Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, “Ülkemiz 174 yıllık posta işletmeciliği tarihinde bir ilke daha burada hep birlikte imza atıyoruz. PTT’ye bir anlamda rakip olarak özel kesim posta sağlayıcılara lisans, yani yetkilendirme belgesi veriyoruz. Posta hizmetleri sektörünün de bir anlamda rekabete açılması ve özel kesimdeki işletmecilerimize yetkilendirme belgesi verilmesi bu sektörün önünü daha da açacaktır” dedi.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Bakanlığın konferans salonunda düzenlenen Posta Hizmet Sağlayıcılar Yetki Belgesi Verilmesi Töreni’ne katıldı. Elvan, törende yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bugün yakaladığı gelişme ve kalkınma ivmesinde pek çok alanda gerçekleştirilen serbestleşme düzenlemelerinin çok önemli bir etkisi olduğunu belirterek, “Özellikle bilişim ve haberleşme sektöründe yapılan serbestleşme sayesinde son 10 yılda ülkemiz gerek sosyo-ekonomik alanda, gerekse dünyayla bütünleşme ve yenilikçilik anlamında baş döndürücü bir gelişme göstermiştir” diye konuştu.

“HABERLEŞME SEKTÖRÜNÜN ÖNEMLİ BİR BİLEŞENİNİ OLUŞTURAN POSTA SEKTÖRÜNDE DE SERBESTLEŞME KONUSUNDA NİHAİ ADIMI BUGÜN ATIYORUZ”

“Haberleşme sektörünün önemli bir bileşenini oluşturan posta sektöründe de serbestleşme konusunda nihai adımı bugün atıyoruz” diyen Elvan, şunları kaydetti:

“Ülkemiz 174 yıllık posta işletmeciliği tarihinde bir ilke daha burada hep birlikte imza atıyoruz. PTT’ye bir anlamda rakip olarak özel kesim posta sağlayıcılara lisans, yani yetkilendirme belgesi veriyoruz. Ben şuna inanıyorum; nerede rekabet ortamı var, orada başarı var, yüksek performans var, üretkenlik vardır. Dolayısıyla posta hizmetleri sektörünün de bir anlamda rekabete açılması ve özel kesimdeki işletmecilerimize yetkilendirme belgesi verilmesi bu sektörün önünü daha da açacaktır. Sektörün daha da güçlenmesine katkı sağlayacaktır diye düşünüyorum.”

Geçmişte 2002-2003 yılına kadar iç uçuşlarda sadece Türk Hava Yolları’nın tekelinin söz konusu olduğunu hatırlatan Elvan, “Özel hava yolu şirketlerinin iç uçuşlarda faaliyet göstermesi mümkün değildi. Havacılık sektöründe serbestleşmeye gittik. Bu serbestleşme ve açılan rekabet ortamı hem THY’yi güçlendirdi. Hem sektöre yeni katılan hava yolu işletmecilerinin güçlenmesine büyük katkı sağladı. Posta hizmetleri sektöründe de aynı gelişmenin süratle sağlanacağına inanıyoruz” ifadelerini kullandı.

“DÜNYADA OLDUĞU GİBİ TÜRKİYE’DE POSTA SEKTÖRÜ ÖZELLİKLE SON YILLARDA HIZLI BİR BÜYÜME GÖSTERMİŞTİR”

Özellikle son yıllarda meydana gelen teknolojik gelişmelerin en yoğun hissedildiği alanların başında haberleşme teknolojilerinin geldiğini ifade eden Bakan Elvan, “Teknolojik gelişmeler ekonomi politikalarının değişmesi ve küreselleşme sonucu yaşanan ekonomik dönüşüm posta sektörünün de aralarında olduğu alt yapı sektörlerinde serbestleşme sürecini hızlandırmıştır. Giderek genişleyen haberleşme pazarının önemli bir parçası olan posta sektörü de bu hızlı değişim ve gelişim süreciyle karşı karşıya kalmıştır. Özellikle bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler geleneksel haberleşme hizmetlerini ikame edici araçların yaygınlaşmasına sebep olmuştur. Öte yandan posta sektöründe yeni hizmet türleri ortaya çıkmakta ve kamu posta işletmecilerinin yanı sıra sektörde yeni oyunculara da yer açılmaktadır. Dünyada olduğu gibi Türkiye’de posta sektörü özellikle son yıllarda hızlı bir büyüme göstermiştir” şeklinde konuştu.

“İLK KEZ YENİ YETKİ BELGESİ ALMAK ÜZERE BAŞVURULAR YAPILMIŞ, BAZI ŞİRKETLER İÇİN BU SÜREÇ TAMAMLANMIŞTIR”

Etkin ve sürdürülebilir bir rekabet ortamının oluşturulması, hem tüketicilerin hem sektörün ihtiyaç ve taleplerinin karşılanmasının AB’ye uyumun sağlanması amacıyla hukuki alt yapı olduğunu belirten Elvan, şöyle konuştu:

“Bu bağlamda 6475 sayılı Posta Hizmetleri Kanunu 2013 yılında yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Bu kanun ile posta sektörünün serbestleştirilmesi sektöre yönelik düzenleme ve denetleme faaliyetleri ve ilgili kurumların görev ve yetkileriyle kamu posta işletmecisinin, yani PTT’nin yeniden yapılandırılmasına yönelik düzenlemeler yapılmıştır. Kanunda yapılan düzenlemeyle Bakanlığımız sektörde politika ve strateji belirleme konusunda yetkili kılınmıştır. BTK tarafından çıkarılan posta sektörüne ilişkin yetkilendirme yönetmeliği doğrultusunda ilk kez yeni yetki belgesi almak üzere başvurular yapılmış bazı şirketler için bu süreç tamamlanmıştır.”

“BU HİZMET SAĞLAYICILAR POSTA TEKELİ DIŞINDA KALAN TÜM POSTA HİZMETLERİNİ VEREBİLECEK DURUMDALAR”

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) Başkanı Tayfun Acarer ise, 7 tane firmaya yetki belgesi verileceğini bildirerek, “Yetki belgesi alan bu hizmet sağlayıcılar posta tekeli dışında kalan tüm posta hizmetlerini verebilecek durumdalar. Posta sektöründe yetkilendirme faaliyetleri önümüzdeki süreçte de devam edecek” dedi.

Konuşmaların ardından Bakan Elvan, 7 hizmet sağlayıcı firmaya yetki belgelerini takdim etti.