Muş İl Sağlık Müdürü Dr. Serdal Türkoğlu, Sağlıkta Dönüşüm Programı ile anne ve bebek sağlığını korumak amacıyla 2008 yılında başlatılan ‘Misafir Anne’ uygulamasının büyük bir özveri ile devam ettiğini açıkladı.

İl Sağlık Müdürü Dr. Serdal Türkoğlu, havaların soğuması ile birlikte ‘Misafir Anne’ uygulaması çalışmalarının hız kazandığına dikkat çekerek, “Bu uygulama kapsamında olumsuz iklim ve şartların ulaşımı imkânsız hale getirebildiği bölgelerdeki gebelerle, sosyal sebeplerle doğum esnasında sağlık kurumuna erişiminde problem olabilecek gebelerin tespit edilerek; planlanan merkezlere nakledilmesi, konaklatılması, hastane şartlarında doğumlarının gerçekleştirilmesi, doğum sonrası anne ve bebeğin sağlık durumunun uygun hale getirildikten sonra tekrar evlerine götürülmesi sağlanmaktadır. Misafir Anne uygulaması kapsamında daha elverişli koşullara davet edilen ancak çeşitli sebeplerle konaklamayı kabul etmeyen gebelerimizin aile hekimleri tarafından takipleri yapılmaya devam edilmektedir. Bu gebelerimizin hava ve ulaşım şartlarından dolayı evde doğum yapmak zorunda kalmamaları için her türlü iletişim bilgileri alınarak Bakanlığımızın ambulans, kar paletli ambulans, snowtrak ve helikopter ambulans dahil tüm imkanları kullanarak planlanan merkezlerde doğum yapmaları sağlanmaktadır” dedi.

Olumsuz iklim ve ulaşım şartları yaşanmıyor olsa da sosyal sebepler ve risk faktörlerinden dolayı bu uygulamadan yararlanacak gebelerin olduğunu vurgulayan Türkoğlu, “Programın yaygınlaştırılması ve daha etkin yürütülebilmesi için Halk Sağlığı Müdürlüğümüzce; ‘Misafir Anne’ uygulaması hakkında tüm kamu kurum ve kuruluşlarının bilgilendirilmesi, uygulamaya katılım ve desteklerinin sağlanmasını istiyoruz. Toplum Sağlığı Merkezi sorumlu hekimlerine, aile hekimlerine, 112 Başhekimliği’ne ve diğer sağlık personeline yönelik konu ile ilgili bilgilendirilmelerinin yapılması, hastane yöneticileri, başhekimler, başhekim yardımcıları, idari ve mali hizmetler müdürü, müdür yardımcıları, hasta hizmetleri ve sağlık otelciliği müdürü, sağlık bakım hizmetleri müdürleri, müdür yardımcıları, uzman hekimler ve diğer hastane personeline konunun önemi anlatılarak uygulamada hastanelerin etkin olmasının sağlanması, valilik, belediyeler, aile ve sosyal politikalar il müdürlüğü, sivil toplum kuruluşları ile iletişim kurularak destek alınması gerekmektedir. Konu ile ilgili halk eğitimlerinin düzenlenmesi, köy muhtarları, öğretmenler, imamlar gibi kanaat önderlerinin bilgilendirilerek katkı desteğinin istenmesi, yerel radyo ve televizyon kanallarında programın tanıtılması, programı tanıtan görsel materyal hazırlanması, sosyokültürel özellikler dikkate alınarak programla ilgili gebe ve ailesine verilen eğitimlerin imkanlar dahilinde yerel lehçe ve dili bilen kişiler tarafından verdirilmesinin sağlanması, sosyoekonomik düzeyi düşük olan ve uygulamayı kabul eden gebe ve refakatçinin konaklama, iaşe ve doğumla ilgili ihtiyaçlarının il ve ilçe sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfının mevzuatları doğrultusunda karşılanmasını amaçlıyoruz. Sağlıklı bireyler yetiştirmek adına sunduğumuz bu hizmete halkımızın kayıtsız kalmamasını istiyor, tüm Muş halkına sağlıklı günler diliyoruz” ifadelerini kullandı.