Niğde İl Gelişme Planı (NİGEP) yürüttüğü çalışmaları anlattı.

Niğde İlinin mevcut değerlerinin uzun vadeli kalkınma amaçlarına ulaşmak üzere nasıl harekete geçirileceğini gösteren, şehrin tanınmasını, ortak bilinç ve amacın geliştirilmesini sağlayacak vizyonun oluşturulması ve bu vizyona yönelik politikaların belirlenmesi için katılımcı ve stratejik bir yaklaşım ortaya koyma planlaması kapsamında değerlendirme toplantısı yapıldı.

Niğde İl Genel Meclisi salonunda yapılan toplantıya Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, Niğde Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu, Niğde Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, Niğde İl Genel Meclis Bakanı Mahmut Peşin, İl Genel Meclis üyeleri ve NİGEP çalıma gurubu katıldı.

Toplantı öncesinde konuma yapan Niğde Valisi Necmeddin Kılıç, 1 buçuk yıl içerisinde 20 kurumun stratejik planının yapıldığını söyledi. Kılıç konuşmasının devamında, “İlimizin yönetiminde etkili olan arkadaşlarımızla bir araya gelip bir danışma kurulu oluşturmuştuk. Bu kurul ilk toplantısında gelişme planı yapmayı düşünmüştü. Milletvekilimiz Alpaslan Kavaklıoğlu’nun önerisiyle de gelişme planıyla beraber strateji planda yapabilirmiyiz önerisini tartışmıştık. İlimizle ilgili bir gelişme ve stratejik plan yapma konusunda bir kararımız olmuştu. Aradan geçen 1 buçuk yıl içerisinde çok değerli çalışmalarımız oldu. Üniversitedeki çok değerli hocalarımızın bürokrasimizin ve sivil toplumlarımızın katılımlarıyla bir il gelişme taslağı ortaya çıktı. Aynı zamanda da 20 değişik kurumda stratejik plan taslağı ortaya çıktı. Kalkınma bakanımızın talimatıyla kalkınma bakanlığından gelen bir heyet bizin stratejik planlarımızı incelemekte pire bir pilot il olarak çalışma bugün itibariyle başlamış bulunmaktadır. Emeği geçenlere ilimiz adına sonsuz şükranlarımı sunuyorum kıymetli hocalarımıza da saygılarımı sunuyorum” dedi.

Çalışmaların başını çeken Niğde üniversitesi rektörü Prof. Dr. Adnan Görür ise konuşmasında “Bu toplantılar başlangıçta çok düşünülmemişti. İl gelişme planıyla ilgili Sayın Valimizin talep ve talimatları doğrultusunda Üniversite olarak bir çalışma yapacaktık. Bu iş daha sonra biraz daha genişledi. Toplumun diğer kesimlerinin de görüşü alınarak. Bir takım stratejilerin belirlenmesi noktasına gelinde. Bu kapsamda biz 5 ilde toplantılar yaptık. Niğde dışında ikamet eden ve oralarda yaşayan Niğdelilerin görüşlerini almak üzere buralardan da bir takım fikirler elde edildi. Şimdi artık iş Niğde’nin içine geldi. Şuana kadar arkadaşların yaptığı çalışmalar Niğde’nin tespiti oldu. Şuanda Niğde’nin mevcut durumu biliyoruz ama bundan sonra nereye gidecek, ne yapacak, yolunu bulamayan bir şehre bir yol bulabilecek miyiz onun derdindeyiz. 20 yıldır bu şehirde yaşıyorum 20 yıldır gördüğüm şey bir türlü kendini geliştirecek yol ve yöntemleri tespit edememişti. Bu çalışma bence son derece çok önemli. Bu öneme binaen sayın valimizin gelir gelmez ortaya koyduğu irade, bu çalışmaların bu noktaya kadar gelmiş olması gerçekten çok önemli. Şehrin gelişmesi bu şehirde yaşayan biri olarak çok yakından ilgilendiriyor. Bu neden biz Üniversite Kent işbirliği açısından, hem de yaşadığımız şehrin gelişmesi açısından bunu çok önemsiyoruz. Bilindiği gibi 5 yıldır Üniversite kent işbirliğinden bahsettik, bunun somut örneklerinin ortaya çıkması için çaba sarf etmiştik. Bu açıdan da bakıldığında bu plan son derece önemlidir. Buradan da güzel planlar ortaya çıkar bizlerde bu planlardan yararlanarak bu plana bir yön veririz diye düşünüyoruz. Bu plana katkı sağlamanız gerçekten şehrin yolunu bulmasında önemli olacak diye düşünüyorum” diye konuştu.

Niğde Ak Parti Milletvekili Alpaslan Kavaklıoğlu ise; “İl genel meclisimiz ilimizin tamamını temsil ediyor. İlimizin stratejik ve gelişim planı çok önemli. Şimdiye kadar ana bir yol istikamet belirlenmemiş. Nerden gideceğiz nereleri önemseyeceğiz, nereleri parlatacağız, nereleri kötüleyeceğiz. Şimdiye kadar önemli gördüğümüz bazı şeyler başımıza bela olabilecek. Şimdi önemsemediğimiz kabiliyetlerimiz de gelecekte ilimizi kurtaracak ileriye taşıyacak. Bunları tespit edebilmek için sayın valimiz liderlik etti. Rektör hocam sahiplendi bu iş için il il dolaştılar kendilerine çok teşekkür ederim. Niğdeli derneklerimizin vakıflarımızın ve hemşerilerimizin fikirleri alındı. Şimdide sizlerin fikirlerini alacaklar. İnşallah ilimiz için çok önemli bir stratejik belge ortaya çıkacak. İl genel meclisi bir karar alacağı zaman bunu göz önünde bulundurarak karar alacak. Diğer belediyelerimiz ve kurumlarımızda aynı şekilde. Siyasi partilerimiz bir proje teklif ederken bunları dikkate alarak teklif yapacaklar. Örnek olarak kayseri ülkemizin en gelişmiş en kalkınmış illerinden bir tanesi. Kayseri 1940 yılında bir plan yapılmış bu planı bu zamana kadar kimse bozmamış ve bu plan doğrultusunda hareket edilmiş. Bizde Niğde olarak biraz geç kaldık ama zararın neresinden dönersen kardır” şeklinde konuştu.

Konuşmalar sonrasında ise Niğde Üniversitesinden Prof. Dr. Selen Doğan, NİGEP’in amaçları ve yapılan çalışmaları ile ilgili sunum yaptı.