Muş Belediye Başkanı Feyat Asya, kentte görev yapan yerel ve yaygın basın temsilcileriyle bir araya gelerek 7 aylık görev süresi boyunca yaptığı çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu.

Belediye Başkanı Feyat Asya, 7 aylık dönemle ilgili açıklamalarda bulundu. Başkanlık döneminde yaptığı çalışmaları madde madde açıklayan Başkan Asya, yapılacak çalışmalar ile ilgili de bilgi verdi. Su ve kanalizasyon sorunundan katık atık tesisi çalışmasına, yapılacak yeşillendirme çalışmalarından otopark sorununa, kent meydanında otopark alanları oluşturulmasına kadar birçok önemli konuda açıklama yapan Başkan Asya, “Belediye altyapı ve üst yapı projeleri çok büyük bütçeli yatırım projeleridir. Halkımıza öncelikle şunu ifade etmek isterim ki, bu tür yatırımlar uzun vadeli, köklü çözümler üretmektedir, bu nedenle finansmanın sağlanması özel bir çaba istemektedir ve son 3 aydır bu alanlarda ilimize hibe getirilmesi için uğraş vermekteyiz ve çalışmalarımızın bir kısmından netice aldık, halen çalışmalarımız devam etmektedir. Diğer bir husus ise bu tür projelerin hayata geçmesi uzun bir zaman almaktadır. Her bir projemiz için öncelikle en az 5-6 ay sürecek teknik projelendirme süreci, ihale süreçleri akabinde inşaat çalışmalarının başlaması ve tamamlanması en az 2-3 yıllık süreçlerdir” dedi.

Seçim sürecinde ‘Söz Veriyoruz’ başlığı ile kamuoyuna bazı vaatlerde bulunduğunu hatırlatan Başkan Asya, bu vaatleri gerçekleştirmeye başladıklarını sözlerine ekledi. Su ve kanalizasyon sorununu kökten çözmek için çalıştıklarını belirten Başkan Asya, “Bu konuda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı AB Hibe Programı’na ‘Su ve Kanalizasyon Şebekemizin Yenilenmesi ve Arıtma Tesislerinin Kurulması Projesi’ teklifi sunduk. Projemizin 2017’de başlatılması kabul edildi, fakat biz kabul etmedik, bu yıl başlatılması için Başbakan ve Bakan nezdinde lobi çalışmalarımız devam etmektedir. Bir yandan da sürecin hızlı işlemesi için elimizde en kısa zamanda teknik projesinin olması adına İller Bankası’na yüzde 50 hibe destekli proje başvurusu yaptık ve şu anda projesi yapılmaktadır. En geç 2015 Mayıs ayında projesi hazır olacaktır. Özetle, 2015 yılında su ve kanalizasyon şebekemizin tamamının yenilenmesi, mümkünse tamamı hibeyle, değilse borçlanmayla da olsa çözümü sağlanacaktır” şeklinde konuştu.

Muş’un katı atık tesisi olmayan nadir illerden biri olduğunu hatırlatan Asya, “Biz birçok ilin bile çözmüş olduğu bir altyapı sorununun sürdüğü bir belediyeyi devraldık. Yıllardır kentimizin çöpleri yol kenarındaki bir alana düzensiz bir şekilde bırakılmakta ve halkımızın sağlık ve güvenliğine tehdit oluşturmaktaydı. Şu devirde çöpler, halen ilimizin tamamında vahşi depolama yöntemiyle açık alana bırakılmaktadır. Açık alana bırakılan çöplerin doğal yöntemlerle bertarafı sağlanmakta ve bu durum gerek halk ve çevre sağlığına gerekse mevcut alanda çöp toplayan çocukların güvenlik, sağlık ve sosyopsikolojik durumlarına ciddi tehdit oluşturmaktadır. Bu konuda; göreve geldiğimiz günden beri en az 600 dönümlük uygun yer arayışında idik ve hazineye ait bir yer bulduk, resmi yazışmalar başlatıldı. Ön fizibilite raporumuzu da aylar öncesinden hazırlamıştık ve hibe finansmanı da hazır, yerin tahsisiyle birlikte 2015 yılında katı atık tesisi yapılmış olacaktır” dedi.

Muş’un Muratpaşa Mahallesi içerisinden geçen Karni Deresi’ni ıslah etmek için çalışma yaptıklarını vurgulayan Asya, “Karni Deresi kenarında halkımızın faydalanacağı büyük bir rekreasyon alanı oluşturmayı hedeflemekteyiz. Alanda; gezinti, dinlenme ve park yeri, yürüyüş ve bisiklet yolları, spor alanları, kafeterya, restoran, kültürel ve sanatsal etkinliklerin düzenleneceği alanlar ile yaz aylarında debisi iyice düşen dere suyunun tutularak küçük göletlerin oluşturulduğu, yeşillendirilmiş 65 bin 607 metrekarelik büyük bir mesire alanı bulunacaktır. Teknik projesinin yapılması için Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’na (DAKA) proje teklifi sunduk ve geçirdik. Projesi hazırlanmaktadır, 3 ay içerisinde fizibilite ve mimari projesi bitmiş olacaktır. Bu aşamadan sonra DAKA’nın güdümlü proje desteğinden yararlanarak uygulama projesini başlatmayı amaçlıyoruz. Büyükşehir ve bazı diğer şehirlerde örneği bulunan böyle bir rekreasyon alanının belediyemiz tarafından yaratılması aciliyet ve önem arz etmektedir” diye konuştu.

Başkan Asya; altyapı, üst yapı, yeşil alan, kanalizasyon, arsa tahsisi gibi daha birçok alanda çalışmalar yaptıklarını da sözlerine ekledi.