Mersin’in Silifke ilçesinde haşlamalık olarak ilk hasadı yapılan taze yer fıstığı tezgahlarda 5 TL’den satışa sunulmaya başlanırken, bu yıl bin 800 dönüm alandan 450 ton yer fıstığı hasadının yapılacağı bildirildi.

Silifke Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaptığı açıklamada, bu yıl bin 800 dönüm alandan 450 ton yer fıstığı hasadının yapılacağını kaydetti. Geçen yıl hasat edildikten sonra kurutulan yer fıstığının kilosunun 2-5 TL’den satıldığını ifade eden Can, şunları söyledi:

“Yörenin iklimi ve toprak yapısının yer fıstığı üretimine elverişli olması nedeniyle bitki kısa sürede büyüyüp, hasadı da kolaylıkla yapılıyor. İçerdiği protein, karbonhidrat, yağ ve minerallerle önemli bir besin kaynağı olan yer fıstığının, yüksek verimi ile fiyatı ise üreticisini sevindiriyor."

Yer fıstığının ilçede taze iken haşlanarak bolca tüketildiğine dikkati çeken Can, haşlamalık yer fıstığını herkesin ilçede kurulan semt pazarı ile kapalı pazarda bulabileceğini belirtti.

Yağlı tohum bitkisi olan yer fıstığının daha çok yağ ve kuru yemiş olarak tüketildiğini belirten Can, "Yer fıstığının küspesi ile sapı, sunta ve yapay odun olarak değerlendiriliyor. Çiftçi, yılda iki ürün ekimi yaparken, yan sanayi ürünleri ile de daha çok kazanıyor" diye konuştu.