Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya, taşımacılığın, lojistiğin en önemli bileşeni ve hukuki sorunlara en açık kısmı olduğunu belirterek, “Türkiye’deki lojistik maliyet içerisinde taşımacılık yüzde 85’lere kadar yükselmiştir. Bundan dolayı taşımada yaşanan hukuki sorunlar sektörün yumuşak karnıdır” dedi.

MTSO ile Mersin Lojistik Platformu işbirliğinde "Lojistik ve Hukuk Paneli" düzenlendi. Panele, MTSO Yönetim Kurulu Üyesi Ufuk Maya, Meclis Başkan Yardımcısı Bedirhan Orak ile sektör temsilcileri ve davetliler katıldı. Lojistikte yaşanan birçok hukuki sorunun masaya yatırıldığı panelin açılışında konuşan Ufuk Maya, lojistiğin operasyonları özü itibariyle risk yönetimleri olduğunu, bundan dolayı da hukuki sorunları ve sorumlulukları içerdiğini kaydetti. Lojistik ve hukukun günümüz ekonomi dünyasının ayrılmaz parçaları olduğunu vurgulayan Maya, “Hızla küreselleşen ticaret hayatında lojistik faaliyetlerin önemi giderek artmakta. Dünyada ülkelerin ve ürünlerin rekabetçiliğinde tedarik zincirleri ve bunların içinde malların hızlı ve düşük maliyetle hareket etmesi hayati önem taşımaktadır. Lojistik elbette sadece taşımacılıktan ibaret değildir. Ama taşımacılık lojistiğin en önemli bileşenidir. Dolayısıyla hukuki sorunlara en açık olan kısmıdır. Dünya genelinde toplam lojistik maliyet içerisinde taşımacılık yüzde 50’ler civarında pay alırken, bu oran Türkiye’de yüzde 85’lere kadar yükselmiştir. Bundan dolayı taşımada yaşanan hukuki sorunlar sektörün yumuşak karnıdır. En basiti, en temel konu olan sigorta bilinci bile tam oturmamış olan sektörümüzde diğer hukuki sorunların durumunu siz düşünün” ifadelerini kullandı.

Panelde daha sonra ‘Taşımada İş Hukukundan Kaynaklanan Sorunlar’ başlığıyla bin sunum yapan Avukat Sedat Tatar, lojistiğin çok dinamik bir sektör olduğunu dile getirdi. Lojistik sektörünün, her zaman sorunları olan ve hızlı çözüm isteyen bir sektör olduğuna dikkat çeken Tatar, “İnsan kaynaklarının yönetimi, doğru bir şekilde kullanılması lojistik sektöründe olmazsa olmazlardandır. Bütün çalışanların iş hayatını düzenleyen kanun, iş sözleşmesine dayanarak çalıştırılan tüm işçilerin ve bunların çalışma şartlarına, ortamlarına ilişkin hüküm koyan bir kanundur. İş sözleşmelerinin en temel üç unsuru iş, ücret ve bağımlılıktır. İş sözleşmeleri belirli ve belirsiz süreli olarak akdedilebilir. Çağrı üzerine çalışmalar söz konusu olabilir. Deneme süreli kontratlar olabilir. Deneme süresi en fazla 2 ay olarak belirlenir. İş sözleşmeleri imzalanırken bir yıldan fazla olması durumunda yazılı olması zorunludur. Yazılı olmayan durumlarda işveren işçisine çalışma belgesi düzenlemek zorundadır. İşveren çalıştırdığı her işçi için özlük dosyası tutmak zorundadır. Bu dosyalarda işçinin kimlik, sağlık, eğitim bilgileri gibi kişisel bilgiler yer alır. İşveren, herhangi bir teftiş sırasında bu dosyayı ilgili kuruma sunar” diye konuştu.

‘Taşıma Hukukundan Kaynaklanan Yargıtay Kararları’ konusunda bilgi veren Avukat Aygül Güler ise uygulamada en çok karşılaşılan sorunların başında harcırah, fazla çalışma, yıllık izin, kıdem-ihbar tazminatı gibi konuların geldiğini ifade etti. Özellikle harcırah konusunda çok fazla sıkıntı yaşandığına işaret eden Güler, şunları söyledi: “Genel anlamda ücret, bir işçiye bir iş karşılığında işveren tarafından sağlanan bir tutardır. Prim ise işçiyi motive etme için ödenen bir ödemedir. Harcırah ise bunlardan tamamen farklıdır. İş kanununda düzenlemesi olmayan, bizi ilgilendirmeyen ama uygulamada harcırah dendiği için bizim de buna tabi olmamızdan sektör bunda sıkıntı yaşıyor. Harcırah, kamu kurum ve teşekküllerinde çalışan personel ve memurlara ödenmesi gereken yol masrafı, gündelik aile masrafı ve yer değiştirme masraflarının birini, birkaçını yada tamamını ifade etmektedir. Harcırah sürekli yapılan bir ödeme değildir. Şoförde ödenen harcırah işin niteliği gereği sürekli yapılır ama bunu normal harcırahla aynı tutamayız. Sadece bir kullanım uyumu var. Ama hukuki olarak birbirlerinden farklıdır.”

Panelde daha sonra “Emtia Nakliyat Sigortaları ve Taşıyıcı Sorumluluk Sigortaları. Hasar ve Ziya, Geç Teslim Hallerinde Sigorta ve Sorumluluklar” ve “6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda Eşya Taşıma Sözleşmesi, Konteyner” konularında sunumlar gerçekleştirildi.