Ordu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zeki Özkan, Ocak ayından sonra ustalık belgesi olmayan inşaat işçilerinin çalıştırılmayacağını belirterek açılan kurslara kayıt yaptırılmasını istedi.

16 Aralık 2010 yılında Resmi Gazete’de yayımlanan "Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik" uyarınca Ocak 2012 tarihinden itibaren inşaat ve tesisat işlerinde yetki belgeli usta çalıştırılması zorunlu hale geldi. Yönetmelik sonucunda inşaatlarda belgesiz işçi çalıştırılmayacak. Birçok işçinin mağduriyeti ise Halk Eğitim Merkezilerinin açtığı kurslarla giderilecek. Ordu Halk Eğitim Merkezi Müdürü Zeki Özkan, inşaatlar da çalışan ustalar için ustalık belgesi kursları açacaklarını, kurs başvurularının ise Ocak 2015’e kadar yapılması gerektiğini belirtti.

"KURS İÇİN 2010 ÖNCESİ SİGORTA ARANIYOR"

Ocak 2012 itibari ile yönetmeliğin iyice sıkılaştığını ifade eden Halk Eğitim Müdürü Özkan, sadece belgesi olanların ustalık yapabileceğini söyledi. Yönetmelik ve kurslar hakkındaki süreci anlatan Özkan, "Ocak 2012 tarihinden itibaren ustalık belgesine sahip kişiler artık inşaatlarda çalışabilecek. Yapı denetim uzmanlarının inşaatlarda inceleme yaptığı zaman ustaların ustalık belgesi var mı yok mu diye sorgulatabilirler. Bunun sonucunda ceza alabilirler. Kurslara başvurabilmek için 2010 tarihinde önce inşaat sektöründe çalıştığını, sigorta kayıtları ya da ilgili çalıştığı firmadan aldığı yazı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine giderek, kendilerine geçici ustalık belgesi formu dolduruluyor ve o formu halk eğitim merkezlerine getiriyorlar ve bu şekilde kayıtları yapılıyor" dedi.

"VAKİT GİTTİKÇE DARALIYOR"

Kursların herkesin alanına göre açılacağını ve 1 Ocak’ta başvuruların biteceğini vurgulayan Özkan, "Herkes sıvacı, boyacı veya kalıpçı şeklinde kendi alanında açılan kurslara kaydolacak. Bu belgelerle bize gelen usta adaylarına biz 40 saatlik eğitim vereceğiz. Kurslarımızda inşaat mühendisleri ve inşaat teknikerleri görevlendireceğiz, kursun sonunda alınan belgeler ustalık belgesi yerine geçecek. Halk Eğitim Merkezi olarak 1 Ocak 2015 tarihine kadara kursları açabiliyoruz, ondan sonraki süreçte mevzuat gereği bu kursları açamıyoruz. Sektörde çalışan için geç kalınmış durumda. Kurslara başlanılması için her alanda en az 12 kişi olması gerekiyor. Kurslar açıldıktan sonra 40 saatlik eğitimin 26 saati iş güvenliği ve mevzuatla ilgili hususları içeriyor. Geri kalan 14 saat ise uygulama olarak verilecek. Ustalık belgesini almak için vakit daralıyor ustaların ilgi göstermesi gerekiyor" diye konuştu.