Türk Kültür ve Medeniyetinin dünya kültürüne katkısını somut ve bilimsel değerlerle günümüze aktarmayı amaçlayan ve her yıl farklı bir ülkede düzenlenmesi amacıyla Nevşehir Hacıbektaş Veli Üniversitesi ve Saray Bosna Üniversitesi iş birliği ile düzenlenen Uluslararası Türk Kültürü Araştırmaları Sempozyumu (TÜKAS 2014)’nun ilki Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesinde başladı.

Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Tafana Aşçılık ve İkram Hizmetleri Uygulama Tesisleri Kubbe Altı Konferans Salonunda başlayan sempozyuma, Üniversite Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Çetin Pekacar, Nevşehir İl Milli Eğitim Müdürü Osman Şimşek, Saray Bosna Üniversitesi başta olmak üzere yurt içi ve yurt dışındaki üniversitelerden akademisyenler, davetliler, üniversite akademik ve idari personeli ile öğrenciler katıldı.

Sempozyum düzenleme kurulu adına sempozyumun açılış konuşmasını yapan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Gönel: “Bin yıllık bir mirasın varisleri olarak Türk Kültür ve Medeniyetine hizmet etmeyi bir görev biliyoruz. Türk Kültür ve Medeniyeti ki dünya tarihinde eşi ve benzeri görülmemiş bir mucizeye imza atmıştır. İçerisine aldığı bütün unsurları bu medeniyet halkasında birer özne haline getirmiştir. Hiçbir unsuru kendi varlığının dışına çıkartmadan, kendi öz benliğinde yaşatarak Türk Kültür ve Medeniyetin bir parçası haline getirmeyi başarması gerçekten takdire şayandır. Bizler de yaşadığımız toprakları yurt haline getiren, emeklerini, alın terlerini ve kanlarını döken ecdadımızı bir kez daha rahmetle anıyoruz” dedi.

Sempozyum düzenleme kurulu adına konuşan Saray Bosna Üniversitesi Felsefe Fakültesi Türkoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alena Çatovic, “Öncelikle burada bulunmaktan büyük mutluluk duyduğumuzu belirtiyor ve Saray Bosna Üniversitesi adına hepinizi selamlıyorum. Ayrıca bu kadar değerli bilim adamlarının arasında ve bu kadar güzel bir üniversitede bulunmak bizim için mutluluk verici. Gerçekten Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi güzel mimarisiyle bizleri büyüledi. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi ile düzenlediğimiz bu sempozyum bir ilk ve inşallah bunun ikincisini de Saray Bosna’da düzenlemeyi planlıyoruz. Sempozyumun şimdiden hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu.

Sempozyumdaki bildiriler ile Türk Kültürünün ve Medeniyetinin ne kadar geniş bir coğrafyaya ve eskilere dayandığının ortaya çıkmasına büyük katkılar sağlayacağını belirten Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Rektör Kılıç ise, “Zaman zaman birlikte görev yaptığımız hocalarımızla bir araya gelerek ne yapabileceğimiz noktasında istişarelerde bulunuyoruz. Bu istişareler sonucunda Türk Kültür ve Medeniyetine dair çalışmalar içerisine girdik. Bu çalışmamız da Balkanlarda ve Saray Bosna’da görev yapan hocalarımızın katkılarıyla uzun soluklu bir çalışmaydı. İnşallah iki gün boyunca Balkanlardan başlayarak Balkanlardaki Türk Medeniyetine ve Türk Diline değineceğiz. Hocalarımızın sunacağı birbirinden değerli bildiriler sayesinde Türk kültürünü daha iyi tanıyacağız. Kısacası Balkanlardan, Sibirya’ya kadar hatta Avrupa’nın en uç noktasından Sibirya’ya kadar Türk Kültürüne dair birbirinden değerli ve birbirinden güzel bildirileri burada dinleyerek bilgilerimizi tazeleyip, yenileyeceğiz” dedi.

Prof. Dr. Filiz Kılıç konuşmasını şöyle sürdürdü: “Balkanlar bizim için çok önemli. Özellikle Saray Bosna’yı Anadolu’dan ve Türkiye’den farklı görmüyoruz. Yüzyıllar boyunca hep birlikte yaşadık. Biz sadece sınır olarak birbirimize uzağız. Ama kültür ve medeniyet olarak Balkanlarla her zaman iç içeyiz. Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi olarak biz Saray Bosna Üniversitesi başta olmak üzere diğer bütün üniversitelerle iş birliği yapmaya her zaman hazırız. Bu bir başlangıç. İnşallah bundan sonrakileri farklı ülkelerle gerçekleştireceğiz. Bu sempozyumun gerçekleştirilmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”

Yapılan konuşmaların ardından sahne alan Ürgüp Sebahat ve Erol Toksöz Meslek Yüksekokulu zeybek ekibinin gösterisi, Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik ve Sahne Sanatları Bölümü’nün müzik dinletisi ve Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi Ürgüp Roman Dans Gurubunun gösterileri, katılımcılara unutulmaz bir gün yaşattı. Daha sonra Rektör Kılıç ve katılımcılar ‘Uppsala Üniversitesindeki Türk Mirası’ konulu resim sergisinin açılışını gerçekleştirerek, sergide yer alan eserleri gezdi.

Oturum Başkanlığını Rektör Prof. Dr. Filiz Kılıç’ın yaptığı sempozyumun ilk konuşmacıları; Prof. Dr. Alena Çatovic ve Prof. Dr. Sabina Baksici ‘Bosnalı Divan Şairlerinin Şiirlerinin Pragmatik Boyutu’, Doç. Dr. Tuncay Bülbül ‘Klasik Türk Edebiyatı Geleneğinde Mensur Hikayelerin Yaratım ve Aktarımı’, Doç. Dr. Hüseyin Gönel ‘Divan Şiirinde Mazmun Üzerine Bir Değerlendirme’ ve Araş. Gör. Volkan Karagözlü ‘Simetri ve Edebiyat: Simetrinin Görünümleri’ konularında katılımcılara bilgi verdi.