Nevşehir Ülkü Ocakları Başkanı Yahya Leblebici, maden kazalarıyla ilgili TBMM’de İş Güvenliği Araştırma Komisyonu kurulması ve bu süreçte, maden işçilerinin can güvenliği sağlanana dek ise üretimin durdurulması gerektiğini söyledi.

4 Aralık Dünya Madenciler Günü nedeniyle Ülkü Ocakları Başkanlığı binası önünde basın açıklaması yapan Leblebici, Anadolu’da madencilik sektörü ve madencilerin çalışma koşullarının içler acısı olduğunu dile getirerek, resmi verilere göre son 70 yılda, maden kazalarında 3 binden fazla insanın hayatını kaybettiğini ve bu acı tablonun Türkiye’yi ölümlü maden kazaları bakımından dünyada ilk sıraya oturttuğunu ifade etti.

Teknolojinin gelişmesine paralel olarak madenlerin daha güvenli hale gelmesi beklenirken, ülkemizde son dönemde maden facialarında büyük bir artış gözlemlendiğini vurgulayan Leblebici, “Dolayısıyla mesele teknoloji veya imkanla değil, insan hayatına verilen önemle alakalıdır. Madenciliğin devlet eliyle yapılmasının yerine tamamına yakınının özel sektöre devredilmesi, bununla birlikte denetimlerin de yetersiz olmasının bedelini işçi kardeşlerimiz canlarıyla ödemektedir. Maden sektöründe faaliyet gösteren şirketler, işçi sağlığı ve güvenliğine ilişkin yükümlülüklerini ihlal etmekte; kurmaları gereken yaşam odaları ve güvenli çalışma alanlarını, ‘maliyeti düşürmek’ adına göz ardı etmektedirler. Dünyanın her yerinde maden kazaları ve yaşanan can kayıpları asgari düzeye indirilmişken ülkemizde aksinin yaşanmasının temel gerekçesi bu şirketlerin yönetimi ve denetimi noktasındaki başıboşluktur. Kömürün isini alın teriyle temizleyen maden emekçilerinin uğradığı haksızlığın temel etkeni olan taşeronluk sistemi, kamu faydası yerine yandaş faydası gözetilerek yapılan özelleştirmeler ve ihaleler doğrudan doğruya Allah’ın emirleriyle ve Peygamberin ölçüsüyle ters düşmektedir” dedi.

Hükümetin kısa sürede iş güvenliğiyle ilgili ciddi tedbirler almak zorunda olduğunu ve taşeronluk gibi çağdışı sistemlerin kaldırılarak çok acil bir şekilde kamu vicdanının rahatlatılması ve yaşanan acıların tekrarlanmaması adına TBMM’de İş Güvenliği Araştırma Komisyonu kurulması gerektiğini kaydeden Leblebici, bu süreçte, maden işçilerinin can güvenliği sağlanana dek ise üretimin durdurulması gerektiğini söyledi. Leblebici sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler, zalimin karşısında mazlumun yanında olmayı kendine düstur edinmiş Ülkücü Türk Gençleri olarak, Dünya Madenciler Günü olarak kabul edilen bugünde, yakın zamanda kaybetmiş olduğumuz Soma ve Ermenek maden şehitlerimizi rahmetle yad ediyor, onların emanetleri olan kıymetli ailelerinin her dem yanlarında olacağımızı bir kez daha belirtmek istiyoruz.”