ANKARA (AA) - Başbakan Ahmet Davutoğlu, HDP'nin Adana ve Mersin'deki binallarına yönelik saldırıya ilişkin, "CHP Genel Başkanı da tutmuş öğleden sonra açıklama yapmış 'Muhtemelen bu saldırıların arkasında iktidar partisi var' diye. Sen Kılıçdaroğlu, sandığı bulamayan Kılıçdaroğlu, iki üç saatte nereden buldun suçluyu?"

Davutoğlu, partisinin Kırşehir'de düzenlediği mitingde, ahilerin ak gençliğinin, ak ahilerin kendileriyle birlikte olduğunu söyledi. "Ak alınlı, ak yüzlü, ahiyanı rum, bacıyanı rum, yürümeye hazır mıyız? Kutlu bir kervanla, ileri bir menzile yürümeye hazır mıyız? Yola çıkmaya hazır mıyız? Menzil 7 Haziran, 7 Haziran'da menzile varmaya hazır mıyız? Ahiler huzura gelmiş, iki sıfır yapmaya hazır mıyız? Dağıtanlara bir ders vermeye hızır mıyız? Toplamaya hazır mıyız? Yıkanlara karşı inşa etmeye var mıyız?" diye soran Davutoğlu, alandakilerden "Evet" karşılığını aldı.

Gezicilerin, paralelcilerin, darbe meraklılarının daha önce tek tek karşılarına geldiğini ancak hiçbirinin AK Parti'yi durduramadığını belirten Davutoğlu, HDP'nin Adana ve Mersin'deki binalarına yönelik saldırıları hatırlatıp, Karaman'da duyar duymaz olayı lanetlediğini ve sorumluların yakalanması için talimat verdiğini söyledi.

Başbakan Davutoğlu, Erzurum'dan yola çıkarken, ilk mitinginde kimsenin şiddete başvurmaması için uyarıda bulunduğunu, AK Parti teşkilatlarına da talimat gönderip, kendilerini tahrik edenlere karşı hikmetle davranmalarını istediklerini bildirdi.

Partisinin Siirt ve Van adaylarının arabasına saldırıda bulunulduğunu, Ağrı adayının tehdit edildiğini, Siirt'te bir muhtarın öldürüldüğünü ifade eden Davutoğlu, "Şiddeti yaygınlaştırmaya çalıştılar. Biz hep hikmetle davrandık, hep hikmetle davranacağız. Şimdi HDP'nin binalarına saldırı yapılınca gereken şekilde hemen lanetledik" diye konuştu.

Davutoğlu, HDP binalarına yönelik saldırıların ardından, kendilerinin iyi niyetli beyanlarına rağmen, 3 partinin aynı dili kullandığına değinerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"HDP'liler daha ortada suçlu kim, ne olduğu belli değilken, bir ses bombasının üzerinden döndüler bunu AK Partililer yaptı diye iftira attılar, atıyorlar. İşte buradan sesleniyorum. Biz Van'da, Siirt'te, Ağrı'da saldırıya maruz kalırken susanlar... Bugün HDP'liler hemen fırsat bu deyip bu tahrikleri kim yapıyorsa onlara yönelmektense AK Parti'yi suçlamaya kalktılar. Şaşırtıcı olan ne biliyor musunuz? Hemen MHP'li bir genel başkan yardımcısı veya bir milletvekili cevap verdi, 'Bu saldırıların arkasında biz yokuz, AK Parti var' diye. HDP sordu, biz dedi 'MHP'nin yaptığına inanmıyoruz.' Çıksınlar söylesinler diye MHP'ye bir pas verdi. MHP'liler havadan gelen topu aldılar, hemen 'Bunu AK Parti yaptı' dediler. İş birliğini görüyor musunuz? HDP ile MHP'nin iş birliğini görüyor musunuz? Orta Anadolu'ya gelip 'Bölücü terör örgütüne karşıyım' diyeceksin, sonra HDP'nin kaldırdığı topu göğsünde durdurup AK Parti'ye saldıracaksın böyle fırsatçılık olur mu?"

-"Niyetleri dağıtmak"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "muhtemelen bu saldırıların arkasında iktidar partisi var" değerlendirmesini de eleştiren Davutoğlu, "Sen, yolunu bilemeyen Kılıçdaroğlu, sandığı bulamayan Kılıçdaroğlu, iki üç saatte nereden buldun suçluyu? Belediye başkanı adayıydı, gitti yolunu bulamadı. Kendisi için oy kullanamadı oy. Böyle bir zavallı. Kağıthane'ye kağıttepe der. Sandığa gideceğim diye başka yerlere gider. Yürüyen merdivene ters biner. Nasrettin Hoca olsa bir ders verirdi buna ama... Rahmetli ona bile tenezzül etmez" diye konuştu.

