Milas Türbe Ortaköy mahallesindeki İkiz Türbe ve Cami’nin restorasyonu tamamlandı. Ziyarete açılan İkiz Türbe ve Cami’nin açılışına AK Parti Muğla Milletvekilleri Prof. Dr. Yüksel Özden, Ali Boğa bürokratlar ve vatandaşlar katıldı.

Camiinin imamlığını yapan 91 yaşındaki Hacı Abdullah Demir, 26 yıldan beri bu tarihi yapının ayağa kaldırılması için çalmadığı kapı, görüşmediği bürokrat kalmamış. AK Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden, “1000 yıllık bir geçmişe sahip olan, Türbe köyleri olarak 9 köye adını veren bu yeri merak ettim. Ziyaretimiz sırasında ikiz türbeleri de ziyaret ettim. İkiz türbede incelemelerde bulunduk. 26 yıldır buranın yapılması ile ilgili girişimler yapılmış. Ancak hiçbir sonuç alınamamış. Kaymakamlık, Müze Müdürlüğü, Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu ve İl Kültür Turizm Müdürlüğümüz ile bu tarihi mekanın ayağa kaldırılması için gerekli çalışma başlattık. Türbe kitabesinde 1025 yılında yapıldığı anlaşılan İkiz Türbe, Camii, yağlık ve medresenin yenileme projesi hazırlanmasına yönelik kazı ve temizlik çalışmaları 16 Temmuz 2012 tarihinde başladı. İlk aşamada İkiz Türbe ve Camii’nin tamamlanması kararlaştırılmış ve projesi yapılmıştır” dedi.

Milletvekili Özden, “Aradan geçen 2 yılsonunda ikiz türbe ve camii yenilemesi, çevre düzenlemesi ve arkeolojik çalışmaları tamamlanmış ve nihayet açılışını gerçekleştirdik. Çok büyük önemi olan tarihi yapıyı bölgemize kazandırmış olduk. Halkımızın rahatlıkla ziyaret edebileceği bir mekân haline getirmiş olduk. Bundan sonraki aşamada ise yağlık, hamam ve medrese olarak kullanılan alanların da yenileme işlemlerinin devam etmesi için çalışmalarımız sürecektir. Amacımız toprağın altındakilerle üstündekileri buluşturmak” dedi.

TARİHÇESİ

Kitabesinde, Hicri 1025 ve 1035 tarihlerinde yapıldığı anlaşılan İkit Türbeler, Osmanlı dönemi türbe yapısının nadir örneklerinden birisi olarak görülüyor. Türbe köyü bu tarihte Horasan veya Buhara’dan gelen Pir Ahmet Çelebi ve beraberindekilerle buraya yerleşmesi ile kurulmuş ve Pir Ahmet Çelebi, kendi adıyla anılan bir zaviye yaptırmıştır. İkiz Türbeler 1920 ve 1950 yılları arasında Aydın’ın Karpuzlu ilçesinden ve Çine ilçelerinden Milas pazarına hayvan sırtında gelenlerin konakladığı ve aynı zamanda zaviye olarak kullanılan bir mekân idi. Ancak zaman içinde İkiz türbelere gerekli hassasiyet, ilgi gösterilmemiş ve zaman içinde yıkılmaya yüz tutmuş ve bakımsız bir görünüm kazanmıştır.