NEVŞEHİR (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Adana'da Mersin'de de bugün HDP binalarına saldırı oldu. Bütün bu saldırıları en şiddetli şekilde kınıyoruz. AK Parti kadrolarına buradan talimat veriyorum; ne olursa olsun hiçbir AK Parti'li tek bir şiddet veya herhangi bir gerginliğin parçası olmayacak. AK Parti barış hareketidir" dedi. 

Davutoğlu, partisinin Nevşehir mitinginde halka hitap etti. 

Konuşmasına Nevşehir'in yetiştirdiği büyük insanlara ve ilçelerine selam göndererek başlayan Davutoğlu, "Size olan muhabbetimiz Ihlara Vadisi kadar derin, Hasan Dağı kadar, Erciyes kadar yücedir" ifadesini kullandı. 

Nevşehir'in üç sadrazam ve bir başbakan yetiştirdiğini hatırlatan Davutoğlu, kentin toprağında devlet irfanı, adabı olduğunu vurguladı. 

Davutoğlu, Nevşehir'de 43. mitingi gerçekleştirdiğinin altını çizerek, "Aramızdaki fark bu. Biz 81 vilayeti kucaklamak için yola çıktık. Ama onlar, muhalefet partileri, bir kısmı sadece doğuda, güneydoğuda var, buralara zor gelir. Bir kısmı buralara gelir, konuşur, milliyetçilik taslar ama ülkenin her vilayetine gitme cesareti gösteremez. Bir kısmı ise sadece sahillerde konuşur. Ama biz Hacı Bektaş'ın yolcuları, biz Hoca Ahmed Yesevi'nin torunları, biz Yunus Emre'nin torunları Türkiye'nin her yerinde vardık, her yerinde varız, her yerinde var olacağız" diye konuştu. 

7 Haziran seçimlerinin tarihi bir seçim olduğunu belirten Davutoğlu, "7 Haziran seçimleri, bütün milleti birleştiren, Türkiye'nin her yerinde siyaset yapan, her yerinde vatandaşları ile buluşan AK Parti ile Türkiye'yi etnik veya mezhebi temelde farklı kimliklerle görenlerin arasındaki seçimdir" dedi.

"Ey Nevşehir, Hasan Dağı, Erciyes gibi dik Nevşehir, milli birliği, beraberliği savunacak mıyız? Bu al bayrağı her yerde dalgalandıracak mıyız? Hakkari'de de Edirne'de de, Ağrı'da da Muğla'da da aynı al bayrağı dalgalandıracak mıyız?" diye soran Davutoğlu, alandakilerden "Evet" yanıtı gelmesi üzerine, "Çünkü bizim için her yer Türkiye" ifadesini kullandı.   

- "Adaylarımız saldırıya uğrarken onlar herhangi bir destek beyan etmediler"

Seçimlere giderken provokasyonlar, tahriklerle karşı karşıya olunduğunu kaydeden Davutoğlu, daha önce AK Parti binalarına ve adaylarına yönelik saldırılar yapıldığını hatırlattı. AK Parti olarak seçim sürecinin ilk gününden itibaren ilkeli bir tutum takındıklarını ve seçimin barış içinde geçmesi için tüm siyasi partilere çağrıda bulunduğunu aktaran Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Van'da, Ağrı'da, Siirt'te bizim milletvekili adaylarımız saldırıya uğrarken onlar herhangi bir destek beyan etmediler. Ama şimdi, HDP Ankara binasına bir saldırı olmuştu, anında, aynı saat içinde kınadık. Adana'da Mersin'de de bugün HDP binalarına saldırı oldu. Buradan Nevşehir'den bir kez daha söylüyorum; bütün bu saldırıları en şiddetli şekilde kınıyoruz. AK Parti kadrolarına buradan talimat veriyorum; ne olursa olsun hiçbir AK Parti'li tek bir şiddet veya herhangi bir gerginliğin parçası olmayacak. AK Parti barış hareketidir, milli birlik hareketidir."

Alanda bulunan ve AK Parti Gençlik Kolları tarafından hazırlanan pankarttaki "Elimize kalem, dilimize güzel sözler yakışır. Ahmet Hoca'nın talebeleriyiz, bize ancak iyilikte yarışmak yakışır" yazısına işaret eden Davutoğlu, teşekkür etti. 

- "Provokasyonlar yapan kimse takip edeceğiz"

Karaman mitingindeki konuşmasında  HDP binalarındaki patlamaya değindiğini hatırlatan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Karaman'da biz bu saldırıyı açıkça kınamışken ve telin etmişken, İçişleri Bakanımıza saldırıyı kim yapmışsa, sorumlularını bulun talimatı vermişken, HDP'den, MHP'den gelen bazı açıklamalar saldırılar üzerinden AK Parti'ye saldırmaya dönük bir tavır. Buradan bir kez daha, AK Parti Genel Başkanı olarak söylüyorum; hiçbir AK Parti'li herhangi bir gerginliğin parçası olmadı, olmayacak. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı olarak söylüyorum; bu tür şiddet kullananlar, provokasyonlar yapan kimse takip edeceğiz, sorumlularını yakalayacağız. Ama bunun üzerinden mağduriyet edebiyatı ve arkasından AK Parti'ye kimse suç yüklemeye kalkmasın. Her zaman bizim başımız dik oldu. Biz barış yolcularıyız, demokrasi yolcularıyız." 

Bu topraklarda hiçbir zaman gerginliğin tarafı olmadıklarını ve olmayacaklarını vurgulayan Davutoğlu, "Kendileri terörden ve şiddetten beslenenler suçu veya sorumluluğu başkalarına atmaya kalkmasın. Biz hiçbir zaman, hiçbir partiye dönük herhangi bir saldırıda bulunanlara karşı en şiddetli cevabı verme konusunda kararlılığımızdan vazgeçmedik" diye konuştu.   

 (Sürecek)