Başbakan Davutoğlu, üç partinin saldırıların ardından birlikte hareket ettiklerini belirterek, şunları ifade etti:

"Bakın üçü birden bakın bir ses bombası üzerinden... Orada yaralılara da şifa diliyorum. Onlar bizim vatandaşımızdır. HDP'li de olsa, MHP'li de olsa, CHP'li de olsa her vatandaşımız bizim için azizdir. Ama şimdi bu saldırı üzerinden tutup üçü birden aynı yerden talimat almışcasına AK Parti'yi suçlamaları neyi gösteriyor? Şunu, karşımızda bir çete var. Arkasında da bir ortak akıl var. İstiyorlar ki AK Parti'yi durdursunlar. AK Parti ile birlikte yükselen yeni Türkiye'yi durdursunlar. Ey Ahiyan, ey baciyan, siz buna izin verir misiniz? Günlerdir söylüyorum, diyorum ki biz milletle yürürüz. Milletle yürüdüğümüz için de kendimize güveniriz. Eğer birinci parti olmazsak, eğer bu seçimi kazanamazsak ben bu makamı başkasına devrederim, sen devreder misin Kılıçdaroğlu diyorum, çıt yok. Bahçeli diyorum, çıt yok. Demirtaş diyorum, çıt yok. Aradan günler geçiyor, sonra birer birer dökülüyorlar. Kılıçdaroğlu diyor ki 'Oyun düşmezse ben istifa etmem.' Yani yüzde 20, 23, 24'e razı. İktidar olmaya niyeti yok. Bahçeli aynı şeyi söylüyor. HDP 'Barajı geçmezsem' diyor. Ya bunların tek tek iktidar olmaya niyeti yoksa niyetleri ne? Niyetleri dağıtmak, dağıtmak. Toparlanan Türkiye'yi dağıtmak. Hep beraber bir araya gelecekler, arkalarında da paralele dörtlü bir çete. AK Parti'nin yaptıklarını dağıtmaya çalışacaklar. Öğrenci genç arkadaşlarım hani üniversite sınavlarında 4 yanlış bir doğruyu götürürya. Bunlara bir aklı evvel demiş ki dördünüz bir araya gelin, CHP, HDP, MHP ve paralel şu doğruyu götürün. Halbu ki biz ahiyiz. Bizim bir doğrumuz 4 yanlışı götürür. Şimdi söyleyin bir doğruyla, elif gibi bir doğruyla 4 yanlışı götürmeye var mısınız? 7 Haziran'da bunların hepsini süpürüp tarihe gömecek miyiz? Elif gibi doğruyu, AK Parti'yi iktidar yapacak mıyız? İki sıfır yapacak mıyız? Yapacağız değil mi?  Allah'ın izniyle Kırşehir dedi mi yapar."

-"Kılıçdaroğlu bu hesapları bilmez"

AK Parti'den önce esnafın kazanamadığını, ülkenin IMF'den borç dilendiğini anımsatan Davutoğlu, "2002'de iktidarda kim var? MHP var. Başbakan Yardımcısı Sayın Bahçeli. Kim var? DSP var. CHP'nin ikiz kardeşi. Kim var? ANAP var. Dağıldı zaten o. Bir de Kemal Derviş var. 3 parti bir de Kemal Derviş. Aynen bugün gibi. Üç parti bir paralel, Kemal Derviş de o zaman ayrı bir çizgide devam ediyor" diye konuştu.

Davutoğlu, alandakilerin tezahüratları üzerine,  "Ahiler konuşunca diğerlerine dinlemek düşer. Ahiler meydana çıkmış. Meydandan hiç kaçtık mı biz. Meydana çıkmışız. Bir defa ahi meydana çıktı mı diğerlerine susmak ve dinlemek düşer" değerlendirmesini yaptı.

Gençlerin AK Parti öncesini hatırlayamayacağını ifade eden Davutoğlu, AK Parti neslinin demokrasiyi ve refahı gördüğünü vurguladı.

Orta yaşlı ahilerin AK Parti öncesini hatırlayacağını bildiren Başbakan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir esnaf Başbakanlık binası önünde, hani Bahçeli'nin Başbakan Yardımcısı olduğu günlerde, aldı eline yazar kasayı Başbakanın önüne attı, fırlattı. Çünkü bereket kalmamıştı, çünkü TÜrkiye IMF'ye borç dileniyordu. Çünkü Türkiye'de hortumlar vardı, çeteler mafyalar vardı. Bankaları hortumlayanlar vardı. Her gün bir banka batıyordu. Gazete başlıklarına baksanız, bugün şu banka, diğer gün şu banka, bir geceli faiz yüzde 7 bin 250 olmuştu. Esnaf bu haldeydi. Peki bu esnafın kaderini kim değiştirdi? Esnafın o zaman üst kredi limiti 5 bin liraydı. Biz onu 150 bin liraya çıkardık. Kendisini hesap uzmanı zanneden Kılıçdaroğlu bu hesapları bilmez."

Davutoğlu, Ahiler Bayramı dolayısıyla daha önce geldiği Kırşehir'de esnafa verdikleri sözleri tuttuklarını, 3 yıllık ustalık belgesi olan esnafa dükkan açmak istediğinde, kaybolmaya yüz tutmuş ata yadigarı mesleklerde esnafa faizsiz kredi verildiğini belirtti. 

Davutoğlu, perakende Kanunu ile alışveriş merkezlerinde esnafa özel kota uygulanacağını ve o alışveriş merkezlerinin esnafı ezemeyeceğini kaydetti.

(Sürecek)