ANKARA (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "(CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na) Yine meydan okuyorum Afyon'dan. Cevap versin. '8 milyon, bin liranın  altında gelir elde ediyor' iddiasını ispat etsin, ben bugün istifa edeceğim. Seçime bile gitmiyorum" dedi.

Partisinin Afyonkarahisar mitinginde konuşan Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Türkiye'de 8 milyon kişinin bin liranın altında gelir elde ettiği" iddiasına değinerek, şunları söyledi:

"Bu ne yalandır. Niye tekrar ediyor? Çünkü matematik bilmiyor. Eline biri kağıdı vermiş, okuyup duruyor. Yine meydan okuyorum Afyon'dan. Cevap versin. '8 milyon, bin liranın altında gelir elde ediyor' iddiasını ispat etsin, ben bugün istifa edeceğim. Seçime bile gitmiyorum. Ama eğer bu yalansa ki yalan, o zaman söylediği her şey yalan. Bu adam yalancı. Yüzü kızarmıyor. Kendisine 'yalan söylüyorsun, İspat et' dedim. 3 gün geçti, aynı şeyi tekrar ediyor. İspat et, bir tek devlet evrakı ya da bir tek istatistik göster."

CHP'nin ABD'li bir reklamcıdan "akıl aldığını" belirten Davutoğlu, "O, ona dedi ki, 'Başka şeye karışma, yalan söyle yeter.' Allah aşkına, siz yalana itibar eder misiniz? İstatistik verirken yalan söyleyen bir adamın verdiği vaade inanır mısınız?" diye konuştu.

Davutoğlu, Dünya Aile Günü olduğunu hatırlatarak, bugün yürürlüğe giren projeleri anlattı. 

Türkiye'de dinamik nüfus oluşumu sağlamak amacıyla ilk doğumunu yapan anneye 300 TL, ikinci doğum için 400 TL, üçüncü çocuk için de 600 TL verilmesine ilişkin, "doğum hediyesi devletten" projesinin bugün yürürlüğe girdiğini bildirdi.

"Bundan sonra doğumu ibraz eden, belgeleyen her anneye ilk hediye devletten" diyen Davutoğlu, çeyiz hesabı açan ailelerin biriktirdiği paranın ve konut almak için birikimlerinin yüzde 20'sinin devlet tarafından verilmesine ilişkin projenin de bugün yürürlükte olduğunu kaydetti.

-Engelliler Haftası

Davutoğlu, Engelliler Haftası'nda olduğunu da ifade ederek, "Engelli her kardeşimize 250 TL maaş veriyoruz. 250'den 290 TL'ye kadar. Eskiden engelli kardeşlerimiz sokağa çıkmaya çekinirlerdi. Şimdi mutlu musunuz? Devlet size yardım ediyor mu? Engelli ailelerine annelerine 789 TL maaş veriyoruz. Bir engelli aile 'eğer dinlenmek istiyorum, çocuğuma birkaç gün siz bakar mısınız' dediğinde, bakıcı gönderiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Vatandaşlara "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" diye seslenen Başbakan Davutoğlu, koruyucu aile kapsamında kimsesiz çocuklara bakan ailelere 750 TL maaş verildiğini, eşini kaybeden kadınlara 2 ayda bir 500 TL ve oğlu askere giden annelere de 250 TL maaş verildiğini anlattı.

Davutoğlu, "2002'de bu devletin böyle gücü var mıydı? Kendi memuruna maaş veremeyecek durumdaydı. Aileyi güçlendirecek şekilde kudretli kılan, bütçeyi bereketli kılan kim? Bütçemizi tüm vatandaşlarımızla birlikte hortumlatmayan, aksine en iyi şekilde kullanan kim?" dedi.

-Ayfonkarahisar'da yapılanlar

Başbakan Davutoğlu, sadece Afyonkarahisar'da 29-30 milyon ders kitabı dağıttıklarını belirterek, ambulans sayısını da 16'dan 52'ye çıkardıklarını kaydetti.

İktidara geldiklerinde 50 kilometre olan bölünmüş yolu 500 kilometreye yükselttiklerini açıklayan Davutoğlu, ili Burdur'a, Konya'ya ve bütün çevre illere bu yollarla bağladıklarını vurguladı.

Afyonkarahisar'da, 85 milyon fidan diktiklerini aktaran Davutoğlu, "Afyon'da bir dere vardı değil mi Kokarçay, şimdi adı Akarçay oldu. 2002'de iktidarı devraldığımızda, Türkiye o eski Kokarçay gibi kötü kokular veriyordu. Ama şimdi Akarçay gibi güzel kokular veren bir Türkiye var" diye konuştu.

"Türkiye'yi de daha güzel kokan bir hale getirecek miyiz?" diye Afyonlulara seslenen Davutoğlu, İzmir-Ankara otoyolunun ve hızlı trenin Afyonkarahisar'dan geçeceği bilgisini verdi.

