Yaşamın her döneminde sağlıklı ve kaliteli bir yaşam için yeterli ve dengeli beslenmek temel koşul iken, büyüme ve gelişmenin hızlandığı, öğrenme ve kavrama işlevlerinin önem kazandığı okul çağında beslenmenin önemi daha da artmaktadır. Okul çocuklarında enerji ve besin ögelerinin yetersiz alımı, büyüme, gelişme ve okul başarısını olumsuz yönde etkiler.  Hayat bir sınav iken bu yarışça hiçbirimiz çocuğumuzun geride kalmasını istemeyiz.  Bundan kaynaklı çocuklarımız karbonhidrat, yağ, protein dengesini iyi ayarlamalıyız. Okulda ne yiyor sorusunu kendimize sorarak dengeli ve onların iştahını açan bir beslenme çantası hazırlamamız lazım.

Onların seveceği dikkatini çekecek güzel tarifler yapmamız lazım onları bu yöne yönlendirmeliyiz. Mesela kendi tariflerimizi yapabiliriz. Onlarla bu işi daha eğlenceli hale getirebiliriz.

Okul çağında günün en önemli ve en çok ihmal edilen öğünü kahvaltıdır. Akşam yemeği ile kahvaltı arasındaki sürenin uzun olması nedeniyle, kahvaltı zamanında birey açlık düzeyinde, beyine enerji sağlayan kan şekeri de en alt seviyededir. Bu nedenle öğrencilerin kahvaltı yapmaması, problem çözme becerilerini azaltmakta; düzenli kahvaltı ise, okul başarısını ve akademik puanı yükseltmekte, öğrenme ve anımsamayı içine alan birçok beyin ve davranış işlevlerini olumlu yönde etkilemektedir

Okul çağı beslenme alışkanlığı ömrü boyunca beslenme stilini oluşturur. Bu yüzden çocuklarımızın gelecekteki sağlığı bizim elimizde olabilir. İyi beslenen çocukların, yetersiz ve dengesiz beslenenlere göre okul başarıları daha yüksektir. Okul sağlığı programlarının kalite ve sayısı arttıkça çocukların bilişsel gelişimleri ve akademik başarılarının arttığı, iyot, demir gibi mikrobesin ögelerinin yeterli miktarda alımlarının ise problem ve test çözme ile dikkat puanlarını arttırdığı bildirilmiştir

Sağlıksız beslenmeye ilişkin oluşabilecek hastalıkların tedavisinden ziyade sağlıklı beslenmenin davranış haline getirilerek bu hastalıkların önlenmesi daha akılcı bir yaklaşımdır. Bu nedenle bireylere davranışların oluştuğu dönem olması dolayısıyla okul öncesi döneminden itibaren sağlıklı beslenmeye ilişkin eğitimler verilmesi gerekmektedir. Okul çağı döneminde okullarda planlanan beslenme eğitimleri sayesinde daha etkili eğitimler gerçekleştirilebilmektedir. Eğitimin akılda kalıcılığını arttırmak amacıyla aktif katılımlı eğitimler planlanmalıdır. Tek başına geleneksel yöntemlerle (Power-point sunumu, sözlü anlatım vb.) verilen beslenme eğitimleri sadece doğru bilgilerin oluşmasını sağlarken olumlu davranış haline dönüşmesinde yeterli etkiyi sağlayamayabilir. Bu bağlamda özellikle çocuklar için planlanacak beslenme eğitimlerinin eğlendiriciliğini ve beraberinde etkinliğini arttırmaya yönelik yapılacak çalışmalara ihtiyaç vardır. Bu da ebeveynler olarak bize düşmektedir.

SAĞLIKLI BİR ALTERNATİF

Cialı puding:

1.5 su bardağı badem sütü veya normal süt

6 yemek kaşığı çia tohumu

1 adet küçük muz veya dilediğiniz meyve

1 tatlı kaşığı bal

Tarifi :

Sütü cialarla birleştirip bir gece buzdolabında bekletiyoruz. Onlar biraz şişerek katı bir kıvam alıyor.

Ertesi günü içine çilek ya da muz tercihe bağlı bakla bir meyve de olabilir ezerek karıştırıyoruz ve son olarak balımızı ekleyip üstünü dilediğimiz gibi süsleyebiliriz.