Mersin’in merkez ilçe Toroslar Belediyesi tarafından Açık Hava Müzesi’ne dönüştürülen Rauf Raif Denktaş Parkı’na, düzenlenen törenle Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan hibe edilen F4 Phantom Uçağı yerleştirildi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın adını yaşattığı parkta, ‘Rauf Raif Denktaş Açık Hava Müzesi’ oluşturarak Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Toroslar Belediyesi, açık hava müzesine Kıbrıs Barış Harekatı’nda kullanılan askeri malzemeleri yerleştirmeye devam ediyor. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndan hibe edilen askeri malzemelerin ardından Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F4 Phantom Uçağı da ilçe merkezinde yapılan konvoy ile birlikte düzenlenen bir törenle Rauf Raif Denktaş Açık Hava Müzesi’ne monte edildi.

Mustafa Kemal Mahallesi’nde 12 bin metrekare alan üzerine inşa edilen, Rauf Denktaş ve şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’in heykelinin de yer aldığı parkın içerisinde gerçekleştirilen törene, Toroslar Belediye Başkanı Hamit Tuna, siyasi parti temsilcileri, belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları ve vatandaşlar katıldı. Törende bir konuşma yapan Başkan Tuna, yapılan bu çalışmanın Türkiye’de başka bir örneğinin olmadığını söyledi. Amaçlarının, tarih şuurunu genç nesillere aktarmak olduğunu belirten Tuna, KKTC’nin Türkiye’nin yavru vatanı olduğunu ve Kıbrıs’ı Mersinle özdeşleştirmek istediklerini kaydetti.

Mustafa Kemal Mahallesi’ni yaptıkları planlı çalışmalarla daha güzel bir yerleşim yerine dönüştürdüklerini vurgulayan Tuna, “Yeşil alanlarımızı değerlendirerek, park inşa ettik. KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın adını yaşattığımız bu parkımızın yeri de daha önce kokulu madde bağımlılarının, koyun ve keçilerin konuşlandığı bir alandı. Burada yaptığımız çalışmalarla bu alanı güzel bir mekana dönüştürdük. Oluşturduğumuz ‘Rauf Raif Denktaş Açık Hava Müzesi’ ile amacımız, Kıbrıs Barış Harekatı’nın yapılmasında ve Türk yurdu olmasında büyük emekleri olan merhum Rauf Raif Denktaş’ı, barış harekatının kahramanlarından şehit Pilot Yüzbaşı Cengiz Topel’i ve Dr. Fazıl Küçük ile şehit ve gazilerimizi yad etmektir” dedi.

Açık hava müzesinin oluşturulmasında Merkez Komutanlığı, Garnizon ve Çıkarma Filosu Komutanlığı’nın da çok önemli destekler verdiklerini dile getiren Tuna, “Bir tane tank ve Kıbrıs’ın kurtuluşunda kullanılan savaş malzemeleri ile ganimetleri de buraya getirmek suretiyle sergileyeceğiz. Cumhuriyetimizin kuruluşunun 91. yıldönümü kapsamında yaptığımız bir törenle Türk Hava Kuvvetleri’ne ait F4 Phantom uçağımızı parkımıza getirdik. Yine Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızdan bir çıkarma gemisi de buraya monte edilecek. Onunla ilgili girişimlerimiz de var. Burası tamamen bir açık hava müzesi olacak. Hem mahallenin değişimi hem verilen tarih şuuru, milli kültürü, barışın temin edilmesi ve bu şehrin huzur ve güveninin tesis edilmesi noktasında ortak paydamız etrafında bütünleşmenin bir bilincini bu parkta, bu açık hava müzesinde vereceğiz” ifadelerini kullandı.

Daha sonra Toroslar Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü İbrahim Erdinç, Eskişehir 1.’inci Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı ile birlikte yaptıkları F4 Phantom Uçağının Toroslar Belediyesi’ne teslimiyle ilgili protokol sözleşmesini Başkan Hamit Tuna’ya takdim etti.

Mersin Büyükşehir Belediye Bandosu’nun gösterileri ile devam eden törende, Başkan Tuna, meclis üyeleri ve katılımcılarla birlikte teslim edilen askeri malzemeleri inceledi.