Muğla’nın Bodrum ilçesine yapılacak olan yeni otogarın yerine karşı çıkan bir grup vatandaş yolu kapatarak eylem yaptı.

Torba Koyu Turizm Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Geliştirme Derneği öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme katılan vatandaşlar otogarın başka bir yere yapılmasını istediler.

Bodrum şehir merkezinde bulunan ve özellikle yaz mevsiminde ciddi sıkıntılara neden otogarın Torba Mahallesi’ne yeni yapılacak otogara taşınacağını öğrenen Torba mahalle sakinleri ve Torba Koyu Turizm Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Geliştirme Derneği üyeleri Torba Mahallesi’ne otogar yapılmaması için eylem yaptılar. Ellerindeki pankartlarla otogar yapılacak olan alana giden vatandaşlar bölgenin yanlış olduğunu savundular.

Torba mahalle sakinleri ve Torba Koyu Turizm Çevre ve Kültür Varlıklarını Koruma ve Geliştirme Derneği adına açıklama yapan Başkan Sencer Kaygusuzer, otogarın yanlış bir yere yapıldığını ifade ederek, “Bodrum otogarının, Torba Mahallesi’ne taşınacağı yönünde duyumlar almaktayız. Torba sakinlerinin ve dernek üyelerimizin bu projeye haklı gerekçelerle itirazları vardır. Torba kavşağının hemen yanına otogarın yapılması var olan trafik yoğunluğunu fazlasıyla arttıracaktır. Yapılan hesaplara göre yaz aylarında dakikada 2 otobüsün giriş-çıkış yapacak olması, yolcu karşılamaya veya yolcu uğurlamaya gelenlerin araçları ve toplu taşımada kullanılan vasıtaları da hesaba kattığımızda, torba kavşağının kaldıramayacağı bir trafik yükü ve karmaşası oluşacaktır. Bu trafik yükü özellikle turizm sezonunda zaten yoğun olan Yalıkavak, Torba kavşağı güzergahını işlemez ve kullanılamaz hale getirecektir. Otogarın kurulacağı alanın mevcut kapasite için bile yetersiz olduğu, uzun vadede Yarımada’nın ihtiyaçlarına cevap veremeyeceği ve tekrar taşınması gerekeceği, bunun da kaynak israfına yol açacağı açıktır. Bölgede yapılaşma vardır. Bu tercih otogarın yerleşim alanı içinde kalmasına sebep olacaktır. Bu tip projelerin kentin yaşam alanları dışında planlanması gerekir. Bu nedenle Torba Kavşağı tercihi amacına ters düşmektedir. Mahallemiz atıksu ve arıtma sisteminden yoksundur. Yapılacak otogarda altyapı sorunları yaşanacaktır. Projenin vahşi depolama yapılan Yarımada’nın çöp alanına çok yakın olması, başka problemleri de beraberinde getirecektir. Torba koyu 20 bin yatak kapasiteli turizm tesislerini barındıran bir bölgedir. Bu oluşum turizme zarar verecektir. Ayrıca bu koy yaz aylarında yazlık konutu bulunan 5 bin kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Otogar sosyal hayatı olumsuz etkileyecektir" dedi.

Basın açıklamasının ardından dernek üyeleri ve mahalle sakinleri Torba yolunu kısa bir süre trafiğe kapatarak eylemlerine devam ettiler.