NE OLACAK BU LISELERIN HALI
Ne olacak bu liselerin hali
Dünya Bankasının Eğitim Raporu yayınlandığından beri basın organlarında Türkiye’nin eğitimi gündemin baş sıralarına oturdu. Rapor tartışılırken peş peşe çeşitli illerde özellikle de genel liseler tartışılmaya başladı. Ulusal basındaki tartışmaları bir yana bırakırsak biz kendi özelimizde sorunu tartışmak istiyoruz
Daha önce bir yazımızda Karaman’ın eğitim durumunu kısaca ele almıştık. O yazımızda genel olarak Karaman’ın Eğitim durumunu değerlendirmiştik.
Bu haftaki yazımızda özele inip liselerin sorununa kısa değinmek istiyoruz. İlimizde 8 yıllık Eğitime geçişle birlikte Meslek Liselerinden Genel liselere doğru bir kayış yaşandı. Mevcut 2 liseye ilaveten Bifa Lisesi ve ardından açılan Mehmet Akif Ersoy Lisesi ve Yunuskent Lisesi bu yoğunluğa karşılamada yetersiz kaldı. Barakalı eğitim gibi palyatif çözümlerde sorunu çözemedi sorunlar katlanarak büyüyor. Sağlıklı bir yönlendirme yapılamaması nedeniyle Liseler balık istifi ve yer yer ikili öğretime devam ederken meslek liseleri atıl kapasiteyle çalışıyor.
Gelecek yıl Yunuskent Lisesi’nin tekrar eğitime geçmesiyle birlikte sağlıklı bir planlama yapılabilirse Ortaöğretimde ikili eğitim sona erdirilebilir.
Bu genel değerlendirmeden sonra gelelim liselerin sorunlarına: Eğitimle ilgili herkes 3 maymunu oynuyor. YÖK’ün Meslek liselilere katsayı inadı devam ederken Bakanlık Toplam 23 olan Anadolu öğretmen liselerinin sayısını 124 çıkardı. Sosyal bilimler liselerini açtı. Yabancı dil ağırlıklı liselerinde Anadolu Liselerine dönüştürülmesiyle birlikte genel liselerin artık ne bir fonksiyonu ne de bir işlevi kaldı. Üniversiteye Açık liseler %9,7 oranında öğrenci yerleştirirken Genel liselerde bu oran % 10.9 de kalıyor ve her geçen yıl liselerde bu oran aşağıya doğru düşüyor. Onca okul onca öğretmen ve onca masrafa rağmen açık liselerle aradaki fark 1 puanın birazcık üstünde gerçekleşiyor. Dünya bankası verilerine göre velilerin bu masrafa katılım oranı % 50 daha dramatik olanı 2005 ÖSS sonuçlarına Toplam 9 bin 741 liseden 1977 isi üniversiteye hiç öğrenci sokamadı. Bu oranı her geçen yıl giderek daha da artacak.
Bizim ilimizdeki duruma göz atacak olursak İlköğretimden yaklaşık 5000 civarındaki mezun olan öğrenciden yaklaşık yarısı ortaöğretim kurumlarına devam ediyor. Bunlardan 700–800 civarındaki öğrenci ÖKS sonuçların göre öğrenci alan orta öğretim kurumlarına yerleşiyor, bir kısmı da meslek liselerini tercih ediyor ve yarısına yakın bir kısmı Genel liselere kayıt yaptırıyor. Bu sayıyı 1000 olarak aldığımızda bunlardan üniversiteye devam edebilecek öğrenci sayısı 100–150 civarında hadi çok abartalım bu sayı 200 çıksın sonuçta ortaöğretim kurulumlarından mezun olacak olan öğrencilerin yarısına yakını hiçbir niteliğe sahip olmadan 20 yaşlarına gelmiş olacak.
Bu rakamı bizim bildiğimiz gibi öğrenciler de biliyor. Öğrencilerin ne bir hedefi ne de bir amacı olmadan ilk gençlik çağını bitiriyor.
Önüne bir hedef koyamadığımız ve bir yol çizemediğimiz öğrenci kendisine farklı hedefler koyuyor ve farklı yollara sapıyor.
Bir hedefi ve gelecekten bir beklentisi olmayan bir genç çok kolayca suça yöneliyor. Aileden başlayan davranış problemleri, oradan okula ve topluma yansıyor.
Hedefi ve gelecek beklentisi olmayan bu gençler bir süre sonra birbirlerini de etkileyerek kümeleşiyor ve çeteleşiyor. Tutuklu ve hükümlüler üzerine yapılan çeşitli araştırmalarda ilk suçlarını tek başına mı yoksa birlikte mi yaptıkları sorusuna % 80 lik bir kesim arkadaşı ile birlikte yaptım cevabını veriyor. Aynı araştırma ilk suç işleme oranının % 85 lik bir rakam ile 21 yaşın altında işlendiğini gösteriyor ve yine bu araştırmanın sonuçlarına göre ilk suç işleme en yoğun olarak 16–18 yaş arasında gerçekleşiyor.
Eğitemediğimiz ve yön veremediğimiz her genç birbirlerini negatif yönde eğiterek sokağa bir suç makinesi olarak çıkıyor.
Son yıllarda yaşanan ekonomik krizler ve sosyal yapımızda meydana gelen değişikliklerle birlikte aile yapımızın zayıflaması suç ve suça yönelme oranlarını da ciddi bir artışa neden oluyor.
Sonuç olarak şunu söylemek mümkün YÖK Meslek liselerini MEB de genel liseleri gözden çıkarmış durumda herkes 3 maymunu oynuyor. Bu durum bu haliyle devam ederse biz bu konuda daha çok konuşacağız demektir.