Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Ticaret Sicil Müdürü Halis Çakır, tüm ticaret sicili verileri MERSİS üzerinden elektronik ortama aktarılan ilk ticaret sicili müdürlüğünün Mersin olduğunu söyledi.

Çakır, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli’nin tanıtımını yaptığı Merkezi Sicil Kayıt Sistemi (MERSİS) ile ilgili açıklama yaptı.

Temelleri 2006 yılında atılan MERSİS projesinin analiz ve geliştirme çalışmaları için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 2008 yılında Mersin Ticaret ve Sanayi Odası bünyesinde bulunan Mersin Ticaret Sicil Müdürlüğü’nün tercih edildiğini belirten Çakır, "Çünkü Müdürlüğümüz sicil kayıtlarını elektronik ortamda tutmaya 2002 yılında başlamış, elektronik sicil mevzuat açısından gerekli tecrübeye ve bilgi birikimine sahipti. Ayrıca Yönetim Kurulumuz da vizyon ve misyon olarak bize ve projeye maddi ve manevi tüm desteği hep vermiştir. Bu tercih ve destekler sayesinde MERSİS Projesi resmi olarak 16 Nisan 2010 tarih 27554 sayılı Resmi gazete de ilan edilen İç Ticaret 2010/1 sayılı tebliğ ile Mersin Ticaret Sicili Müdürlüğünde uygulamaya alınmıştır. Bu proje ile tüm ticaret sicili verileri MERSİS üzerinden elektronik ortama aktarılan ilk Ticaret Sicili Müdürlüğü Mersin olmuştur. MERSİS sistemi sayesinde, ticaret sicili kayıtlarının mevzuata uygun olarak güncel bir şekilde tutulması sağlanmıştır. Artık kamu kurum ve kuruluşları ile üçüncü kişiler tarafından gerçek veya tüzel kişilere ait istenilecek bilgi ve belge talepleri tek bir noktadan zamanında ve eksiksiz bir şekilde karşılanacak. E-Devlet ile entegrasyon sağlanarak zaman ve masraflarda tasarruf edilecek. Tescil için istenen belgelerde azaltılmaya gidilmiş ve işlemler kolaylaştırılmıştır. Şu anda 238 adet ticaret sicili müdürlüğünün tamamında MERSİS üzerinden hizmet verilebiliyor. Bugüne kadar toplam 402 bin 456 işlem gerçekleştirildi, MERSİS’e kayıtlı kullanıcı sayısı ise 221 bin 258’e ulaşmıştır” diye konuştu.

Çakır, “Odamızın projenin geliştirilmesi, yaygınlaştırılması ve tanıtılması için yapmış olduğu destek ve katkıları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından dolayı takdir edilmiş ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli tarafından Mersin Ticaret ve Sanayi Odası’na teşekkür edilerek Yönetim Kurulu Başkanımız Şerafettin Aşut ile Mersin Ticaret Sicil Müdürü olarak da bana birer plaket verilmiştir. Mersin Ticaret ve Sanayi Odası ve Odanın bir birimi olan Ticaret Sicili Müdürlüğü olarak bizler de çalışmalarımızın takdir edilmiş olmasından dolayı mutlu ve gururluyuz” ifadelerini kullandı.