Mersin Valisi Özdemir Çakacak, ’asrın projesi’ olarak nitelendirilen Anamur Alaköprü Barajı Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İçme Suyu Temin Projesi deniz isale hattında yapılan çalışmaları yerinde inceledi.

İncelemelere katılmak üzere Bozyazı ilçesine gelen Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdür Yardımcıları Güven Karaçuha ile Ömer Özdemir ve daire başkanlarının da katıldığı ziyarette Vali Yardımcısı Cezmi Türk Göçer, Anamur Kaymakamı Cengiz Cantürk, DSİ 6. Bölge Müdürü Nevzat Aksu, İl Jandarma Komutanı Alb. Ömer Uyan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Yılmaz Şahin ile diğer yetkililer de hazır bulundu.

Denizin 250 metre altına askılı kesim yöntemiyle monte edilecek poliüretan borularla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne içme suyu transferinin hedeflendiği projenin geldiği aşamayı görmek üzere ziyareti gerçekleştiren Vali Çakacak, Bozyazı iskelesinden römorkör ile Anamur’dan 20 kilometre açıkta demirli olan boruların birleştirilme işlemlerinin yapıldığı geminin bulunduğu alana hareket etti. Buradaki incelemenin ardından Çakacak, yetkililerden yapılan çalışmalarla ilgili teknik bilgiler aldı.

Çakacak, buradaki incelemelerinin ardından birleştirilen boruların robotlar yardımıyla üzerlerine ağırlık konularak su altına askı yönetimiyle monte edilme işleminde kullanılan gemiyi ziyaret etti. Çakacak, burada yaptığı açıklamada, “Alaköprü Barajı, ’asrın projesi’ dediğimiz ilimiz, ülkemiz ve yavru vatan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti için önemli bir projedir. Baraj inşası bitti yarın su tutulmaya başlayacak” dedi.

Projede, Türkiye ile KKTC tarafındaki karasal çalışmaların tamamlandığı, 24 kilometre boru montajının gerçekleştirildiği deniz geçişi inşasının ise 2015 yılının Mayıs ayında tamamlanarak, suyun Kuzey Kıbrıs’a ulaştırılmış olacağı belirtildi.