SİNOP (AA) - AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun, yeni açıkladığı projesindeki bütün kavramların kendilerine ait olduğunu belirterek,  "Merkez ülkeyi öğrenmiş ama o kadarıyla kalmış. Buradan kendisine sesleniyorum,  bu açık bir intihaldir, intihali de bilmez o da. Yani hırsızlıktır, hırsızlık. Akademik hırsızlık" dedi.

Başbakan Davutoğlu, Sinop'ta, Uğur Mumcu Meydanı'nda düzenlenen AK Parti mitinginde, halka hitap etti.

Davutoğlu, konuşmasına, "Selam olsun, Karadeniz’in incisi Sinop’a selam olsun” sözleriyle başladı.

Alandakilerin, "Türkiye seninle gurur duyuyor" şeklindeki  slogan atması üzerine, Davutoğlu, "Biz de Sinop ile gurur duyuyoruz. Sevdayla, muhabbetle karşılayanlarla gurur duyuyoruz. Mutlu insanların yeri Sinop’a selam olsun" diye konuştu.

Sinop’un ilim adamları ve uleması ile ilçelerinin isimlerini sayarak selamlarını ileten Davutoğlu, "Bir selam da Sinop’ta doğmuş, Konya’da siyasetin zirvesine yürümüş Necmettin Erbakan’a, selam olsun" dedi.

Eski Türkiye’nin karanlık günlerinden yeni Türkiye’ye yürürken AK Parti’ye verdiği destekten dolayı bütün Sinop halkına selam gönderen Davutoğlu, şunları kaydetti:

 "Bu günler, sınav günleridir. Herkes Türkiye ile ile ilgili vizyonunu ortaya koysun isteriz. AK Parti icraatlarıyla, Sinop’ta da Türkiye’de de büyük bir fark oluşturdu. Şimdi de kararlı şekilde 2023’e yürüyoruz. Tabiri caizse ikinci yarı başlıyor. Şimdiye kadar büyük hizmetler yaptık. Buraya ne güzel yazmışsınız; Sinop’ta AK Parti iktidara geldiğinde sadece 4 kilometre bölünmüş yol vardı, ona 109 kilometre biz ekledik, biz. Samsun’a, Kastamonu’ya bölünmüş yolları yaptık. Türkiye’de, 12 yıl süre içinde büyük hizmetler yaptık. İkinci hamle döneminde, ikinci yarı başlarken, 2023’e doğru küresel güç olan merkez ülke Türkiye’yi kuran biziz."

CHP’nin açıkladığı yeni projeyle ilgili de değerlendirmede bulunan Davutoğlu, "Bugün sabah, Kılıçdaroğlu, günlerdir reklamla sır gibi sakladıkları projesini açıkladı. Kendisini dinlerken, acı bir şekilde tebessüm ettim. Çünkü çok geriden geliyor. Bütün kavramlar bize ait" diye konuştu.

-"Bu açık bir intihaldir"

"Benim 2001 yılında yazdığım, Stratejik Derinlik kitabının arka sayfasını okusaydı" diyen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Merkez ülke tabirini, biz, 15 yıl önce kullandık, 15 yıl önce. Şimdi bir şey keşfetmiş gibi bunu takdim ediyor. Problem ne biliyor musunuz, Kılıçdaroğlu’nun, bir, okuma alışkanlığı yok, iki, hafızası zayıf. Birkaç sene önce bir gazeteci sordu, 'Davutoğlu’nu eleştiriyorsunuz ama kitabını okudunuz mu?' diye, 'okumadım' dedi, 'sadece bir özetini verdiler.' Şimdi tavsiye ediyorum, bu sefer başlamış kitabın arka sayfasından okumaya. Merkez ülkeyi öğrenmiş ama o kadarıyla kalmış. Buradan kendisine sesleniyorum,  bu açık bir intihaldir, intihali de bilmez o da. Yani hırsızlıktır, hırsızlık. Akademik hırsızlık. 'Afro-Avrasya' kavramını kullanıyor. İlk kullananlar açısından baksınlar, bütün AK Parti bildirgesinde, dış politika anlatımında bu vardır ama hafızası zayıf olduğu için, idraki de düşük olduğu için yeni bir şey keşfetmiş sanıyor. Onun yanındaki akıl hocaları, herhalde bir kağıt getirmişler, o da okuyor. Halbuki  bizim hayata geçirdiğimiz projelerde Afro-Avrasya’nın merkez ülkesi kuruldu, bile kuruldu."

