Mersin’in Erdemli İlçesindeki mali müşavirler ve oda temsilcileri kamuoyunda “Torba Yasa” olarak bilinen 6552 sayılı yasa hakkında bilgilendirildi.

Erdemli Ziraat Odası toplantı salonunda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına konuşmacı olarak Sosyal Güvenlik Mersin İl Müdürü Mehmet Gülpak katıldı.

6552 sayılı Kanun ile birçok alanda olduğu gibi, çalışma hayatında ve özellikle de Sosyal Güvenlik alanında çok önemli düzenlemeler yapıldığını belirten Gülpak, “Görev alanıyla ilgili düzenlemelere bakıldığında, her zaman dinamik bir yapıya sahip olan Sosyal Güvenlik Kurumu’nun kamunun sesine duyarsız kalmayarak kulak verdiği ve gerekli düzenlemeleri hayata geçirmek için çalışmalar yaptığı görülecektir” dedi.

6552 Sayılı Kanun ile Sosyal Güvenlik alanında yapılan düzenlemelere de değinen Gülpak, “Yurtdışı borçlanmasıyla ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Sözleşmelerinde özel hüküm bulunan akit ülkelerdeki işe başlama tarihi, ülkemizdeki işe başlama tarihi olarak da kabul edilmiştir. Maden iş yerlerinde çalışanların emeklilik yaşları düzenlenmiştir. Yine maden iş yerlerinde çalışanların fiili hizmet süresi ile ilgili düzenlemeler yapılmıştır. 6552 Sayılı Kanun kapsamındaki en önemli değişikliklerden birisi de doğum borçlanmasıdır. Doğum borçlanmasındaki çocuk sayısı ve kapsamı genişletilmiştir. Özellikle çocuk sahibi olmak isteyen sigortalılarımızın yakından ilgilendiren bir husus da tüp bebek tedavide deneme sayısının arttırılmasıdır. Bir diğer değişiklik ise sosyal güvenlik sözleşmesi imzalanmamış ülkelere götürülen Türk işçilerin prime esas kazançlarına ilişkin düzenlemedir. Bankalara yatan ve hareketsiz kalan emekli aylıklarının bankada bekleme süresiyle de ilgili değişiklik yapılmıştır. Kamuoyunun yakından takip ettiği ev hizmetleriyle ilgili değişlik 6552 sayılı Yasa ile hayata geçmiştir. 4/b sigortalılarının kayıt ve tescilleriyle ilgili bazı düzenlemeler de yapılmıştır” diye konuştu.

“Ödeme vadesi geçmiş sigorta primleri, idari para cezaları ve GSS primleri için yeniden yapılandırma hakkı getirilmiştir. Kamuoyunun belki de en çok beklediği konu bu idi. Temennimiz ve dileğimiz tüm borçlularımızın yapılandırma haklarını kullanmalarıdır” diyen Gülpak, borçların yeniden yapılandırılmasının avantajlarıyla ilgili bilgilerde aktardı.

Toplantıya Erdemli Ziraat Odası Başkanı Adnan Dölek, SGK Erdemli Merkez Müdürü Ali Koç, ilçedeki oda temsilcileri ve mali müşavirler katıldı.