Bodrum Belediyesinin kardeş şehri Tunus Cerbe (Djerba) Adası Houmt Souk kentinden Bodrum’a gelen Amiral Turgut Reis’in torunlarının da aralarında bulunduğu Tunuslu misafirler, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u makamında ziyaret etti.

Bodrum Belediyesinin ev sahipliğinde Bodrum Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürlüğünün organizasyonuyla ilçeye gelen Tunuslu kardeş şehir heyeti, Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u makamında ziyaret etti. Tunus’ta görev yapmış Bodrum Turgutreis (Karatoprak) doğumlu ünlü Türk denizcisi Amiral Turgut Reis’in adada yaşayan torunları, Cerbe Adası Houmt Souk Belediyesi yetkilileriyle birlikte Bodrum Belediyesinin daveti üzerine ilçeye gelerek Başkan Kocadon’un misafiri oldu.

Önceki akşam Bodrum Belediyesi Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Müdürü Ummahan Yurt, Turgutreis’in kapanan belde belediyesinin son belediye başkanı Mehmet Dinçberk ve organizasyonda görevli yetkililer tarafından havaalanında karşılanan Tunuslu heyet, akşam yemeği için kalacakları otele geçti. Tunuslu misafirler yemekte, kendilerine özgü bir teşekkür seremonisi ile kendilerini havaalanında karşılayan ve otellerine kadar eşlik eden Bodrumlu yetkililere yanlarında getirdikleri Tunus’a özgü hediyelerini takdim etti.

Ertesi gün de Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’u makamında ziyaret eden heyette; Tunus - Turgut Reis’in Ayak İzleri Derneği Başkanı Radhi Durghout, Türk - Tunus Dostluk Derneği Başkanı Cenap Eke, Türk - Tunus Dostluk Derneği 2. Başkanı Emekli Büyükelçi Mohammet Mehrezi, Tarihçi Djerba Guellela Etnografya Müzesi Kuratörü ve aynı zamanda Houmt Souk Belediyesi Başkan Yardımcısı Houcine Tobji ile Houmt Souk Belediyesi yetkililerinden Houcine Daghtas, Mohammet Zammouri ve Mongi Ben Abdallah’dan oluşan Tunuslu ve Türk misafirler yer aldı.

Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon’un ismini sıkça duyduklarını ifade eden Tunuslular, Bodrum ile ilgili de övgü dolu sözler sarf ettiler. Bodrum’un çok güzel ve temiz bir şehir olduğunu belirterek insanlarının da çok sıcak ve samimi olduklarını söylediler.

8 Kasım 2014 tarihine kadar Bodrum’da bulunacak olan Tunuslu misafirler, bu zaman zarfında Bodrum Kalesi ve dünyanın yedi harikasından biri olan Mausoleum Anıt Mezarı başta olmak üzere Bodrum’un tarihi yerlerini, Bodrum Deniz Müzesini, Turgutreis ve Yalıkavak mahallelerini ve Bodrum Belediyesi STS Bodrum Okul Gemisi ile yapacakları tur ile Bodrum koylarını gezecek.

Cerbe Guellela Etnografya Müzesi Kuratörü Tarihçi ve aynı zamanda Houmt Souk Belediyesi Başkan Yardımcısı Houcine (Hüseyin) Tobji ise "Sayın Başkanım, bu sıcak karşılamanızdan dolayı sizlere teşekkür etmeyi borç bilirim. Başkanımız adına özür diliyorum çünkü özel bir sebepten dolayı katılamadı fakat bu akşam kendisi de eşlik edecek ve daha sonra tekrar sizinle tanışmak fırsatı yakalayacak." diyerek sözü Cerbe halkı adına bir konuşma yapması üzerine Houmt Souk Belediyesi Teknik Müdürü Houcine (Hüseyin) Daghtas’a bıraktı.

"DOSTLUĞUNUZ, MİSAFİRPERVERLİĞİNİZ BİZİ ÇOK ETKİLEDİ"

Bodrum Belediye Başkanı’nı ve bütün Bodrum’daki yetkilileri selamlayıp organizasyona emek veren herkese teşekkür ettiğini ifade eden Daghtas, "Ayrıca Belediye Başkanımız Foued Haffouz’a da teşekkürlerimi sunuyorum. Bu akşam kendisi burada olacak. Bu dostane davetiniz ve bu sıcak davranışınız için sizlere tüm belediye görevlilerimiz ve Cerbe’deki tüm halkımız adına da çok teşekkür ediyorum. Bu dostluğunuz, misafirperverliğiniz bizi cidden çok etkiledi, çok memnun olduk. Bir yıl boyunca gerçekleşen yazışmalarımız ile ilgili de şükranlarımı sunuyorum. Bu kardeş şehir hakkında bakanlık tarafından da çalışmalar yapıldığını belirttiğiniz yazışmalar için de teşekkür ediyorum. Cerbe Houmt Souk - Turgutreis beldesi arasındaki ilişkiyi canlı tuttuğunuz için de teşekkür ediyorum. 9 Şubat 2014 yılında imzalanan kardeş şehir anlaşması kapsamında Mehmet Dinçberk’e de şükranlarımı sunuyorum. Bu ilişkilerin ilerlemesinde emek verecek olan tüm belediye çalışanlarına teşekkür ederim. Bu ilişkilerin gelecekte de canlı tutulması gerekmektedir. Bu kardeşlik antlaşmasının imzalanmasıyla belirli amaçlar belirlenmiştir, bunlar da gerçekleşecektir. Beldelerimizin beklentilerini karşılayacak olan bu anlaşmada, iki şehir arasındaki ve belde arasındaki şartlar ve maddeler, tarafımızca güvence altına alınmıştır. Türkiye - Tunus arasındaki ilişkileri canlı tutacağımızdan, bunun için emek sarf edeceğimizden emin olabilirsiniz. Atalarımız bize çok büyük bir miras bıraktı. Dikkatiniz ve dostane bir şekilde yapmış olduğunuz karşılamanız bizi çok mutlu etti. Yaşasın Türkiye ve Tunus kardeşliği. Sizleri de bundan sonra Tunus’ta görmek istiyoruz." şeklinde konuştu.

