Toplu Konut İdaresi tarafından yapımı tamamlanan Muğla’daki konutlarda kalan bazı site sakinlerinin mevcut yönetime ilişkin açıklamalarına TODKİ yönetimi cevap verdi. TOKİ yönetimi tarafından yapılan açıklamada, açıklamayı yapanların ortak kullanım alanlarını işgal ettikleri ileri sürüldü.

TOKİ yönetiminden yapılan açıklamada, “Sitemiz üç tarafı ormanlarla çevrili, doğal ortamda bir yerleşim alanı olduğundan, domuzların sitemize ormanlık alandan gelmesi kaçınılmazdır. Nitekim Kötekli Mahallesinde bulunanlar da zaman zaman benzer sıkıntıları yaşamaktadır. Bu konuda, Valilik makamının talimatları ile Orman ve Su İşleri Manisa Bölge Müdürlüğü, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, İl Jandarma Komutanlığı, Gıda ve Tarım İl Müdürlüğü, Muğla Belediyesi yetkilileri, Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı ile Site Yönetim Kurulu Başkanımızın katılımı ile 7 Ocak 2014 tarihinde toplantı yapılarak gerekli önlemler alınmış, domuzların gelişi azaltılmıştır. Site etrafının çevrilmesi Toplu Konut İdaresi tarafından yapılmamıştır. Yaklaşık 400 dönüm alana sahip site alanının etrafının duvar, çit vb. ile çevrilmesinin maliyeti yönetimimizin bütçesini aşmaktadır. Yönetime geldiğimiz 2012 yılında taş duvar, beton duvar ve tel örgü olmak üzere 3 ayrı keşif yaptırılmış yaklaşık maliyeti 350-400 bin TL civarında olduğundan dolayı Kat Malikleri Temsilciler Kurulu toplantısında kabul edilmemiştir. Kaldı ki; site alanına giren yollar trafiğe kapatılamayacağından site alanının tamamen çevrilerek emniyete alınması da fiilen mümkün değildir. Böylelikle sitemizin etrafının çevrilmesi sadece sınırımızı belirlemekten öteye geçemeyecektir. Trafiğe açık olan yollardan içeri giren domuzlar duvardan dışarı çıkamayacak ve insanlara zarar verebilecektir” denildi.

Ağaç dikilmediği iddialarını cevaplandıran TOKİ yönetimi, “Sitemizdeki 85 dönümlük yeşil alanlara kat sakinleri tarafından Muğla’nın dokusuna uygun çam, zeytin vb. ağaçlar dikmeleri ve bunları bakmaları memnuniyetle karşılanmaktadır. Ancak; sayılarının 30 kişi civarında olduğunu tespit ettiğimiz kat maliki; yeşil alan ve ortak kullanım alanlarını sahiplenerek buralara tavuk kümesi, köpek kulübesi, garaj yapmaya başlamışlardır. Bir kısmının da yeşil alanları kendi özel mülkü gibi çevirerek bostan yapmak suretiyle sebze yetiştirdikleri ve sulamalarını da site ortak içme suyundan kullandıkları görülmüştür. Bu konu; kat malikleri arasında zaman zaman tartışmalara ve huzursuzluklara neden olmaktadır”

Akrep ve yılanlar ile ilgili tavuklu önlem alınmasını değerlendiren TOKİ yönetimi, “Kat malikleri adına en yetkili organ olan; Temsilciler Kurulunca (55 Blok Yöneticisi) alınan karar doğrultusunda kümes ve çitlerin kaldırılması için ilgili kişilere 16 Ekim 2014 tarihinde tebligat yapılmıştır. 30 kişiden 15 kadarı kaldırmışlardır. Tavuk kümesi ile çit çevirerek bahçe yapan ve yeşil alanları işgal eden diğer Kat Malikleri, yaptıklarını sökmedikleri gibi karara da şiddetle karşı çıkmış ve tehditler savurmuşlardır. Basın çağırarak toplantı yapan kişilerden bazıları; ortak alanlara tavuk kümesi ve çit çevirip bahçe yapan kat sakinlerimizdir. Bu kişilerin akreple mücadele için resmi bir talebi yoktur. Sinek, akrep ve diğer zararlı böcekler için Belediyemiz yılda iki defa, yönetim de her yıl en az 2 defa olmak üzere toplam 4 defa ilaçlama zaten yapılmaktadır. Ayrıca, talep halinde ilaçlama sayısı artmaktadır.

Basında çıkan haberlerde Site Yönetiminin ağaç dikmeye izin vermediği ifadesi de gerçeği yansıtmamaktadır. Konutlarımız teslim alındığında Bin civarında olan ağaç sayısı site sakinlerimizin gayretleriyle 3 bin 453 adet olmuştur. Bunların 998 tanesi zeytin ağacıdır. Ayrıca; yeşil alanlarımızda 2 bin 753 adet süs bitkisi bulunmaktadır. Yönetimimizin; 2013 yılında 1. Ağaç dikme etkinliği kapsamında, Sitemizdeki İlköğretim Okulunun karşısında ağaçlandırma yapılmıştır. Bu yılki 2. Ağaç dikme etkinliğimizin yaz aylarında planlaması yapılarak yağışların gelmesi beklenmiştir. Şu an itibariyle 150 adet büyük fidan temin edilmiş ve sitemize getirilmiş olup dikim işlemi hava durumuna göre önümüzdeki günlerde olacaktır” denildi.