AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Beşir Atalay, 17-25 Aralık savcılarının açığa alınmasına ilişkin, "Burada yargıda bir gelişme bekleniyordu. O kişilerle ilgili çok spekülatif, zaten onlar da yargı insani değil konuşuyorlardı, çünkü açıklamalar falan yapıyorlardı" dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Beşir Atalay, parti genel merkezinde dün ve bugün 2014 yılının partide MYK ve son MKYK toplantılarının yapıldığını belirterek, "Yılın son MGK’sı var öğleden sonra. 2014 yılı hayırla bitiyor diyoruz. Zor ve yoğun bir yıldı. 2014’e baktığınızda, iki seçimin yaşanması bile kendi baskına büyük bir zorluk. Ayrıca, çözüm süreciyle ilgili Ekim ayında yaşananlar, paralel yapıyla mücadele gibi konular ve tabii partimizde büyük değişimler oldu. İlk defa genel başkanımız değişti. Parti yönetiminde değişiklikler oldu. Türkiye açısından nereden bakarsanız bakın pek çok önemli gelişmenin olduğu bir yıl. G-20’nin dönem başkanlığının Türkiye tarafından üstlenilmesi. Önemli dış politika olaylarını yaşamış olduk ama 2014 yılını uğurlarken baktığımızda Türkiye’ye yine istikrarı yerinde, siyasi istikrarı devam eden, ekonomik istikrarı devam eden, gelişmesini sürdüren, insanların 2015’e yüksek umutla baktığı bir ülkeyiz. Bütün bu yoğunluğu yaşayan ülkelerde ekonominin de güçlü olması kolay değil ama bizim ekonomik disiplindeki uygulamalarımız da bunları sağlamış olduk. Hepinizin yeni yılını kutluyorum. Bütçemize baksak, 2015’in bütçesi Meclis’te kabul edildi, tabii büyük bir bütçe. İktidarı devraldığımız yıllara göre 4 misli büyüklükte. Bütçe açığını yüzde 1’lerin altına indirmiş bir bütçe. Ekonomik hayatın her alanında iyi gelişmeler var, çöken bankamız yok. Kalkınma, büyüme oranımız herşeye rağmen pozitif ve iyi yerlerde, yüzde 3’ün üzerinde. Dolayısıyla AB’de en hızlı büyüyen ülkeyiz, OECD ülkeleri arasında ise 3. sıradayız. Baktığımızda enflasyonda da 2015 yılı yine tek haneli rakamlar ve düşerek devam edecek. Yılın ilk aylarında enflasyon beklentisi daha düşük. Petrolde de fiyat düşüşleriyle enflasyonda Aralık ayında daha iyi bitireceğiz, yılın ilk 3-4 ayında enflasyonda daha fazla düşmeler bekleniyor" diye konuştu.

2015 yılındaki seçimi hatırlatan Atalay, "Şu anda bile baktığımızda bu seçimli yılda Türkiye’de siyasi istikrarla ilgili bir endişe görmüyoruz. Elimizde iyi toplumsal değerlendirmeler var. Son Aralık ayındaki araştırmalarda dahil AK Parti’nin toplumsal bandı yüzde 50’lerde gözüküyor. Toplumun bize güçlü desteği devam ediyor. Son araştırmamızda, biz araştırmamızda kamuoyu yoklamamızda, çok farklı sorular da sorarız. Son araştırmamızda ’önümüzdeki seçimde hangi parti tek başına iktidar olur’ diye soruyor. CHP’de de ’AK Parti tek başına iktidar olur’ diyor. ’CHP’ye oy veririm’ diyen vatandaşlarımızın yarıdan fazlası ’AK Parti tek başına iktidar olur’ diyor. Böyle bir beklenti var" ifadelerini kullandı.

SIĞINMACILAR İÇİN 60 MİLYON TL

Dünkü MYK toplantısına değinen Atalay, "MYK ve MKYK’da birkaç konu görüşüldü. AK Parti’nin Türkiye genelinde kongreleri devam ediyor. İlçe ve illerde devam ediyor. Bin 5 teşkilatımızın kongresi tamamlandı, geçen hafta itibarıyla. 26 ilimiz tamamlandı. Her kongremizde büyük kalabalıklar var. Teşkilatlarımız seçime doğru yenileniyor, dinamik bir havaya giriyor. Şu ana kadar 82 kongremiz kaldı. Kongrelerimiz büyük bir huzurla devam ediyor. Bunlarla ilgili teşkilat başkanımız bilgi verdi. Belediyelerle yerel yönetimler başkanlığımız toplantılar yaptı, oradaki talepleri şikayetleri kurullarımızda görüşüyor hem hükümetle görüşülüyor. Önemli bir karar aldık, belediyelere ve il özel idarelerine kamu bütçesinden gönderilen ödeneklerde 6 ay boyunca kesinti yapılmayacak. Borçları da olsa, o kesintiler olmayacak. Ocak’ta başlayacak Haziran’a kadar devam edecek. Bu normalde yaz ayları için uygulanıyordu, bu dönemde biraz daha uzun tutuldu. Ayrıca, sığınmacıların çok olduğu şehirlerimizdeki belediyeler ekstra yardım kararı alındı. Şu an itibarıyla 60 milyon TL gönderildi. Bu, devam edecek. Bazı illerimiz var ki kendi nüfusu kadar sığınmacı var ve orada belediye hizmetlerinden faydalanmış oluyor" dedi.

