Ordu’da "3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası" etkinlikleri kapsamında Ordu İl Sağlık Müdürlüğü tarafından program düzenlendi.

Ordu Kültür Sanat Merkezi’nde gerçekleştirilen programa Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu, Garnizon Komutanı Jandarma Albay Şeref Çakmak, İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekteri Dr.Murat Küçükoğlu, Halk Sağlığı Müdürü Dr. Çetin Gündoğdu, Ordu Tabipler Odası Başkanı Dr.Özgür Enginyurt, ODH Doku Ve Organ Nakli Koordinatörü Dr.Selçuk Yücesan, Medicalpark Doku Ve Organ Nakli Koordinatörü Dr.Mithat Yağlı, sağlık çalışanları , organ bağışında bulunan aileler ve öğrenciler katıldı.

03-09 Kasım organ Bağışı Haftası nedeniyle düzenlenen programda bir konuşma yapan Vali irfan Balkanlıoğlu, “İnsanlarımız ne yazık ki, organların sağlığında bağışlamıyor. Birçok insan hayatı kurtarabilecekken, organ bağışının yetersiz olması nedeniyle hayatlarını kaybediyorlar. Bu anlamda organ bekleyen insanlar ve onların yakınları adeta müjdeli bir haber bekliyorlar” diyerek, organ bağışının önemine vurgu yaptı.

“İNSANLAR ORGAN BAĞIŞINA ÇEKİNİYOR”

“Bir insanı öldürmek bütün insanları öldürmek kadar günah. Bir insana hayat vermek onun yaşamasına vesile olmakta bütün insanlığı yaşatmak veya diriltmek gibi büyük sevabı olan bir iştir” diyen Vali Balkanlıoğlu, “Bu konuda din adamlarımız da sürekli açıklamalarda bulunmasına rağmen insanlarımız çekiniyorlar. Ölümü çağrıştırdığı için organlarını bağışlamak kendisinin de bir gün öleceğini fani olacağını hesaplamadığından rahatsız oluyorlar. Organımı bağışladım demek ki ben de öleceğim gibi bir psikolojiye kapılıyorlar. Mevzuat açısından en kolayı beyin ölümü gerçekleşen insanlardan vücudunun diğer organları harap olmadan alıp, ümitle bekleyen insanları hayata yeniden döndürmek. O, insan yaşadığı sürece aslında organ bağışlayan insanda yaşıyor öyle kabul etmek lazım” şeklinde konuştu.

Organ bağışı konusuna gerekli ilginin gösterilmesi gerektiğini belirten Vali irfan Balkanlıoğlu,”Bu konuda biraz zayıfız. Ben değerli doktorlarımızı kutluyorum. Organ bağışı konusunda iller arasında büyük başarılar sağlanmış. İnşallah bu diğer insanlarımıza ve diğer illerimize de örnek olur. Sağlıklıyken insanlarımız organlarını bağışlayarak belki birçok insanı yeniden hayat bulmasına vesile olabilir. Ümitle, gözyaşıyla bekleyen insanları yeniden hayata döndürebilir. Bu anlamda duyarlılık oluşturduğu için değerli doktorlarımıza ve bu işin gönüllüsü olan bütün arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum” diyerek sözlerini tamamladı.

İl Sağlık Müdürü Dr. İsmet Kolomuç, ”Ülkemizde organ bağışı ve organ nakli sayılarının yetersizliği son dönem organ yetmezliği nedeniyle tedavi görmekte olan birçok hastanın organ beklerken hayatını kaybetmesine neden olmaktadır.Bu bağlamda vatandaşlarımızın organ bağışı konusunda farkındalığı artırmak ve halkımızı bilinçlendirmek amacıyla çalışmalarımızı yürütüyoruz” derken, Organ bağışının dini yönünü İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu anlattı.

Kolukısaoğlu, organ bağışının dini yönden hiçbir sakıncası olmadığını, hayırlı bir amel ve sadaka olduğunu söyleyerek,”Kıyamet gününde organların şahitliği konusuna gelince bu husus organ nakline engel teşkil etmez. Organlar her bir bedende bulundukları süre içinde olup bitene şahitlik edebilirler” dedi.

“ORGAN BAĞIŞI BİR MİRASTIR”

Ordu Devlet Hastanesi Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Dr.Selçuk Yücesan, Türjkiye’de ilk kez 1975 yılında organ nakli yapıldığını ve bugün 100’e yakın nakil merkezi bulunduğunu söyleyerek,’Organ nakli nedir? Kimlerden yapılır? Beyin ölümü nedir? Kimler karar verir? Beyin ölümü ile bitkisel hayat arasındaki fark’ ve ‘Aileden izin alınması’ konularında bilgi verdi.

Medicalpark Doku ve Organ Nakli Koordinatörü Dr.Mithat Yağlı ise, organ bağışının önemine dikkat çekerek, ”Organ bağışı dünyada bırakılan en değerli mirastır. Akan gözyaşlarının dinmesi, ağlayan gözlerin gülmesi, 30 bin insana yaşama şansı vermek, yeni bir hayat demektir” dedi ve herkesi organ bağışlamaya davet etti.

Konuşmaların ardından, Vali irfan Balkanlıoğlu tarafından organ bağışında bulunan 32 aile ile organ bağışına katkı sunan Ordu Devlet Hastanesi, Boztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Medicalpark ve Özel Avrasya Medi-Tech Hastanesi’ne plaket verdi.

Vali irfan Balkanlıoğlu, plaket töreninin ardından OKSM Fuaye salonunda açılan organ bağış standı ile Kızılay kan alma standını ziyaret etti.