Ordu Valiliği, Orman Genel Müdürlüğü ve Çatalpınar Kaymakamlığı’nca Ordu’nun Çatalpınar ilçesi Olukdüzü Yaylası’nda oluşturulan “11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Ceviz Ormanı”na törenle fidan dikildi.

400 dönüm araziye 8 bin adet ceviz fidanı dikimi törenine Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Giresun Orman Bölge Müdürü Celal Pir, Fatsa Kaymakamı Mehmet Yapıcı, çevre ilçe kaymakamları, çevre belediye başkanları, Ünye Orman İşletme Müdürü Ozan Aydın, Fatsa Orman İşletme Şefi Özgün Ünlü ve çok sayıda vatandaş katıldı. İlk fidanı Vali Balkanlıoğlu’nun dikmesiyle başlayan tören, Giresun Orman Bölge Müdürü Celal Pir ve protokol üyelerinin fidan dikmesiyle devam etti.

Programda sonrası bir açıklama yapan Giresun Orman Bölge Müdürü Celal Pir, “Giresun ve Ordu illerinde toplam 6 bin hektar, yani 60 bin dönüm arazide yeniden orman kuruyoruz. Yılda da 150 bin dönüm alanda bunlar bakımları yapılıyor. Yılda 5 milyon fidanı toprakla buluşturuyoruz. Çatalpınar ilçemizde ceviz fidanı dikmeye başladık. 400 dönüm alanda toplam 8 bin adet ceviz fidanı dikimi yaptık. Rakamı bu bölgenin 950 rakımdır. Ordu Üniversitemizden de teknik olarak bilgi aldık. Fidan dikmeden önce burada 1 yıl hava durumlarını sık sık aralıklara takip ettik ve akabinde fidanlarımızı diktik” dedi.

“YARDIM İSTEYEN DEĞİL, MERCEDES’LE GEZEN İNSAN GÖRMEK İSTİYORUM”

Orman Bölge Müdürlüğü’ne teşekkür ederek konuşmasına başlayan Vali İrfan Balkanlıoğlu ise, “Fındıktan başka alternatif olarak geçim sürdürmeleri için üreticilerimiz özellikle yüksek rakımlarda ceviz çok önemli bir alternatiftir. Cevizle ilgili arazi devletten, ekmek devletten, tel örgü ve fidanlar devletten, 5 yıl boyunca fidanları kuruyan üreticilerimize yeniden fidan vermek devletten, yani her şey üreticiye bu anlamda bedava. Devlet, ‘yap hasadını buradan cevizlerin parasını sen kazan’ diyor. Şu anda iç cevizin kilosu yüksek rakamlarda seyrediyor. Ceviz içinin kilosunun 100 TL’ye kadar çıktığını biliyorum. Buralarda bu çalışma örnek olmalı ve vatandaşlarımızın da kendi arazisini aynı yöntemle cevize tahsis etmesi durumunda devletten olmak şartıyla bahçelerini oluşturabilirler. Ordu’da bu çalışmanın örnek olmasını diliyorum. Ben karşımda fakir fukara fonundan yardım isteyen insanları değil, Mercedes’le gezen insanları görmek istiyorum bundan sonra inşallah. Bu ceviz tutarsa burada büyük paralar kazanacağına inanıyorum. Devletin teşvikinden istifade etmek gerekiyor. Allah fidanlarımızı sağ salim büyütsün diyor, köylülerimize bol kazançlar diliyorum” diye konuştu.

Program sonrasında Vali Balkanlıoğlu ve Giresun Orman Bölge Müdürü Pir törene katılan vatandaşlarla sohbet ederek, fidanlara sahip çıkmaları konusunda uyarılarda bulundular.