Türkiye-Moldova Parlamentolar Arası Dostluk Grubu Başkanı, Asya Parlamentolar Arası Asamblesi Türkiye Delegasyonu Başkanı AK Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Yüksel Özden, Moldova’ya bağlı özerk cumhuriyet Gagavuzya’nın başkenti Komrat’ta düzenlenen Gökoğuz Yeri’nin 20. Kurulus Yıldönümü etkinlikleri çerçevesinde düzenlenen konferansa katıldı.

Gagavuzya’nın (Gökoğuz Yeri’nin) Başkanı Mihail Formuzal’in başkanlığındaki konferansa katılan ve Türkiye adına konuşan Milletvekili Özden, “Soydaşlarımız Gökoğuzların varlığı, Moldova’yla ilişkilerimizi derinleştiren ve zenginleştiren en önemli bağdır. Soydaşlarımızın, Moldova’nın bir parçası olarak, dillerini, benliklerini ve kültürel kimliklerini koruyarak gelişmeleri, ekonomik güçlerinin artması yolundaki çalışmalarımız devam etmektedir ve bundan sonra da devam edecektir. Gökoğuzların Türkiye’nin de desteğiyle 1994 yılında barışçı bir şekilde kazandıkları özerklik, uluslararası alanda örnek teşkil etmektedir. Seçimlerin de geride kaldığı yeni dönemde özerklik statüsünün güvenceye kavuşturulması başta olmak üzere, tüm talepler yeni kurulacak Hükümet nezdinde de takip edilecektir. Gökoğuzlar’ın kendi içlerindeki birlik ve beraberliklerini muhafaza ederek, siyasi kavgalara mahal vermeden Gökoğuz Yeri’nin çıkarlarını korumaları gerekmekte ve kendi kültür ve dillerine sahip çıkmaları gerekmektedir” dedi.

Gagauz’un tek Türk Kütüphanesi olan Mustafa Kemal Ataturk Kütüphanesini de gezen Milletvekili Ozden, kütüphane ve çalışmaları hakkında bilgi aldı.

27 Ağustos 1994 tarihinde yürürlüğe giren Moldova’nın yeni Anayasasının Transdinyesterlilere ve Gökoğuzlara özel statü tanınabileceğine ilişkin maddesi çerçevesinde hazırlanan "Gökoğuz Yeri Özel Hukuki Statü Yasası” Moldova Parlamentosunca 23 Aralık 1994 tarihinde kabul edilmiştir. Kabul edilen yasa uyarınca Gökoğuzlara, Moldova Cumhuriyeti bünyesinde topraksal muhtariyet tanınmıştır.