Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenlenen kermese katılan Somalı kadınlar yaptıkları el işi sabunları satışa sundu.

Bodrum Dibeklihan kültür ve sanat köyünde düzenlene kermese katılan Soma’nın Yirce köyünden gelen kadınlar el emeği göz nuru el işi sabunlarını satışa sundu. Kömür toplayan kadınlar “Kömürün isi, sabunun misi” projesi kapsamında meslek değiştirerek mis kokulu sabun yapmaya başladılar. Yaptıkları sabunları satarak evlerine katkıda bulunan kadınlar kömür isinden kurtuldukları için mutlu olduklarını ifade etti.

Soma’nın Yirce köyünden kermese katılan Fatma Saygılı daha önce santrallerden atık kömürlerini topladıklarını ifade ederek, “Birkaç çuval yapıp hem satıyorduk, hem de yakıyorduk. Bu projeyi sağladılar ve çok mutlu olduk. Bodrumlulara da teşekkür ederim bizi buraya çağırdıkları için. Köyümüzde şuan mutluyuz ama ağaçlarımız kesildiği için üzgünüz. Kömür işi bize ağır geliyordu ama artık erkekler gidiyor kömüre. Biz daha temiz bir iş yapıyoruz artık, sabun üretiyoruz. Hava pis olduğu için birçok kişide kanserden öldü. 301 işçimizi kaybetmenin acısını yaşarken, şimdi birde santraller çıktı, onun üzüntüsünü yaşıyoruz” dedi.

Projede yer alan Yasemin Tutal ise, “Kömürün isi, sabunun misi” isimli projenin İnci Vakfı’nın destekleriyle başladığını belirterek, “Soma’da yaşanan facia ve zeytin ağaçlarının bir gecede termik santral için yerinden sökülmesi beni çok etkilemişti. Soma’ya bağlı Yirce köyüne gittiğimizde oradaki kadınların kamyonların altına girip kömür topladıklarını gördük. Bunun üzerine farklı bir ekmek kapısı olsun diye bu projeyi başlattık. Şuan 37 kadın sabun üretimi yaparak kendilerine gelir sağlıyor” dedi.

Somalı kadınlar tarafından yapılan çeşit çeşit sabunlar tanesi 5 liradan kermeste satışa sunuldu.