-"Bizi taklit ederek, bizim kavramlarımızı kullanarak siyaset yapamazlar"

Kılıçdaroğlu’nun İpek Yolu Projesi'nden bahsettiğine işaret eden Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Ya bunu biz Bakü-Tiflis-Kars  Demiryolu'yla yaptık. Marmaray ile bu tren yolunu birleştirip, hızlı treni Ankara’dan İstanbul’a oradan Londra’ya kadar bağlayacak projeyi yaptık. Bunları yeni bir şey gibi satıyor. Kılıçdaroğlu’na tavsiyem; biraz okusun, öğrensin ondan sonra yapacaksa, bir açıklama bari neyi yaptığını bilsin. Bizi taklit ederek, bizim kavramlarımızı kullanarak 10. Kalkınma Planı’ndaki perspektifle Türkiye’de siyaset yapamazlar. Açsın, hadi o eski, Stratejik Derinliği okumak zor, o anlayamaz da, Yeni Türkiye Sözleşmesi’ni yazdık, yine kalemimle, açsın yeni Türkiye Sözleşmesi’ni, 100 madde, orada biz bunları anlatıyoruz önce bunları okusun, anlasın, sonra karşımıza ‘yeni proje’ diye çıksın."

-"Biz ne yaptıysak, onlar arkadan takip ederler"

“Yeni bir megakent kuracakmış, bunu da 2001 Kanal İstanbul çerçevesinde, yeni şehir projesiyle bunu da hepsini zaten gündeme getirdik” diyen Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meselesi şu, kendisine ait hiçbir düşüncesi yok. İstanbul mitinginde söyledim, biz AK Parti olarak siyasetin öznesiyiz, onlar nesnesi. Biz esasız, onlar türev. Biz ne yaptıysak, onlar arkadan takip ederler, ama geç takip ederler, geç intikal ederler. Biz sosyal devleti inşa ederiz, 10 yıl sonra fark ederler, sosyal destekten bahsederler. Biz Türkiye’yi merkez ülke yaparız, kavramı da biz kullanırız ama kullandığımız kavramı da hayata geçiririz. Onlar 15 yıl sonra fark ederler. Kılıçdaroğlu’nun bütün meselesi, hafıza zayıflığı ve az okuması. Şimdi benim vaktim yok, dolayısıyla ona ders veremem, merkez ülke konusunda. Bir öğrencimle konuşurum, benim öğrencim gerekirse ona bir staj dersi verir. Verir mi? Anlatır, merkez ülke ne demek, jeopolitik ne demek, Afro-Avrasya ne demek. Türkiye’nin İpek Yolu Projesi ne demek? Bunları anlatır da Kılıçdaroğlu anlar mı bilemem. Anlamaz değil mi? Anlamaz.

Kendi aday olduğu dönemde, belediye başkan adayı, kendisine oy veremeyen adamdan mega proje çıkar mı? Kağıthane’ye gider, ‘Kağıttepe’ der,  Mersin’e gider, ‘Güneydoğu’nun incisi’ der. Mersin’in yerini bilemeyen, Afro-Avrasya’yı bilir mi? Birisi yazmış, eline vermiş, o da kitap okumadığı için kaynağını bilmediğinden almış okumuş. Sadece Kılıçdaroğlu mu?

Sayın Bahçeli’ye soruyorlar, kitap okur musunuz diye ‘okumuyorum’ diyor, ‘kitap okumuyorum’ diyor, bir kaç gün önce. Kitap okuyup kendisini yenilemeyenden Türkiye’ye lider çıkar mı? Biz kitap da okuruz, kitap da yazarız ama en önemlisi biz tarih yazarız.  Onlar ancak bizim yazdığımız tarihi okuyabilirler, ancak arkadan gelebilirler.”

(Sürecek)