Ordu Üniversitesi Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık, 2014 yılında üç yeni bölüme daha öğrenci almak istediklerini ancak öğretim üyelerinin yeterince alanla ilgili olmadıkları gerekçesiyle YÖK tarafından taleplerinin uygun görülmediğini ve bu yüzden bu bölümlere öğrenci alamadıklarını belirtti.

Fatsa Deniz Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İsmet Balık konu ile ilgili yaptığı açıklamada, “Deniz Bilimleri Fakültesi olarak 2014 yılına büyük umutlarla yola çıkmıştık. En az iki veya üç bölümü bu yıl faaliyete sokarak öğrenci alımını gerçekleştirmek istediğimizi belirtmiştik. Üç bölüme, öğrenci alımı için YÖK’ün istemiş olduğu öğretim üyesi şartlarını yerine getirdik. Bölümlerimiz, Denizcilik İşletmeleri Yönetimi, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği (kaptanlık) Bölümü ve Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği Bölümleriydi. Bu bölümlere gerekli öğrencilerin alınması için dosyaları hazırladık. Üniversite senatomuzdan da geçti. Daha sonra YÖK’e sunduk. Ancak bize göre YÖK’ten çok da haklı olmayan gerekçelerle bölümlerimize öğrenci kontenjanı verilmedi. Halbuki özellikle iki bölüm için hiçbir sorunumuz yok. Bunlardan Deniz Bilimleri ve Teknolojileri Mühendisliği Bölümü Türkiye’de ilk olan bir bölüm. Biz bu bölümü açarken çok büyük umutlarla açtık. Bu bölümü dünyada olduğu gibi ülkemizde de son yıllarda revaçta olacak bir bölüm olarak görüyoruz. Bu bölümün içeriğinde limanların planlanması ve inşası, Karadeniz Bölgesi için çok önemli kıyı yönetimi var. Denizde dalga ve akıntılardan, güneşten elektrik üretim sistemleri var. Hatta bazı öğretim görevlilerimiz bu konuda deneme çalışmalarına başladı. Ülkemizin çok büyük bir enerjiye ihtiyacı var. Bugüne kadar denizden elektrik enerjisi üretimi konusunda hiçbir şekilde yararlanamadık. Sanayi dağlıçlığı eğitiminin de verileceği bölümde deniz altı boru döşeme, kablo döşeme, petrol platformlarının kurulması, deniz altı petrol araştırmaları, deniz kazaları, kazlara müdahale, kurtarma, denizaltı batıkların çıkarılması, deniz kirliliğinin önlenmesi gibi birçok önemli konu bu bölümün konusu içerisinde yer almaktadır. Hangi hocaların burada yer alacağını çok iyi biliyoruz ve hocalarımızda hakikaten alanlarında çok iyi yetişmiş öğretim üyeleri. Bu bölüme son üç ay içerisinde iki öğretim üyesi daha aldık. Bölümdeki öğretim üyesi sayımız 5’e çıktı. Ancak karar verici merci YÖK. Diğer iki bölüme de gelmek isteyen bazı öğretim üyesi adaylarımız var. Bu öğretim üyesi adaylarının alınmasıyla ilgili taleplerimize rektörümüzle görüştük. Alımlarının yapılmasını bekliyoruz” dedi.

Dekan Balık şunları kaydetti: “Fakültemiz bölümlerine öğrenci gelebilmesi için öncelikle YÖK’ün öğrenci kontenjanı vermesi gerekiyor. 2014 yılında öğrenci kontenjanı alamadığımız bölümler için talebimizi 2015 yılı için yenileyeceğiz. Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Mühendisliği Bölümü için bir sorun yaşayacağımızı tahmin etmiyorum. Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Bölümü içinde talep ettiğimiz öğretim üyelerinin alımları yapılırsa bu bölümle ilgili de sorun yaşanmayacağını düşünüyoruz. Çünkü her iki bölümün de öğretim üyesi kadrosu geçen yıla göre önemli ölçüde güçlenmiş olacak. Ancak, Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nün kadrosu YÖK’ün dışında Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu kriterleri maalesef henüz sağlamıyor. Bu bölüme kontenjan alamayabiliriz. YÖK en azından bu iki bölüme kontenjan verdiği takdirde boş kontenjan kalacağını düşünmüyoruz. Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü’nde ise, ülkemiz için çok önemli bir bölüm olmasına rağmen maalesef öğrenci sorunu ülkesel çapta devam etmektedir. Bu yıl bir öğrenci geldi. 5 tane de yurt dışından yabancı uyruklu öğrenciler kazanmıştı fakat onlardan da kimse gelmedi.”