Fethiye Belediye Meclisinin Aralık ayı olağan toplantısında evsel katı atık tarifesi ücretleri tartışma yarattı. Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı başkanlığında toplanan Belediye Meclisinde görüşülen gündemdeki maddede özellikle ev ve iş yerlerinden alınacak evsel katı atıkların ücretinin yükseldiği ifade edilirken, belediye meclisi tarife komisyonunun yasaya göre belirlediği ücretlere Demokrat Partili Nurkaya Gündoğdu ile AK Partili Halil Doğan, Onat Akdu, Turan Kovancı ve Hilal Günay artışı ’Orantısız ve yüksek’ diyerek red oyu kullandı. Cumhuriyet Halk Parti, Demokrat Parti ve AK Partili diğer meclis üyelerinin evet oyu ile Evsel Atık Ücret tarifesi oy çokluğu ile kabul edildi.

Fethiye Belediye Meclisi Aralık ayı meclis toplantısında bazı mahallelerdeki nizam ve çekme mesafelerini görüşerek karara bağladı. Karaçulha Belediye binası ile mahalleye dönüştürülen köy ve tüzel kişiliklere ait taşınmazların Muğla Büyükşehir Belediyesi ile paylaşımı oy birliği ile kabul edildi. Belediye meclisi toplantısına gündemdeki bazı maddelerle ilgili olarak ara verildi. İmar ve tarife komisyonları gündemdeki bazı maddelerle ilgili olarak kısa süreli birer toplantı yaptıktan sonra meclis toplantısına dönüp bu çalışmalar hakkında komisyon başkanları tarafından meclise bilgilendirmede bulunuldu. Buna göre Fethiye’de yeni açılan yol ve sokaklara numara verilmesine devam edilmesi kararlaştırılırken, nizam ve çekme mesafelerinin aynen kabulü, Kaya mahallesi 145 ada 1 nolu parselden 3 nolu parsele geçit hakkı tesis edilmesi için ücretinin belediye kıymet takdir komisyonunda belirlenmesi oy birliği ile kabul edildi. Ayrıca Eğitim Gençlik ve Spor Komisyonu üyeliğine Mehmet Sezgin kardeş şehir ilişkisi komisyon üyeliğine Nurkaya Gündoğdu, engelliler komisyonu üyeliğine Hasan Yöntem diğer işler ve yönetmelikler komisyonu üyeliğine Alaaddin Yıldırım oy birliği ile kabul edildi.

EVSEL ATIK TARİFESİ TARTIŞMASI

Fethiye Belediye Meclisi 2872 sayılı çevre kanununun 11. maddesi gereğince evsel katı atık tarifesinin tespit edilmesi hakkındaki gündem maddesini de tartışılarak karara bağladı. Diğer işler komisyonu başkanı CHP’li Fercan Akçin konu ile ilgili olarak meclise bilgi aktardı. Fethiye Belediyesinin 8 milyon 900 bin TL’lik evsel katı atık giderinin ilgili yasaya göre Muğla Büyük Şehir Belediyesi MUSKİ’den su ücretlerine yansıtılarak ödenen ücretlerden tahsis edileceği raporunu okuyan Fercan Akçin yasaya göre konut, iş yeri, otel, hastane, okul, yurt ve diğer iş yerlerine göre evsel katı atık ücreti ödeyeceklerini bildirdi. Demokrat Partili Nurkaya Gündoğdu bu ücretlerin oldukça yüksek olduğunu, bir marketin ortalama aylık 400 TL ücret ödeyeceğini, kapasite büyüdükçe rakamların düşmesi gerektiğini ifade etti. Nurkaya Gündoğdu bu konuda bazı rakamlar vererek "İleride esnaflar bu ücretleri ödeyemez. Konaklama yerleri ve iş yerleri için bu ücretler yüksek belediyemize sıkıntı yaratabilir” dedi.

Fethiye Belediye Başkanı Behçet Saatcı “İşte demokrasi burada. Grup kararı falan yok. Herkes görüşünü bildiriyor” dedi. Ak Partili Halil Doğan da “Daha önceki yıllarda çiftlik belediyesinde yaptığı işlemlerden örnek vererek "Evler için de 50-60 TL’yi bulan bir tarife olacak. Bu tarifeleri insanlarımız zor karşılar. Evet, yasa ile belirlenmiş ama sıkıntı yaşayabiliriz” dedi. Bu arada bu ücretler ibadethane kamu adına çalışan dernekler, şehit ve gaziler, 3. derece engelli olanlardan alınmayacak.