İstiklal orduları İzmir'e nereden yürüdüyse hızlı tren ve otoyolun da oradan geçeceğine işaret eden Başbakan Davutoğlu, ilin bir kavşak noktası olduğunu ve bu kavşak noktasının hızlı tren ve otoyollarla birbirine bağlanacağını belirtti. 

Kuzey-Güney, Eskişehir-Antalya hattında da hızlı tren yapılacağını, bölünmüş yolların, köprülerin bu yıl tamamlanacağını, Çay-Bolvadin-Emirdağ yolunun ise önümüzdeki yıl bitirileceğini, Özdilek Kavşağı'nın da Köprülü Geçiş Kavşağı olarak yapıldığını aktaran Davutoğlu, üniversitede teknokent kurulacağını ve burada yeni bir hastane yapılacağını bildirdi.

Merkezde de 250 yataklı bir kadın doğum ve çocuk hastanesi kurulacağını belirten Davutoğlu, "Bu da özellikle Sare Hanım'ın gelip gerektiğinde burada Afyonlu bebelere doktorluk yapması için" diye konuştu.

Deprem bölgesinde bulunan ilin, kentsel dönüşümüne özel önem verdiklerini, TOKİ ile 592 dayanıklı konut inşa edeceklerine vurgu yapan Davutoğlu, Dinar'da kentsel dönüşüm çerçevesinde inşa edilen yeni binalardaki şerefiye farklarında yüzde 15'ten yüzde 30'a kadar indirim uygulayacaklarının müjdesini verdi. Davutoğlu, 23 gölet ve sulama alanı da yapacaklarını kaydetti.

İstiklal Tanıtım Merkezi de kuracaklarını, böylece Çanakkale gibi bütün bu havzayı İstiklal havzası yaparak ziyarete açacaklarını, İlde 15 bin seyirci kapasiteli yeni bir stadyum da inşa edeceklerini savunan Başbakan Ahmet Davutoğlu, Afyonkarahisar'ı turizmin de merkez üssü yapacaklarını iddia etti.

Davutoğlu, iktidara geldiklerinde de ilde doğalgaz bulunmadığını şimdi ise ilçelere bile doğalgazın gideceğini ifade ederek, Afyonkarahisar'a 4 yeni organize sanayi bölgesi kazandıracaklarının sözünü verdi.  Davutoğlu, "Türkiye'deki hem İstiklal zaferinin hem de demokrasi zaferinin merkezi hep Afyon oldu, Afyon olacak" değerlendirmesinde bulundu.

Afyonkarahisar'ı lezzetin de merkezi olarak nitelendiren Başbakan Davutoğlu, evlenmeden önce daha zayıf olduğunu, eşinin lezzetli yemekleri dolayısıyla kilosunu korumakta zorlandığını anlattı.

-Mitingden notlar-

Mitingin yapıldığı Anıt Meydanı AK Parti flamalarıyla süslendi. Meydanın çevresindeki binalara Türk Bayrağı, Başbakan Davutoğlu posteri ve AK Parti bayrakları asıldı.

Alanda "Eniştemizle birlik içinde yeni Türkiye", Yeni Türkiye'nin mimarı Afyon'un gururu hoşgeldiniz", "Paralel dikey farketmez Afyon eniştesini mahcup etmez", "Kalbinde Kur'an aklında vatan adam gibi adam işte başbakan", "Bilge adamı sevdi Türkiye yeni anayasa lazım bu ülkeye Afyonkarahisar'dan 5 milletvekili eniştesine hediye" ve "Selam olsun Hakkı savunan bilge adam Davutoğlu'na" pankartları yer aldı.

Davutoğlu'ndan önce AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı İbrahim Yurdunuseven ve Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da alandakilere hitap etti.

Parti otobüsüyle alana gelen Başbakan Davutoğlu'na güzergah boyunca vatandaşlar sevgi gösterilerinde bulundu.

Davutoğlu eşi Sare Davutoğlu ile platforma çıkarak Ayfonluları selamladı. Kalabalık, Başbakan Davutoğlu'na ellerindeki Türk Bayrağı ve AK Parti flamalarıyla karşılık verdi. 

Mitinge, Gümrük ve Ticaret Bakanı Nurettin Canikli, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban da katıldı. Bakanlar ve AK Parti Afyonkarahisar milletvekili adayları platformda partilileri selamladı. Bakan Eroğlu, vatandaşların Miraç Kandili'ni kutladı, kandilin birlik ve beraberliğe vesile olması temennisinde bulundu.

Başbakan Davutoğlu, mitingin sonunda partisinin Afyonkarahisar milletvekili adayları ve beraberindekilerle vatandaşları selamladı. Davutoğlu ve eşi, alandakilere karanfil dağıttı.

(Bitti)