"İKİ ŞEHİR DE İKİ ÜLKENİN EN GÜZEL TURİSTİK ŞEHİRLERİ."

Türk - Tunus Dostluk Derneği Başkanı Cenap Rıfat Eke ise konuşmasında; "Tunus’ta ilişkilerimizi başlatmaya ve Cerbe Adası ile yakından ilgi duyduğumuz Bodrum’un yakın bir ilişki içerisine geçmesine ön ayak olduğunuzdan dolayı çok mutluyuz. Tunus ülkesi, öyle bir kardeş şehir ki; bayraklarımızdan belli. Kardeşlik ve dostluk ilişkilerimizi, yapacağımız karşılıklı ziyaretlerle geliştirmeliyiz. Halkların birbirleriyle kaynaşması lazım çünkü iki şehir de iki ülkenin en güzel turistik şehirleri. Dolayısıyla bu iki şehrin halklarının birbirlerini ziyaret etmelerini teşvik etmeliyiz. Bu kardeşlik anlaşması da zaten bunun için yapılmıştır." dedi.

“ONUN TORUNLARI OLAN BİZLER, ŞUAN SİZİN KARŞINIZDAYIZ"

İki şehir arasındaki kardeş şehir anlaşmasının yapılmasından dolayı çok memnun olduklarını belirten Tunus - Turgut Reis’in Ayak İzleri Derneği Başkanı Radhi Durghout da şöyle dedi: "Derneğimizin amacı iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirmek. Ülkemiz, Turgut Reis’e kucak açtı, orada evlendi ve çocukları oldu. Çocuklarının torunları yani bizler şuan sizin karşınızdayız. Turgut Reis’in sevenleri ve ailesinden olanlar hep birlikte birleşerek dernek kurdular ve ben de bu derneğin başkanıyım. Aynı derneğin sizde de kurulmasını temenni etmekteyim. Böylece ilişkiler çok daha kuvvetli olacaktır."

"BU DOSTLUK AYNI ZAMANDA DÜNYA BARIŞINA DA ÖRNEK"

Tunuslu heyete ziyaretleri nedeniyle teşekkür eden Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon, "Öncelikle Tunuslu misafirlerimizi Bodrum’da görmekten son derece mutlu olduğumu, memnun olduğumu belirtmek isterim. Kendilerini son Tunus seçimlerinde Tunus’u tekrar dünyaya açtıkları için çok teşekkür ediyorum. Özellikle atalarımızın tarihine sahip çıkmak bizim en büyük görevimiz. Kapanan Turgutreis belde belediyesinin, Tunus’un Cerbe Adası Houmt Souk kenti ile başlatmış olduğu kardeş şehir projesine Bodrum Belediyesi olarak sahip çıkıyoruz. Bu belde belediyemiz kapandıktan sonra kent, otomatikman Bodrum ile kardeş şehir olmuştur. Bodrum Belediye Başkanı olarak kendilerine şu garantiyi veriyorum: Tunus’ta olmaları buradaki bu kardeş şehrin işlemlerinin aksaması anlamına gelmeyecek. Çünkü burada onların temsilcileri var. Temsilciler aynı zamanda bu dostluğu devam ettirebilmek için bir fiil gayret içerisinde olacaklar. Bu dostluk aynı zamanda dünya barışına da örnek oluyor. Sizlerden aldığım bu enerji ile kendimde, en kısa zamanda sizleri ziyaret etme ihtiyacını hissettim. Bodrum’un birinci geçim kaynağı turizm olduğu için aynı zamanda bu dostluk, karşılıklı olarak -hem Tunus, hem Bodrum için- turizmin güçlenmesi ve renklendirilmesi anlamına da geliyor. İnanıyorum ki bundan sonra birçok Tunuslu kardeşlerimizi Bodrum’da göreceğiz. Bunu da bugün bir başlangıç olarak görüyorum. Bizleri bugün burada buluşturan hem Tunus, hem Türkiye’deki dostluğa ve barışa önem veren güzel arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum, sevgi ve saygılarımı sunuyorum." dedi.

Sıcak bir atmosferde geçen ziyaretin sonunda Tunuslu heyet ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon karşılıklı olarak kendi yörelerine özgü hediyelerini birbirlerine takdim etti. Son olarak da hep birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.