AYDIN (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, başbakan olarak İstanbul'a ilk ziyaretinde şehit Başbakan Adnan Menderes'in huzuruna gittiğini belirterek, "Manen Adnan Menderes'i karşımda görüp, ona hitap edercesine dedim ki (Sana emanet olarak verilen milli iradeyi gasbedenler bugün de karşımıza gelirlerse bugün de bize meydan okurlarsa bugün de bizim elimizdeki milli irade emanetini almak isterlerse Allah şahit ki senin gibi idam sehpasına yürürüz ancak milli iradeyi kimseye terk etmeyiz)" dedi.

Davutoğlu, partisinin İstasyon Meydanı'ndaki mitingindeki konuşmasına "yiğit Aydınlı efelere" selam vererek başladı.

Yörük Ali Efe'ye, Demirci Mehmet Efe ile düşmanların üzerine yürüyerek Türk kadının onurunu, şerefini koruyan İmamköylü Ayşe Efe, şehit Başbakan Adnan Menderes'i selamlayan Davutoğlu, 7 Haziran'daki seçimlere doğru yaklaşıldığını belirtti.  

Miting programını hazırlarken 14 Mayıs'ta Aydın'da olacağını belirttiğini ve "14 Mayıs'ı kaydedin oraya" ifadelerini kullandığını dile getiren Davutoğlu, "Neden biliyor musunuz? Çünkü 14 Mayıs 1950, Aydın'ın yiğidi, demokrasi şehidimiz Adnan Menderes 1950'de seçimleri, ilk adil ve özgür seçimleri kazandı. Aydın, bir Aydınlı yiğitle birlikte Türk demokrasisinde milli iradenin mihenk noktası, şehri, omurga şehri oldu" diye konuştu.

Demokrasinin omurga şehri olarak nitelendirdiği Aydın'ı selamlayan Başbakan Davutoğlu, sabah Yassıada'ya gittiğini hatırlattı. 

Yassıada'yı helikopterle yukarıdan seyrederken gözünün önünden Adnan Menderes'in geçtiğini belirten Davutoğlu, alandakilerden birinin üzerinde Türk bayrağı ve caminin de bulunduğu Adnan Menderes posteri açması üzerine, "Hem al bayrakla hem de camiyle birlikte yan yana koymuşsunuz Adnan Menderes'i. Hak ediyor, çünkü bu semalar 'Allahu ekber' nidalarına hasretken o yiğit Adnan Menderes, Yörük Ali'nin çocukları, o yiğit Adnan Menderes, bu semalardaki Allahu ekber hasretine son verdi" ifadelerini kullandı.

Alandakilerin tekbir getirmesi üzerine "Suçu buydu, suçu tekbiri bu semalara getirmekti, milleti için çalışmaktı, Türkiye'yi bir kalkınma hamlesiyle ayağa kaldırmaktı. Darbeciler, cuntacılar onu ve arkasındaki milleti cezalandırdılar, cezalandırdıklarını zannettiler" dedi.

Başbakan Davutoğlu, şehit Başbakan Adnan Menderes'in hala gözünün önünde olduğunu belirterek, "İdama doğru yürürken aslında idam sehpasına çekilen Adnan Menderes değil milli iradeydi" ifadesini kullandı.

Alandakilere "Bir daha milli iradenin idam sehpasına ya da muhasebe makamına çekilmesine izin verecek misiniz" diye soran Davutoğlu, "Hayır" yanıtı üzerine şunları söyledi:

"Dışişleri bakanı oldum, İstanbul'a ilk ziyaretimde ilk önce dedemin, babaannemin mezarından önce Adnan Menderes'in, Fatin Rüştü Zorlu'nun huzuruna vardım. Başbakan oldum, İstanbul'a ilk ziyaretimde Adnan Menderes'in huzuruna vardım ve Fatiha'yı okuyup onun huzuruna durduğumda, manen Adnan Menderes'i karşımda görüp, ona hitap edercesine dedim ki, 'Sana emanet olarak verilen milli iradeyi gasbedenler bugün de karşımıza gelirlerse bugün de bize meydan okurlarsa bugün de bizim elimizdeki milli irade emanetini almak isterlerse Allah şahit ki senin gibi idam sehpasına yürürüz ancak milli iradeyi kimseye terk etmeyiz. Adnan Menderes'in, Celal Bayar'ın yiğit demokrasi öncülerinin muhakeme edildiği o adayı, o salonu bugün gördüm, şunu da söyleyeyim, Adnan Menderes'in orada muhakeme edildikten sonra oraya giden ilk başbakan benim ve o makamı bundan sonra Adnan Menderes'in adını yaşatan bir makam haline getireceğiz."

(Sürecek)