Kapadokya Araştırma ve Uygulama Merkezi (NEVKAM) koordinasyonunda yürütülen ve T.C. Avrupa Birliği Bakanlığı, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenen “Oral Culture Bridge Between the Past and the Future” adlı ‘Hayat Boyu Öğrenme Projesi’nin beşinci toplantısı NEVKAM’da gerçekleştirildi. Toplantıda Almanya, Avusturya ve İspanya’dan gelen katılımcılar ile gerçekleştirilen toplantılarda dinleyiciler atasözleri aracılığı ile farklı kültürleri tanıma olanağı yakaladılar.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Türk Dili Bölümü Okutmanı Erkan Hirik tarafından organize edilen proje toplantısında “Para, Hayat, Aile, İletişim” gibi konularda Almanya, Avusturya ve İspanya’dan gelen katılımcılar ile atasözleri ve deyimler tartışıldı. Türk atasözleri ve deyimleri ile batılı atasözleri ve deyimlerini karşılaştırma ve değerlendirme fırsatı bulan katılımcılar, kültürlerin benzer ve farklı yanlarını ortaya koymaya çalıştılar. Bununla birlikte proje ürünlerinden olan “e-dictionary” aracılığı ile çeşitli konularda mevcut atasözlerinin karşılıkları araştırmacıların hizmetine geliştirilerek sunuldu. Ayrıca Türkçe, Almanca ve İspanyolca özdeyişler, fotoğraflar eşliğinde sergilenerek kültür etkileşimi sağlandı.

Yurtdışından gelen katılımcılar Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinin yeni bir üniversite olmasına karşın yapılaşma ve bilimsel çalışmalar adına oldukça gelişmiş olduğunu belirterek üniversitenin Kapadokya Bölgesinin coğrafi yapısını temsil eden mimarisine hayranlıklarını dile getirdiler.

İki gün süren toplantıların ardından Almanya, Avusturya ve İspanya’dan gelen katılımcılar üçüncü gün Kapadokya Bölgesini gezme imkânı buldular.

Toplantıların ardından Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç tarafından proje katılımcılarına belgeleri takdim edildi.