Bu yıl dünyanın en büyük uluslararası inşaat şirketleri arasında 53. sıraya yükselen Rönesans Holding’in, ulusal çapta düzenlediği "Yeşil Bina ve Çevre Dostu Sistemler" temalı yarışmanın tanıtım semineri bu kez Mersin Üniversitesi’nde yapıldı. Geleceğin mimar adaylarına yarışmaya katılım çağrısı yapılırken, holdingin çevre dostu sistemler konusundaki deneyimleri de paylaşıldı.

YENİLİKÇİ FİKİRLER

Gençlerin, “sürdürülebilirlik” ve “çevre dostu sistemler” konularındaki yenilikçi fikirlerini, projeye dönüştürmelerine olanak tanımak amacıyla Rönesans Holding tarafından üniversiteler arasında “Sürdürülebilir Geleceği Tasarla” sloganıyla düzenlenen proje yarışmasının tanıtım semineri Mersin Üniversitesi Mimarlık-Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleşti.

Seminerde, Rönesans Holding yöneticilerinden Dr. Onur B. Tokdemir, öğrencilere, “Yeşil Bina ve Çevre Dostu Sistemler” ile yarışmanın amacını ve Rönesans Holding’in deneyimlerini içeren sunum yaparken, “Yeşil bina neden çok önemli?” olduğunu da anlattı.

Dünya nüfusunun 2030 yılı itibariyle 7 milyardan 8,3 milyara ulaşmasının beklendiğini ifade eden Tokdemir, şunları kaydetti:

“Nüfusla birlikte, küresel sera gazı salınımı hızla artmaktadır ve 2013 yılı Mayıs ayı itibariyle, atmosferdeki karbondioksit (CO²) seviyesi birkaç bin yıldır ilk kez 400 ppm (parts per million) seviyesini aşmıştır. Uluslar arası Enerji Ajansı’nın verilerine göre, demografik, ekonomik ve endüstriyel büyümenin sonucu olarak 2050 yılı itibariyle enerji ihtiyacı iki kat artacaktır.

Dünya Sürdürülebilir Kalkınma İş Konseyi raporuna göre, çoğu ülkede, tüketilen toplam enerjinin yüzde 40’ı binalar için kullanılmaktadır. Sadece yapım endüstrisindeki zararlı gaz salınımını azaltarak, global zararlı gaz salınımını yüzde 60 oranında azaltmak mümkündür. Su fırsat dilimi de, günümüzde yeşil binalar ve sürdürülebilirlik konseptleri üzerindeki yoğun çalışmaların hedefini vurgulamaktadır.”

Tokdemir, yeşil binanın tanımını yaparken de şu bilgileri verdi:

“Yeşil bina, enerji ve suyun daha tasarruflu kullanıldığı, arazi seçiminin daha dikkatli yapıldığı, bina sistemlerin daha sağlıklı olduğu, kullanılan boyadan, tutkala kadar tüm malzemelerin kanserojen madde içermediği sistemlerle inşa edilir. Peki bu sistemlerin yararı ne? Enerji kullanımını yüzde 25, karbondioksit emisyonlarını yüzde 35 oranlarında azaltıp su tüketiminde ise yüzde 40’lara varan tasarruf sağlayabiliyorsunuz”

YARIŞMANIN HEDEFİ

Rönesans Holding, bu yarışma ile vizyonuyla uyumlu, sürdürülebilirlik kriterlerine uygun, çevre dostu sistemlerin kullanıldığı konsept tasarım ve bunları destekler nitelikteki malzeme veya yapım teknikleri konusunda ’yeni bir yaklaşım’ sunan alternatif fikir projelerinin üretilmesi hedefleniyor.

Yarışmaya, üniversitelerin mühendislik ve mimarlık fakültelerinde öğrenim gören 3. ve 4. sınıf lisans öğrencileri en fazla 7 kişiden oluşan takımlar halinde katılabilecek. Aynı üniversiteden birçok takım yarışmaya katılarak fikirlerini yarıştırabilecek. Kütüphane ve sergi alanı, butik otel ve konut seçeneklerinden birinde proje geliştirecek takımlar, projelerini yarışma web sitesi olan ’ronesans.com/yarisma’ adresine yükleyebilecekler.

Yarışmaya katılmak isteyen üniversiteli gençlerin başvuruları , 15 Ekim 2014 ile 13 Şubat 2015 tarihleri arasında alınacak. Yarışma sonunda, ’En yenilikçi en sürdürülebilir proje’ ödüllendirilecek. Yarışmanın birincisine 10 bin TL, ikincisine 6 bin TL, üçüncüsüne ise 4 bin TL para ödülünün yanı sıra 5 projeye de mansiyon ödülü verilecek.

Yarışma kapsamında, kütüphane ve sergi alanı, butik otel ve konut olmak üzere üç farklı yapı tipinde proje üretilebilme seçeneği sunulacak. Yarışma ile ilgili tüm detaylara yarışma için hazırlanan web sayfasından ulaşılabilecek ve sosyal medya platformlarından da takip edilebilecek. Yarışma sonuçları 27 Şubat 2015 günü açıklanacak. Daha sonra düzenlenecek ödül töreninde ise projeler sergilenecek.