AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, yeni kurulan ve üyesi olduğu TBMM Milli Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu’nun daha şeffaf bir Türkiye için önemli adımların atılmasına zemin hazırlayacak bir komisyon olduğunu söyledi.

TBMM’de 17 Nisan 2014 tarihinde Güvenlik ve İstihbarat Komisyonu kurulmasını içeren önergenin kabul edilmesinden sonra oluşturulan komisyonun tek Doğulu üyesi olan AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftçi, komisyonun çalışmalarını gizli oturumlarla yapacağını açıkladı. Komisyonun ilgili istihbarat birimlerinin yaptığı çalışmalarla ilgili hazırladığı raporu TBMM Genel Kurulu’na sunacağını ifade eden Çiftçi, “Önemli bir komisyon, devletin istihbarat birimlerinin yaptığı çalışmaları ve faaliyetleri denetleyecek, ona ilişkin olarak önerilerde bulunacak ve raporlar hazırlayacak. Bu komisyon daha şeffaf bir Türkiye için önemli adımlar atabilecek bir zemin hazırlamak için kurulmuş bir komisyondur” dedi.

Komisyonun çalışmaları gizlilik içinde yürüteceğinin altını çizen Çiftçi, “Komisyon kendi çalışmaları çerçevesinde MİT, Emniyet ve Jandarma İstihbarat ile MASAK’ın çalışmaları noktasında devlet sırrı niteliği arz etmeyen konularda gerekli incelemeleri ve çalışmaları yapacak. Komisyonun yaptığı çalışmalar sır niteliğinde ve gizli oturumlarda yapılacak. Hazırlanan raporlar 90 gün içinde TBMM’ye sunulacak” diye konuştu.

“MİT Yasası ile birlikte muhalefet çok haksız eleştirilerde bulunuyordu, şimdi tarihte ilk defa böyle bir şey uygulanıyor. İlgili kurumların yaptığı çalışmalar bu komisyon tarafından incelenecek” diyen Çiftçi, daha şeffaf ve daha denetlenebilir bir yapının oluşturulacağını kaydetti. Komisyonun yurtiçi ve yurtdışında da çalışmalar yürütebileceğini belirten Çiftçi, “Bu komisyonun esas görevlerinden bazıları da şudur ki, milli güvenliğe ilişkin konularda görüş ve öneriler sunacağız, güvenlik ve istihbarat konularında uluslararası kabul gören gelişmeleri izleyeceğiz, güvenlik ve istihbarat hizmetleri sırasında elde edilen kişisel verilerin güvenliğini ve bireyi koruyucu öneriler geliştirme noktasında çalışmalar yapacağız. Bu komisyonun kararları gizli oturumda olacaktır. Bu komisyon gerekli gördüğünde istihbarat birimlerinin yetkililerini davet edip gerekli verileri alacaktır ve sorgulayacak. Suça konu bir şey varsa bu konuda da komisyon gerekli yerlere gerekli bilgileri verecektir” şeklinde konuştu.