"CİZRE OLAYI TAM BİR PROVOKASYONDUR"

Atalay, seçim çalışmaları ile ilgili MKYK’da bilgi sunduğunu belirterek, "Sloganlarımızı, söylemlerimizi, ilanlarımızı bütün bunları benim koordinasyonumda oluşturduğumuz 12 kişilik bir heyet yönetiyor. Şu anda o çalışmalarımız devam ediyor. Seçim beyannamelerimiz ve görsel malzemelerimizle ilgili MKYK’ya bilgi sunduk, tekliflerini aldık. Başbakanımız bugünkü MKYK’yı bilgilendirmiş oldu. 5 Ocak’ta da aile ile ilgili 3. dönüşüm programını açıklayacak. Ayrıca, önümüzdeki tarihi belirlenmedi ama bir süreç içinde bizim uzun süredir çalıştığımız 2 yıl üzerinde çalıştığımız saydamlıkla ilgili paketimiz var. Onu da gelecek bir süre içinde açıklayacaklar. HDP ile görüşmeler, diğer partilerle görüşmeler, hükümetimizin kararlı duruşunu bir defa daha ifade etti. Çalışmaların gerektiği gibi verimli gittiğini, normal seyrinde devam ettiğini ifade etmiş oldular. Cizre olaylarıyla ilgili, hızlı müdahale konusunda bilgi vermiş oldu. Orada tam bir provokasyondur biliyorsunuz. Süreci provoke eden şeylerdi bunlar. Hiçbir şehrimizde bu keyfilikler, yasadışılıklar söz konusu olamaz. Çok güçlü şekilde müdahale ediliyor, güvenlik birimlerimiz çalışıyorlar. Alevi vatandaşlarımızla ilgili çalışmalardan bilgi verdi Başbakanımız. Şu anda temas devam ediyor, o konularda da seçimden önce daha ileri gelişmelerin olacağını bekliyoruz. Ayrıca, hükümetin önünde uyuşturucu ile mücadele stratejisi var. Bir de G-20’nin yürüyüşü ile ilgili Başbakanımız kurulu bilgilendirmiş oldu" şeklinde konuştu.

AK PARTİ’NİN 2015 YILI BÜTÇESİ

"Bunların yanında bizim genel manada partinin bir bütçesi 2015 yılı tahmini bütçe İdari, Mali İşler Genel Başkan Yardımcımız açıklamış oldu" diyen Atalay, "Bu, bizim en üst karar organımızdır MYKY. O, onaylandı tahmini bütçemiz. Ama bizim bir özelliğimiz var, partimizin bütçesi daima şeffaftır. Mali hareketlilik web sitemizde ilan edilir. Ayrıca, bütçemizde bir özelliğimiz var gelirimizin yüzde 32’sini teşkilatlarımıza göndeririz biz. Teşkilatlarımız onun için rahat çalışırlar, kira ödemekte zorlanmazlar" diye konuştu.

Açıklaması sonrası gazetecilerin sorularını cevaplayan Atalay, bir gazetecinin ’Çözüm sürecine ilişkin Başbakanın bilgi verdiğini söylediniz. Hatip Dicle’nin ’paralel yapıyı işaret eden’ açıklamaları var’ sorusuna, "Bugünkü sunumda yoktu ama son zamanlarda paralel yapı, örgüt işleri ile ilgili elde başka veriler var. Çözüm süreci yürürken özellikle paralel yapı medyası başta olmak üzere, çözüm sürecinin iyi yürümediği konusunda zürekli yayınlar yaptı. Çözüm süreciyle ilgili tereddütler uyandırılmaya çalışıldı" karşılığını verdi.

Başka bir gazetecinin, "17-25 Aralık savcıları açığa alındı, neler söyleyeceksiniz" sorusunu Atalay, "Burada yargıda bir gelişme bekleniyordu. O kişilerle ilgili çok spekülatif, zaten onlar da yargı insani değil konuşuyorlardı çünkü açıklamalar falan yapıyorlardı" diye cevapladı.

Dinlemelere ilişkin bir soru üzerine Atalay, "Bu konuda araştırma, çalışmalar sürüyor. Bu çalışmalar bitmiş değil. Bunların bir kısmı özellikli teknik ortamlara ait çalışmalar. Yeni şeyler çıkabilir ve o emniyet içinde, yargı içinde bu gelişmeler oldukça o dosyalara, o tür çalışmalara ulaşmak da daha kolaylaşıyor. Basında yer o vahim durumu hiç yadırgamıyor. İnşallah hepsi bir an önce açığa çıksın, sorumlularıyla ilgili işlemler yapılsın" dedi.

