Silifke Belediyesi, süt ürünlerinin daha da verimli şekilde üretilmesi ve üreticinin korunması amacıyla Silifke Taşeli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kuracak.

Keçi sütünün gereken önemi görmesi, üreticinin daha fazla kazanması ve ismiyle ün yapmış Silifke yoğurdunun yapılması amacıyla Silifke Belediyesi’nin de ortaklarından olacağı Silifke Taşeli Tarımsal Kalkınma Kooperatifi kurulum aşaması muhtarlara ve keçi üreticilerine anlatıldı.

Toplantıda kuruluş aşamasındaki kooperatif hakkında Silifke Belediye Başkanı Mustafa Turgut ve Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri bilgiler verdi. Turgut, önceliklerinin keçi sütü olacağını belirterek, "Üreticilerimizin hak ettiği kazancı elde etmeleri, ürünlerinin değerlenmesi ve vatandaşlarımıza sağlık bir şekilde ulaşması için kooperatif kurma durumundayız. Tabi kooperatifler çok fazla. Her tarafta kooperatif kuruluyor. Başarılı olabilmesi için bizim dışarıdan gördüğümüz kadarıyla kararlılık gerekiyor, ciddiyet gerekiyor, gönüllülük gerekiyor. Yani ben bir koyarsam kaç alırım şeklinde bir kooperatif kurmaya katıldığımız zaman onun zaten yürümesi mümkün değil.

Kooperatifin amacı, kurucuların ve yöneticilerin hiçbir şey beklemeden bu işe gönüllü olarak girmeleridir. Sistem oturduğu zaman üreticilerin kazanmasıdır. Amacımız bu. Belediyemizin öncülüğünde bu işin başlaması güven olayını da yerine tam olarak oturtuyor. O güven olduktan sonra bütün toplum kesimlerinin bu işi kabullenmesi gerekiyor. Bu iş siyaset üstü bir olaydır. Belediyeler siyasi kurumlar değildir. Kişilerden bağımsızdır. Kooperatif de siyaset üstü olacak. Bütün vatandaşların kucakladığı, destek verdiği bir kooperatif olacak. Süt ürünlerinin değerlendirilmesiyle ilgili konu yerine oturduğu zaman, sonrasında tarımla ilgili konulara geçeceğiz. Belki 15-20 sene sonra bu kooperatif adından çok söz ettirecek duruma gelecek. Başlangıç aşamamız süt ürünlerinin değerlendirilmesi, süt ürecilerinin hak ettiği kazancı sağlamaları ve üretimin yaygınlaşmasıdır. Boş bir heves için bu işe başlamıyoruz. Konumuz keçi ama bizim de başarılı olmamız için bir keçi inadımız var" dedi.

İzmir Tire’de bulunan bir süt kooperatifinin çalışmalarını incelediklerini, oradan örnekler alacak çalışmalara başlayacaklarını ifade eden Başkan Turgut, keçi sütünün gerçek değerini kooperatifle birlikte bulacağını ifade etti.