Muş Valisi Vedat Büyükersoy, Varto ilçesinde IŞİD’in Kobani’ye girmesini protesto eden göstericiler tarafından yakılan ve tahrip edilen eğitim kurumlarını ve iş yerlerini inceledi.

Yakılan kamu binası ve eğitim kurumlarında incelemelerde bulunan Muş Valisi Vedat Büyükersoy’a, Cumhuriyet Başsavcısı Hasan Bilgin, Varto Kaymakamı Tahir Şahin ve kurum amirleri eşlik etti.

Göstericilerin yaptığı eylemler sırasında yakılan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Kültür Merkezi, Varto Anaokulu, Hürriyet Anaokulu, İlkokulu ve Ortaokulu, M.Akif Ersoy İlkokulu, Çok Programlı Lise ile Teknik ve Endüstri Meslek Liseleri’nde incelemelerde bulunan Vali Büyükersoy, burada öğrencilerle görüştü. Eylemlerin, demokratik çözüm ve milli birlik sürecini arzu etmeyenleri sevindiren eylemler olduğunu belirten Vali Büyükersoy, “Bu işleri yapanları yakalayıp adalete teslim edeceğiz. Suçlu olan varsa, suçlarının cezasını muhakkak çekecekler. Böyle bir dönemde okulların yakılması ve çocukların istikbalinin yakılması, insani olmayan bir davranıştır. Ne olursa olsun, hiçbir gerekçe, insan hayatını ortadan kaldırmaya ve insana hizmet eden kurumları, işletmeleri, ortadan kaldırmaya sebep olamaz. Özellikle çocuklarımızın eğitimi çok önemlidir. Fakir olan illerimizde, ilçelerimizde, köylerimizde, gençlerimizin, çocuklarımızın istikbalde fakirlik zincirini kırması, daha müreffeh bir hayat yaşayabilmesi için iki faktör söz konusudur. Biri anne-babadan gelecek miras, diğeri ise eğitimdir. Birinci faktöre baktığımızda, zaten bölgemizde genel olarak vatandaşımızın ekonomik durumu iyi değil, o halde tek bir imkan kalmaktadır. O da eğitimdir. Eğitim, çocuklarımızın sınıf atlaması ve ekonomik olarak daha müreffeh bir hayata ulaşması için tek yoldur ama maalesef okulları yakanlar, bunu ya görmezden gelmekte ya da özellikle çocuklarımızın istikbaline kastetmeyi, onları bilgisiz, fakir ve fukara bırakmayı amaçlamaktadır” dedi.

Büyükersoy, inceleme sonunda okulların bir an önce eğitim ve öğretime başlaması için talimatlar vererek tadilat işlemlerinin ivedilikle yapılmasını istedi.