Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğü bünyesinde yürütülen Anadolu Mektebi Yazar Okumaları projesi kapsamında 'Bozkırın Bilgesi Cengiz Aytmatov' panelinde 4 panelist öğrenci panel sunumlarını gerçekleştirdiler.
İl paneline İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, KMÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt, şube müdürleri, okul müdürleri, okul koordinatörleri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.
“COĞRAFYAMIZIN KADERİNİ ŞEKİLLENDİREBİLMEK İÇİN İRFAN SAHİBİ GENÇLERİMİZE İHTİYACIMIZ VAR”
Düzenlenen programda bir selamlama konuşması yapan İl Millî Eğitim Müdürü Mehmet Çalışkan, bir insanın ölümünden sonra dünyadaki hikâyesinin en geç 100 yıl sonra bittiğini belirtti. Mehmet Çalışkan, “Dünyadaki hikâyeniz bittiğinde 100 yıl sonra belki dua edecek bir yakınınız bile kalmıyor. Hikâyesi bitmeyen birkaç insan vardır. Biri eser bırakan insandır. Bir diğeri manevi eser bırakan insanlardır. Yolculuğumuz çok uzun. İşte bu yolculuğumuzda emekleri olan okul yöneticilerimiz, öğretmenlerimiz ve öğrencilerimiz var. Bu yolculuk hikmetli bir yolculuk. İnsanın kendini bilmesi ilim, başkasını bilmesi bilim ve bilmediğini bilmesi irfandır, bunun adı da hikmettir. Bizler coğrafyamızı şekillendiren bir toplumuz. Coğrafyamızın kaderini şekillendirebilmek için irfan sahibi gençlerimize ihtiyacımız var. Ben de böyle gençlerle yani sizlerle birlikte olmaktan çok mutlu olduğumu ifade etmek istiyorum. İyi ki varsınız. Gençlerimizi yalnız bırakmayan İdris Nebi Uysal hocamıza ve koordinatör öğretmenlerimize teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.
“AMACIMIZ FİKİR DÜNYAMIZIN TEŞEKKÜLÜ, OLGUNLAŞMA VE ESTETİK DÜNYAMIZIN GELİŞMESİDİR.”
Programın açılış konuşmasını İl Millî Eğitim Müdür Yardımcısı Abdurrahman Kurt yaptı. Anadolu Mektebi’nin Karaman’da gerçekleştirdiği faaliyetlere ilişkin bilgiler veren Abdurrahman Kurt, proje kapsamında ilimizde çalışmaların genişleyerek sürdüğünü ifade etti. Abdurrahman Kurt, “Karaman İl Millî Eğitim Müdürlüğü, Anadolu Mektebi’ne 2017 yılında dâhil oldu. 2017 yılından itibaren yüzlerce öğrenci bu mektepte yer aldı. Anadolu Mektebi sıradan bir okuma etkinliği değil. Çerçevesi çizilmiş, planlı, programlı ve nitelikli bir okuma etkinliğidir. Proje kapsamında gerçekleştirilen paneller bir amaç değil, amaca ulaşma sürecinde ortaya çıkan sonuçlardır. Bu sonuçlar bizim için çok kıymetli ve bizim de istifade ettiğimiz sonuçlardır. Amacımız fikir dünyamızın teşekkülü, olgunlaşma ve estetik dünyamızın gelişmesidir. Fikirler bir topluma mâl olmaz bir medeniyet ile ilişkilendirilmez ise o fikirler kaybolurlar. Bizler Anadolu medeniyeti gibi büyük bir medeniyetin mümessilleriyiz. Anadolu medeniyeti 780 kilometreden müteşekkil değildir. Kırgızistan’da Cengiz Aytmatov, Kırım’da Cengiz Dağcı Anadolu medeniyetinin kapsamı alanındadır. Bizim bu coğrafyada tarihi bir sorumluluğumuz var. Bu nedenle kendimizi çok iyi yetiştirmemiz gerekir. Bu medeniyet yolculuğunda sizleri sağlamış olduğunuz katkılardan dolayı tebrik ediyorum. Koordinatör öğretmenlerinize de teşekkür ediyorum.” dedi.
Açılış konuşmasının ardından panel sunumlarına geçildi. Panel başkanlığını Prof. Dr. Ömer Dinçer Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Yunus Emre Kömür'ün yaptığı panelde 15 Temmuz Şehit Muhammed Yalçın Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Efnan Boyalı, “Aytmayov Kitaplarında İnsan-Hayvan İlişkileri” konulu panel metnini, Karaman TOBB Fen Lisesi öğrencisi Fatıma Erva Karagülleoğlu, “Cengiz Aytmatov'un Kitaplarında Sevgi” konulu panel metnini, Karaman Necip Fazıl Kısakürek Sosyal Bilimler Lisesi öğrencisi Sevgi Akgül, “Cengiz Aytmatov’un Hayata Tutumu” konulu panel metnini ve İrfan Ataseven Anadolu Lisesi öğrencisi Atike Ece Açıkel ise “Aytmatov’un Savaşı” konulu panel metnini misafirlerle paylaştı.
“ANADOLU MEKTEBİ BİR HAREKET, BİR DAVA, BİR İDEAL PEŞİNDE ATILAN ADIMDIR”
Program sonunda panel değerlendirmesini yapan KMÜ Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. İdris Nebi Uysal, Anadolu Mektebi’nin 11 yıl önce Sakarya’da başlayan bir okuma hareketi olduğunu ifade etti. İdris Nebi Uysal, “Anadolu Mektebi bir hareket, bir dava, bir ideal peşinde atılan adımdır. Mezun vermeyen ve mezun olunamayan bir mektep, Anadolu Mektebi’dir. Hepimiz bu mektebin yolcuları olmalıyız diye düşünüyorum. Bizim de bu mektepte öğreneceğimiz çok şey var. Muhteşem bir geçmişten muhteşem bir geleceğe yürüyen değerli öğrencilerimizi, danışman hocalarımızı bir kez daha tebrik ediyorum. Hepsi hakikatin peşinde koşuyorlar. Panelistlerimizden Sevgi Akgül, Cengiz Aytmatov’un hayatını bize güzel özetledi. Hayat hikâyesinin dönüm noktalarını ve kilometre taşlarını anlattı. Yunus Emre Kömür'ü ayrıca tebrik ediyorum, paneli çok güzel yönetti. Efnan Boyalı, Aytmatov kitaplarında insan-hayvan ilişkilerini ele aldı. Cengiz Aytmatov'un kitaplarında sevgi konusunu Fatıma Erva Karagülleoğlu işledi. Fatıma, Aytmatov'un eserlerinden örnekler sunarak mutluluk kavramını ele aldı. Atike Ece Açıkel ise “Aytmatov’un Savaşı” konulu konuşmasında kendisinin bir savaşın içerisinde doğduğunu ve hayatının her döneminde savaşların bulunduğunu bizlere özetledi. Öğrencilerimizi ben tekrar tebrik ediyor, bu yürüdükleri kutlu yolda başarılar diliyorum.” diye konuştu.
Panel sunumlarının değerlendirmesinin ardından günün anısına verilen katılım belgesi, hediyeler ve çekilen fotoğraflarla program sona erdi.