Mersin-Tarsus Organize Sanayi Bölgesi (MTOSB) Başkanı Sabri Tekli, Mersin’in ciddi bir imar sorunu olduğunu belirterek, “MTOSB’nin gelişim alanlarını çoğaltmak istiyoruz. Fakat hangi arsaya yönelsek o arsa tarım arazisi çıkıyor. Sanayi alanı eksikliği çekiyoruz” dedi.

MTOSB Başkanı Tekli, Mersin Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen ’Organize Sanayi Bölgelerinde İş Olanakları ve Girişimcilik’ konulu konferansa katılarak, öğrencilerle deneyimlerini paylaştı. Mersin Üniversitesi Kariyer Merkezi Müdürü Doç. Dr. İlhan Ege’nin açış konuşması yaptığı konferansta, MTOSB’yi tanıtan bir film gösterimi sunuldu.

Daha sonra konuşan Başkan Tekli, MTOSB kapsamında gerçekleştirdikleri çalışmaları anlattı. “Bizler MTOSB’yi yönetirken, hiç bir görüş ya da ideolojinin peşinden gitmiyoruz. Biz üretimin, sanayicinin daha rahat koşullarda çalışmasının, iş güvenliğinin, çalışanlarımızın rahatının peşinden gidiyoruz” diyen Tekli, sanayicinin üretime katkısını artırmak için çaba harcadığını söyledi. Türkiye’nin geleceğinin sadece üretimden geçtiğini vurgulayan Tekli, “Üretim gücümüz arttıkça, ihracatımız arttıkça ülke ekonomisi daha da büyüyecektir. Bizim bölgemizde üretim yapan, inovatif düşüncelerini sahaya yansıtan birçok arkadaşımız bugün bunun karşılığını düzenlenen ödül törenlerinde alıyorlar. Hepsini tebrik ediyorum” dedi.

“SANAYİ ALANI EKSİKLİĞİ ÇEKİYORUZ”

Mersin’in bugüne kadar yüzleşemediği, çözemediği birçok sorunu olduğunu da dile getiren Tekli, özellikle sanayi alanlarını genişletmek için arsa bulamamaktan yakındı. Mersin’in ciddi bir imar sorunu olduğunun altını çizen Tekli, “Bu bizim kentimiz adına büyük bir sorun. Bizler üretimin daha da artması adına MTOSB’nin gelişim alanlarını çoğaltmak istiyoruz. Fakat hangi arsaya yönelsek o arsa tarım arazisi çıkıyor. Sanayi alanı eksikliği çekiyoruz. Buna rağmen MTOSB olarak Türkiye’ye örnek olacak birçok projenin altına imza attık” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Makine Mühendisleri Odası Mersin Şubesi MTOSB Temsilciliği’ni açarak hayata geçirdiklerini anımsatan Tekli, şöyle devam etti: “İşletmelerimizin sürekli kontrol altında tutulması, denetimlerin daha sıkı yapılması için bu temsilciliğin açılması gerekiyordu. Yine bölgemiz içerisinde kurduğumuz meslek lisemiz tüm Türkiye’ye örnek oldu ve şu anda diğer OSB’lerde de meslek liseleri kuruluyor. Bu meslek lisemiz ile işletmelerimizin ihtiyacı olan kalifiye eleman sıkıntısını çözümlemek istedik. Ve bu konuda başarılı olduğumuzu düşünüyorum. Meslek lisemizden mezun olan öğrencilerimiz fabrikaların yapısını, organize sanayi bölgelerini, işletmelerin nasıl işlediğini bilerek mezun oluyorlar. Bu onlar adına hayat tecrübesi anlamında büyük bir kazanç.”

Eğitim sistemindeki pratik eksikliğine de değinen Tekli, Tıp Fakültesi’nden yeni mezun olmuş bir gencin yazdığı ilaç rahatlıkla kullanılabilirken, yeni mezun olmuş bir avukata işletme teslim edilmediğine dikkat çekerek, şunları söyledi: “Maalesef ki eğitim sistemimizde pratik ile teori arasında fark var. Eğitim 1 gün teorik olarak yapılıyorsa 2 gün pratik olarak yapılmalı. İşte o zaman tüm işletmeler yeni mezun olmuş idealist gençlerimizin sahaya inmesine yardımcı olur. Yeni mezun bir doktora nasıl güveniyorsak, avukata ya da mühendise de öyle güvenmeliyiz.”

Konferansın ardından Doç. Dr. Ege, Başkan Tekli’ye teşekkür plaketi verdi.