Marmaris Pir Sultan Abdal Kültür Derneği eğitimde hak ihlalleri yapıldığı gerekçesiyle 2 Kasım Pazar günü başlamak üzere her Pazar günüAtatürk Meydanı’nda eylem yapma kararı aldı.

Marmaris Pir Sulatan Abdal Kültür Derneği Başkanı Kasım Çağlı, Konuyla ilgili yaptığı basın açıklamasında , tek ve nihai taleplerinin eşit yurttaşlık hakkı olduğunu belirtti. Ülkemizin kardeşlik ikliminin tesisi ve barış içerisinde birlikte yaşamanın temel koşulunun eşit yurttaşlıktan geçtiğini düşünmekteyiz diyen Çağlı, eşit yurttaşlık düzeyine ulaşılabilirliğin koşulu olan sorunların çözüm önerilerinin sunulduğunu kaydederek, “Toplumsal dokunun uzun bir tarihi sürecin sonunda oluşan ve öğreti ve inanç ruhsal / ruhi şekillenmesinin bir formu olarak algılanmamız hakkında, devletçe yapılan tanımlamalardan vazgeçilmesi gerekmektedir” ifadesine yer verdi.

Türkiye Cumhuriyeti Anayasası eşitsizlik, mevcut inanç çeşitliliğini dikkate almayan egemen inanca hizmet eden şekilde düzenlendiği tartışmasız bir gerçektir diyen Kasım Çağlı, “ Anayasanın 24. maddesi zorunlu din kültürü ve ahlak bilgisi dersleri Aleviler için kabul edilemez bir müdahale olarak görülmektedir. Bu nedenle zorunlu din dersleri zorunlu olmaktan çıkarılmalıdır. Aleviler zorunlu din derslerini temel bir hakka müdahale olarak görmektedirler. Bu konuda insan hakları mahkemesinin vermiş olduğu karara uyulmalıdır. Aleviler özgür, demokratik, laik ve bilimsel bir eğitim sisteminin uygulanmasını hayati bir sorun olarak görmektedir. Mevcut eğitim sistemi asimilasyon amaçlıdır" dedi.

Pir Sultan Kültür Derneği Başkanı Çağlı,yaptığı 2 Kasım Pazar günü dahil olmak üzere her Pazar günü saat 13.00’de Atatürk Meydanı’nda eylem yapacaklarını açıkladı.