Birkaç yıl önce geldikleri Türkiye’de villa alıp yaşamaya başlayan yabancı uyruklu vatandaşlar komşularının yanı sıra çarşı ve pazarda Türklerle rahat anlaşabilmek için Türkçe öğrenmeye gayret ediyor.

Muğla’nın Fethiye ilçesine gelip yerleşen yabancı uyruklu vatandaşlar başta komşuları olmak üzere çarşı ve pazarda alışveriş yaparken rahat iletişim kurabilmek için Fethiye halk eğitim merkezinde açılan Türkçe öğreticiliği kursuna katılarak Türkçe öğreniyorlar. 120 saatlik kursa katılan 14 kursiyer arasında İngilizlerin yanı sıra Amerika, Tataristan ve Lübnan’dan kursiyerler katılıyor. 20 ile 65 yaş arasındaki kursiyerler Türkçeyi yazıp konuşabilmek için yoğun gayret sarf ediyorlar. İngilizce öğretmeni Muammer Aslan’ın planlı ve programlı şekilde haftada 2 gün 10 saat olarak verdiği derslerin 120 saatte tamamlanacağı ve kursiyerlere A1 seviyesinde Türkçe bildiklerine dair sertifika verileceği öğrenildi. Bu dönem içinde 5 kez sınava tutulacak olan yabancı uyruklu vatandaşlar Türkçeyi yazıp konuşa bilmek için yoğun gayret sarf ediyor.

“TÜRK DOSTLAR EDİNMEK İSTİYOR”

Türkiye’ye 1 buçuk yıl önce gelip Fethiye’nin üzümlü mahallesine yerleşen 67 yaşındaki İngiliz uyruklu Keıth Çardıner eşi ile birlikte bu kursa katılma amacını öncelikle komşularıyla anlaşabilmek, Türk dostlar edinebilmek olduğunu söyledi. Türkiye’de hava çok güzel iklim harika şuanda ülkemizde kara kış var diyen Keıth Çardıner “güneşi görmek mümkün değil. Türkiye tam bize göre. Ülkeme tatil için gidiyorum. Türkiye ve Türkleri çok seviyorum” dedi. Ülkesinde öğretmenlikten emekli olduğunu ve 1 buçuk yıl önce Fethiye’ye gelip yerleştiğini söyleyen Keıth Çardıner öğrendiği Türkçe cümleleri söylerken bazı esprilerde yapıp “Deliye her gün bayram” dedi.

KURS SONUNDA SERTİFİKA VERİLECEK

Halk eğitim merkezi kurs öğreticisi Muammer Aslan 4 yıldır Fethiye ve çevresinde yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlara Türkçe okuma yazma kursu verdiğini bu yıl 20 ile 65 yaş arasındaki kursiyerlere Türkçe öğretmeye çalıştığını söyledi. Fethiye halk eğitim merkezi müdürü İsmail Cazağ’da Fethiye çevresinde yaşayan çeşitli ülkelerden vatandaşlar merkezimize başvurarak Türkçe öğrenmek istediklerini bildirince bizde A1 seviyesinde Türkçe kursu açtık. 120 saatlik bu kursa İngiliz, Amerika, Lübnan ve Tataristan’dan kursiyerler katılıyor. Türkçe öğrenmeleri çok güzel bir şey. Kurs sonunda kendilerine sertifika vereceğiz” dedi.