Fethiye’nin ve Türkiye’nin önemli turizm merkezlerinden olan Kayaköy’ün tarihçesinin çok eski yıllara dayandığı Kayaköy’ün aslında bir Yörük Türkmen köyü olduğu kaydedildi.

Kayaköy’ün 1424 yılında Osmanlı’ya bağlı kayı yörüklerinin ve Karakeçili yörüklerinin yurdu olduğu da ifade edildi. Fethiye Yörük Türkmen Derneği ve Bağlıağaç Şehit Nizamaettin Akan Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Eren Fehmi Eroğlu’nun yaptığı araştırmalar Kayaköy kuyubaşı kahvehanesinde köy halkına anlatıldı. Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak, Araştırmacı yazar Ünal Şöhret Dirlik, Osmanlı Arşivleri araştırmacılarından Avukat Ömer Karayumak ve Bağlıağaç Şehit Nizamaettin Akan Ortaokulu Sosyal Bilgiler Öğretmeni Eren Fehmi Eroğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı köy kahvesindeki toplantıda Kayaköy mahallesinin isminin Kayı, Keçiler Mahallesinin isminin Karakeçili olarak değiştirilmesinin gerektiği belirtildi.

Kayaköy’ün rumlardan kalma bir köy değil yörük türkmen köyü olduğu anlatılan toplantıda isminin de Osmanlı arşivlerinde "Kayı" olarak geçtiği ifade edilip yine Kayı olarak değiştirilmesi istendi. Sosyal Bilgiler Öğretmeni Eren Fehmi Eroğlu, "1424 yılında Osmanlının kalıcı fethi ile Kayı Yörüklerinin ve Karakeçili Yörüklerinin yurdu olan Kayaköy, Osmanlı Arşiv Belgelerinde Kayı Köy olarak yer almıştır. Bölgeye yerleştirilen Kayı boyu nüfusuna baktığımızda 350 haneyi bulduğu, Rum evlerinin bulunduğu bölgeye Elviz denildiği ve 66 haneden oluştukları görülmektedir. Ayrıca Karakeçili Yörüklerinin Gökçeburun (Gökçehöyük o zamanki ismi ile)’da ikamet ettikleri 11 haneden oluştukları görülmektedir" dedi.

Fethiye Yörük Türkmen Derneği Başkanı Ramazan Kıvrak da, "Kayaköy’ün esas adı Kayı’dır. Bunu Osmanlı arşivlerinden biliyoruz. Bizimde dedelerimiz hep kayı derdi. Burada Kayaköy’de Fethiye’de yaşayan 70-80 yaşındaki adamlara sorun babalarımız dedelerimiz ve kendileri Kayı’derdi. Kayı Oğuz Boyunun büyük boylarından biridir. Yani Osmanlı Devletini kuran boydur. Burada Keçiler denen yerin gerçek adı, Karakeçili, Kaya’nın gerçek adı Kayı’dır. Bizde bu çalışma doğrultusunda burada yaşayan Kayı halkına Kayı boyluklarını belgelerle gösteriyoruz. Eren Fehmi Eroğlu kardeşimiz ve Ünal Şöhret Dirlik kardeşimiz ve Ömer Karayumak hocamız, bir çok büyüklerimizle birlikte belgelerle Kayı köyü olduğunu belgeliyoruz. Ve Kayı köyünün adının Kayı olarak verilmesini istiyoruz. Keçiler’ede Karakeçi verilmesini istiyoruz. Karakeçiliği ile kayı aynı boydur. Osmanlıyı kuran boydur. Kayı geçmişiyle gurur duyulacak köydür. Bu adın burada değişmesini istiyoruz. Bütün halkımızdan destek bekliyoruz. Bu çalışmaların neticesinde Belediyemizde Belediye meclisinde görüşülecek. Yeni çıkan yasalara göre artık köy ismi değiştirmek çok kolay. Herkes özüne dönecek. Bizde Türküz Türklüğümüze döneceğiz. Hiçbir zaman tarih boyunca burada Rum adı olmamıştır. Osmanlı arşivlerine bakıyoruz.15. yüz yılda 11. yüz yılda bir önemli konuda burada 2002 yılında burada mezar taşlarına gittik çalışmalar yaptık. Ömer Karayumak hocamızla mezar taşlarını okuduk. Orda hicri 1100 yılından beriye mezar taşları bulduk. Mezarları bulduk. Burada medreselerde var o dönemlerde. Fakat gördük ki bu gün bizim tespit ettiğimiz fotoğrafını çektiğimiz mezar taşlarının çoğu kaybedilmiş. Çalınmış. Kayı köyü yani bu köy Keçiler köyü mezarlarına da sahip çıksınlar. Birileri buradaki mezar taşlarını kaybediyorlar. Bu dağların taşlarında Kayı damgaları var. Kayı damgaları Y ve I şeklindedir. Bu taşlarda mezarlarda dahi bu damgaları biz tespit ettik. Yüzde 50 bura Kayı’dır. Rumlar burada bir dönem yaşamışlar. Gitmişler şimdi şöyle bakarsak Fethiye’den 8 Bin İngiliz ev almış. 8 Bin tane İngiliz ev aldı diye Fethiye bir İngiliz Kenti mi diyeceğiz. Yunanistan 530 sene bizim himayemizde yaşamış. Osmanlı döneminde 3 kıtaya hükmetmişiz. Şimdi Yunanistan bizim diyen varmı da Kayaköy’ü Rum diyecekler. Türk Yurdunun adı Türk kalmalı Kayı kalmalı" diye konuştu.