Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu’nun geçmişinden izler taşıyan iki tarihi çeşmeyi restore ediyor.

Büyükşehir, Altınordu ilçesinde bulunan 1911 yılına ait tarihi Kirazlimanı Çeşmesi ile 1842 yılına ait tarihi Oluksuyu Çeşmesi’nin onarım çalışmalarına başladı.

Yetkililerin verdiği bilgiye göre, Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’ndan onarım izni alınan çeşmelerin restorasyonu, Ordu Büyükşehir Belediyesi İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı’na bağlı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından yaptırılırken, tarihi çeşmeler aslına sadık kalınarak aynı malzeme ve tarz ile yenileniyor.

MEDENİYETİN BAŞLANGICIDIR

Restorasyon çalışmaları hakkında bilgi veren Ordu Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Dr. Mustafa Çöpoğlu, “Tarihi mirasımıza sahip çıkıyoruz” dedi. Tarihi çeşmelerle ilgili bir açıklama yapan Genel Sekreter Çöpoğlu, “Su medeniyeti ve çeşmeler bizim geçmişimizde var. Su, eskilerin tabiriyle dört temel unsurdan biridir. Hayatın başlangıcıdır, medeniyetin başlangıcıdır. Su denilince aklımıza çeşmeler gelir. Çeşmelerimiz şehir tarihi ve kültürünün yaşayan birer belgesidirler. Yıllarca ilgisiz ve bakımsız kalmış, suları içilmez hale gelmiş, defineciler tarafından yağmalanmış bu ecdat yadigarlarının gelecek kuşaklara aktarılması için Ordu Büyükşehir Belediyesi olarak biz de elimizden gelen gayreti göstermeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.