"KOMİSYONUNUN KANAATİ BİZİM KANAATİMİZDİR"

MKYK’da ya da MYK’da 4 Bakanla ilgili olarak değerlendirme olup olmadığının sorulması üzerine Atalay, "Şahsi fikrimi daha önce de söylemiştim, Şahsi görüşümü, komisyon üyelerinin kendi vicdanlarıyla karar vermeleri. O kararı biz de bekliyoruz. Komisyon üyelerinin yürütüğü iş çok önemli bir iş. Orada yargı mensubu kimliğinde çalışıyor komisyon. Belgeler, dosyalar onların elinde. Onlar kendi vicdanlarıyla karar verecek. Biz de onu bekliyoruz. Bu konuların, Yüce Divan’la, Soruşturma Komisyonu ile ilgili siyasi kuruluşlar bunu değerlendiremezler. Kişilerin söylediğiniz bazılarının kanaati şöyle’, onun kişilere sormak lazım. Komisyonun kanaati bizim kanaatimizdir. Komisyon ne karar veriyorsa, onlar çok şeyl bildiği için onu esas almaz lazım" şeklinde konuştu.

DAVUTOĞLU’NUN SEÇİM ŞARKISI KİZİROĞLU

Atalay, CHP Genel Sekreteri Gürsel Tekin’in Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun seçim şarkısı olan Kiziroğlu ile ilgili açıklamasına ilişkin, "O şarkıyla ilgili, ben de doğrusu bu çalışmayı yapan arkadaşlardan da bilgi aldım. Bir firma çalışmasıdır. Bana ifade edilen şu, Ayna grubu da bunu ifade etmiş, ’Bu bir anonim şarkıdır’. Müzik dinlemesinin telifi vardır, müzik düzenlemesi Ayna grubuna aittir. Bunu uyarlayan Genel Başkanımızla ilgili Ayna grubudur. CHP’de kullanırsa, hukuki birşey herhalde olur. Değerlendirme devreye girebilir" ifadelerine yer verdi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın açıklamalarının hatırlatılması üzerine Atalay, "O toplantı basına kapalı bir ortamda yapılıyor, sözü edilen toplantı. Bir konuşma Sayın Başkanın. İçeriği ile ilgili şeyler başkalarının nakilleri. Kendi sesinden onların söylendiği olursa değerlendiririz. Bizim de bazen basına kapalı yerlerde yaptığımız şeyler çok yanlış şekilde yansıtılıyor" dedi.

Hükümetin Alevi meselesi konusunda yeni bir paket hazırlığında olduğu iddialarının sorulması üzerine Atalay, "Paket olarak ifadelendirmemek gerekir ama Alevilik konusunda Alevi vatandaşlarımızla ilgili başlatılan çalışmaların sürdüğü, bu konuda irtibatların sürdüğü, ileri adımların atılabilceği yönünde bir mesaj var" ifadelerini kullandı.

"ÇÖZÜM SÜRECİ İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR GEÇEN YIL YAPILDI"

Atalay, çözüm süreciyle ilgili önemli çalışmaların geçen yıl içinde yapıldığını belirterek, "Çözüm sürecinin anayasası diye kabul edeceğimiz çerçeve yasa, geçen yasama yılında Meclis’te kabul edildi. Bizim yol haritamız o aslında, şu anda hükümetin yürüttüğü yol haritası o. Orada safha safha nelerin yapılacağı yazılı. Sonra da biz onu yol haritası haline getirdik. 2014 yılında bu konuda yasal, idari düzenleme olarak, şu anda bu şekilde ve sağlıklı bir şekilde yürüyor. Bir hassasiyet 6-7 Ekim’den sonra ortaya çıkmıştır, o da hem şehir hem kırsal kesimde sağlanmış durumda orada varsa yasal şeyler onlar da temizlenmiş durumda. Cizre olayları etkilemez, orada bir fraksiyonun yaptığı şeydir" dedi.

19 OCAK’TAKİ BAKANLAR KURULU TOPLANTISI

19 Ocak’taki Bakanlar Kurulu toplantısının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında yapılacağının hatırlatılması üzerine Atalay, "Normal anayasal bir uygulama olarak görüyorum. cumhurbaşkanı bizim anayasamıza göre Bakanlar Kurulu’na başkanlık edebilir. Anayasaya uygun bir gelişmedir. Onun da tarihi belirlenmiştir. Buna çok faza olağanüstülükler yüklemek doğru değil. Kendisi de Cumhurbaşkanlığı kampanyası sırasında zaten hangi çalışmaları yapacağını söyledi açık açık. Şu anda bazılarının yadırgadığı şeyleri zaten o zaman ’ben bunları yapacağım’ demişti. Bu konuda yadırganacak birşey yok. Çok normal görmek lazım. Haber değerinin bile fazla olmaması lazım diye düşünüyorum" açıklamasında bulundu.