Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Muş Merkez Müdürlüğü ile Muş, Van, Bitlis ve Hakkari illerine hizmet veren Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) tarafından düzenlenen girişicilik kurslarına katılıp başarılı olan kursiyerlere sertifikaları verildi.

Kültür Merkezi konferans salonunda düzenlenen sertifika dağıtım törenine DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci, KOSGEB Muş Merkez Müdürü Kenan Mergen, İl Genel Meclisi Başkanı Ömer Çetinkaya ile kurum personelleri ve kursiyerler katıldı. Toplantının açılış konuşmasını yapan KOSGEB Merkez Müdürü Kenan Mergen, 1990 yılında kurulan KOSGEB’in 2009 yılına kadar imalat sanayisindeki KOBİ’lere hizmet verdiğini hatırlattı. KOSGEB’in, 2009 yılından sonra yapılan kanun değişikliğiyle hizmet ve ticaret sektörlerindeki KOBİ’lerin de hedef kitlesine dahil edildiğini dile getiren Mergen, "KOSGEB ülkemizin KOBİ’lerden sorumlu tek ulusal kamu kuruluşu niteliğine kavuşmuştur. 2009 yılına kadar İmalat sanayi işletmelerinden 400 bin işletmeye destek verilirken, 2014 yılı itibariyle KOSGEB’in destek verdiği işletme sayısı 3 milyon 500 bin işletmeye ulaşmıştır" dedi.

Girişimcilik destek programının amacına da değinen Mergen; "Programın amacı, ekonomik kalkınma ve istihdam sorunlarının çözümünün temel faktörü olan girişimciliğin desteklenmesi ve yaygınlaştırılması, başarılı ve sürdürülebilir işletmelerin kurulması, girişimcilik kültürünün yaygınlaştırılması, iş geliştirme merkezlerinin kurulması ile girişimciliğin geliştirilmesi, istihdamın artırılması, yerel dinamiklere dayalı girişimciliğin desteklenmesidir. Uygulamalı girişimcilik eğitimleri, KOSGEB birimleri tarafından, KOSGEB dışındaki kurum ve kuruluşlar tarafından (KOSGEB tarafından kabul edilen eğitimler; İş-Kur, meslek kuruluşu, belediye, ajanslar), üniversiteler tarafından örgün eğitim kapsamında verilen girişimcilik dersleridir" diye konuştu.

DAKA Genel Sekreteri Dr. Emin Yaşar Demirci ise, verilen eğitimlere değindi. Yeni iş kuracak girişimcilere fon kaynağı sağlamak, ildeki girişimcilik kültürünü geliştirmek ve iş kurma sürecinde gerekli bilgi ve becerileri kazandırmak amacıyla Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı Muş Yatırım Destek Ofisi tarafından 10 Ekim ile 29 Kasım 2014 tarihleri arasında KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri’nin düzenlendiğini belirten Emin Yaşar Demirci; "30 kişilik 7 sınıftan oluşan eğitim programında, dört sınıf karma olarak bayan-erkek girişimci adaylarına, bir sınıf bayan girişimci adaylarına, iki sınıf ise cezaevinde tahliyesi yaklaşan hükümlü ve tutuklulara tahsis edildi. Eğitim programının sonunda toplamda 210 kişinin mezun edilmesi hedeflenmişti. Program sonunda eğitime katılan 206 kişi programı başarı ile tamamlayarak sertifika almaya hak kazandı. Aynı sertifika dağıtım programında KOSGEB Muş Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından il ve ilçelerde gerçekleştirilen KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Eğitimleri sonucunda programı tamamlayıp sertifika almaya hak kazanan 88 girişimci adayına sertifikaları dağıtılacaktır. Sertifika alan girişimci adayları 30 bin TL hibe, 70 bin TL iki yıl geri ödemesiz ve faizsiz kredi kullanmak için KOSGEB’e müracaat edebileceklerdir" şeklinde konuştu.

Kursiyerlere önerilerde de bulunan Demirci; "Girişimci, illa kendi mesleğini icra etmek zorunda değildir, ama başarılı girişimciler, kendi mesleğiyle ilgili iş kuranlar arasından çıkmaktadır. Eğer bir mesleğin, bir alanın girişimcisi olacaksanız, onunla ilgili doğrudan faaliyeti bizzat kendiniz gerçekleştirmezseniz bile, o alanla becerilere sahip olmayı sağlayın. Bu konuda da İş-Kur Müdürlüğü’yle işbirliği yaparak meslek edindirme kurslarıyla ilgili faaliyet başlatmanız gerekmektedir" ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmaların ardından kursiyerlere sertifikaları verildi.