Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, dünyada açlık ve yoksulluğun ilacının aile çiftçiliği olduğunu söyledi.

“Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı” kapsamında Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, Ordu’da aile çiftçiliği yapan örnek tarımsal işletmeleri ziyaret ederek üreticilerden bilgiler aldı. Birleşmiş Milletler tarafından Gıda ve Tarım Örgütü’nün (FAO) önerisi üzerine 2014 yılı Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı olarak ilan edildi. Yılın temel amacı, açlık ve yoksullukla mücadele ve doğal kaynakların korunması açısından aile çiftçiliklerinin önemi olarak belirlendi. Bu bağlamda üreticileri ziyaret eden Kemal Yılmaz, fındıkta damla sulama bahçeleri, kivi üretim bahçesi ve örtü altı sebze üreticiliği yapan çiftçileri ziyaret ederek incelemelerde bulundu.

YILMAZ: “DESTEKLER DEVAM EDECEK”

Yaşanan zirai don olayının üreticiyi olumsuz etkilediğini belirten Yılmaz, ekstra geliri olan ürünlerin önemini vurgu yaptı. 2014 yılının çiftçi açısından önemine değinen Yılmaz, "Bu yıl ‘Uluslararası Aile Çiftçiliği Yılı’dır. Gerek ülkemiz gerekse bölgemiz için aile çiftçiliği vazgeçilmez bir unsurdur. Halen ülkemizde her dört kişiden biri tarım sektöründe istihdam edilmektedir. Bizler tarımsal üretimin en küçük birimi olan aile çiftçilerimizin gerek üretim potansiyelini artırmak gerekse maliyetlerini azaltmak amacıyla onlara gerekli destekleri vermekteyiz. Bakanlığımız çalışmaları kapsamında yürütülen birçok projede çalışmalar halihazırda aile çiftçiliğini teşvik etmek ve küçük ölçekli tarım işletmelerini desteklemek, geliştirmek amacıyla yapılmaktadır. Bu bağlamda Ordu’da ürün çeşitliliği artmaya başladı, bu ürünlerle markalaşma yolunda hızla ilerliyor ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlıyor" dedi.

Fındıkta uygulanan damla sulama sitemi ve kivi üretimi hakkında bilgi veren Yılmaz, "Tarımda verimliliğin artırılmasını sağlayan önemli kriterlerden birisi sulamadır. Son yıllarda artan kuraklık nedeniyle özellikle fındık bahçelerinde sulamanın önemi daha da artmıştır. 2015 yılında da devam edecek olan sulama desteklemelerinden daha fazla üreticimizin istifade etmesi gerekmektedir. Bu sayede küresel ısınma ve artan kuraklık olaylarından daha az etkilenilecektir. Ayrıca 29-30 Mart tarihlerinde yaşanan zirai don olayı ilimizin önemli bir tarımsal markası olan Ordu kivisini de vurmuştur. Yaşanan bu doğal afet kivi rekoltesini de geçen seneye oranla 3’te 1 oranında azaltmıştır. Perşembe ilçemiz kivi üretiminde ilimiz sıralamasında önemli bir yere sahiptir. Fındığa ek gelir olarak kivi üreten çiftçilerimizi de tebrik ediyorum" diye konuştu.