Ordu Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, damızlık sığır ve koyun işletmelerinin inşaatlarına destekleme yapacaklarını, desteklemelerle birlikte modern ahır ve ağıllarla verimi arttıracaklarını söyledi.

Ordu’da Damızlık Sığır ve Damızlık Koyun İşletmelerinin İnşaat ve Damızlık Erkek Materyal Temininin Desteklenmesi Projesi kapsamında çalışmalar başladı. Projede yer alan inşaat yatırımının yüzde 50’sine hibe desteği sağlanacak. Desteklemelerden yararlanmak isteyenler ise en az bir yıl önce kayıt yaptırmış, en az 10, en fazla 49 adet büyükbaş veya en az 100, en fazla 200 adet küçükbaş hayvan kapasiteli işletmesi bulunması gerekiyor. İnşaat giderleri desteklemesi ise kapasiteye uygun yeni ahır ve ağıl, gübre çukuru, yem deposu, silaj çukuru, süt sağım odası, soğutma sistem odası ve küçükbaş yıkama ünitesi inşaatları veya bunlardan herhangi birini ve esaslı onarım inşaatlarını kapsıyor. Destekleme kapsamında şuana kadar, 14 yetiştirici başvuruda bulundu. Başvurulardan 3’ü sadece erkek materyal için, 6’sı sadece inşaat ve 5’i ise hem erkek materyal hem de inşaatı kapsıyor. 2018 yılına kadar devam edecek olan projede modern tesisler kurulması hedefleniyor.

"HAYVAN BAŞINA ALINACAK SÜT MİKTARI ARTACAK"

Yapılan desteklemelerle verimliliğin artacağını ve Ordu’nun hayvancılıkta söz sahibi konuma geleceğini belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kemal Yılmaz, "Bu proje ile ilimizde mevcut olan ve yeni yapılacak olan süt işlemeleri tam kapasiteyle çalışabilecek, yapılacak olan ahır ve ağıllarda modern üretim teknikleri ve yüksek vasıflı damızlık büyükbaş hayvanlar kullanılacak. Hayvan başına alınacak süt miktarında artış sağlanacak, projeyi benimseyen ve uygulayan üreticilerde sosyoekonomik olarak pozitif yönde değişimler olacak. Süt üretiminin artışına paralel olarak süt işleyen tesislerin süt işleme kapasiteleri artacağından hem istihdam hem de daha yüksek gelir elde edilecek" dedi.

"DESTEKLEMELERLE BİRLİKTE ORDU’DA İSTİHDAM ARTACAK"

Yapılacak olan desteklemelerle istihdamın artacağını ifade eden Yılmaz, "İşletmelerdeki hayvan sayısının artışına paralel olarak, yapılan yetiştiriciliğin devamlı iş gücü gerektirmesi açısından en önemli kırsal istihdam kaynağı olacaktır. Modern üretim teknikleri ile üretilen güvenilir ve sağlıklı gıda sayesinde tüketicilerimizin de yöremiz de üretilen ürünlere eğilimleri artacaktır. Bölgedeki üreticilerin büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliğindeki bilgi ve becerilerinde artış sağlanması ile kazançlarının artması söz konusu olacaktır" diye konuştu.