Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Abdulhamit Gül, “Maalesef HDP vatandaşları sokağa çağırarak, kendi halkına 90’lı yılları tekrar yaşatmıştır" dedi.

Van’da yapılacak yerel yönetimler ve istişare toplantısına katılmak üzere kente gelen Gül, AK Parti Van İl Başkanlığı toplantı salonunda partililerle bir araya geldi. Burada partililere hitap eden Gül, 6 Ekim’de bir vandalizm örneğini, şiddet olaylarını hep birlikte gördüklerini vurgulayarak, "AK Partimizin binaları yakılmaya çalışıldı, esnaflarımızın iş yerleri yağma edilmeye çalışıldı. Kurban eti dağıtmak için sokağa çıkan bir kardeşimiz katledildi. Bütün bu olaylar eski Türkiye’yi getirmek isteyenlerin yapmaya çalıştıkları provokasyondur. Sokak üzerinden yaşanan şiddet gösterilerini, bütün milletimizin ve başta Kürt halkının üzüntüye uğradığı olayları yaşadık. Hükümetimiz bütün bu yaraları maddi ve manevi olarak saracaktır" dedi.

Kobani üzerinden insanları sokağa davet ederek bu olayların yaşanmasına neden olan Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) bir siyasi parti olduğunu hatırlamasını ve bundan sonraki adımlarını sorumluluk çerçevesinde atması gerektiğini ifade eden Gül, HDP’nin Kürt halkına kasteden olayların bir daha yaşanmaması için provokasyon ve sokak çağrılarını tekrar etmemesini dileyerek, olaylarda hayatını kaybedenlerin hepsinin Kürt vatandaşları olduğunu vurguladı. Kürtlerin özgürlüğü için yola çıktığını iddia eden partinin, bu olaylarda birinci derecede mesul olduğunu herkesin iyi bildiğini aktaran Gül, “Bizim bu coğrafyalarda bin yıllık kardeşliğimizi hiçbir provokasyon ve karanlık el bozamayacak, kardeşliği sona erdiremeyecektir. Burada hep birlikte Türkiye’de 90’lı yılları yaşadık. O zaman faili meçhuller, JİTEM’ler, endişe ve korku vardı. AK Parti gelir gelmez olağanüstü hali kaldırdı. Türkiye’yi artık Diyarbakır Cezaevi koşullarına değil aydınlık geleceğe taşımak için bütün adımlar atıldı. Artık şunu herkesin bilmesi lazım, Türkiye artık 90’lı yılların Türkiye’si değil ve kimse asla götüremeyecek. Buna HDP’de dahildir. Maalesef HDP vatandaşları sokağa çağırarak kendi halkına 90’lı yılları tekrar yaşatmıştır" ifadelerini kullandı.

Yaşanan bütün olayların çözüm süreci gibi yerli bir projenin baltalanmasına ve başarısız olmasına yönelik adımlar olduğunu vurgulayan Gül, “Ülkemiz, milletimiz başta olmak üzere bütün unsurlarıyla çözüm sürecini kararlılıkla yürütecektir ve hiçbir provokasyona heba etmeyecektir. Çözüm süreci bir devlet projesi olarak AK Parti’nin baştan beri kararlılıkla yürüttüğü bir yerli projedir. Çözüm sürecinden kim rahatsız oluyorsa bunların Kürdün, Türkün rahatlığını istemediğini görürsünüz. Çözüm süreciyle kamu düzeni beraber kararlılıkla yürütülecek iki unsurdur. Son süreçler, Kobani, Suriye ve Irak’taki gelişmeler ve 6 Ekim’deki olaylar değerlendirildiğinde, aslında CHP’nin bir Türk HDP’si, HDP’nin de bir Kürt CHP endeksine ulaştığını hep birlikte görüyoruz. 100 yıllık sorunları AK Parti çözüyor ve bu devam edecektir. Türkiye’de yüzyıldır ötekileştirilen kesimler vardı. Ama AK Parti her iki kesimi de özgürleştiren adımlar attı. Ortak tarihle ortak coğrafyayı paylaşan herkese vatandaş hukukuyla bakıyoruz. Kürtler üzerinde 100 yıldır yapılan asimilasyon politikalarına son verildi” şeklinde konuştu.

Bölge halkının Kur’an-a ve Peygamberine bağlı olduğunu, ancak son dönemlerde Bediüzzaman Said Nursi Külliyesi ve bazı Kur’an kurslarının yakıldığına tanıklık ettiklerini ifade eden Gül, “Van Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nın da yangınlara gerekli müdahaleleri yapmayarak görevini ihmal etmiştir. Bir insanın evi yanarken, ’bu ev bendendir, bu ev benden değildir. Benden olmayanın evini söndürmeyeyim’ anlayışı hangi kitapta vardır” dedi.

Konya ile Van’ın sürekli bir kardeşlik hukuku içinde yer aldığını belirten Gül, Karatay Belediyesi’nin Gevaş Belediyesi ile Selçuklu Belediyesi’nin de Tuşba Belediyesi ile kardeş olduğunu, maddi manevi tüm imkanlarıyla bu belediyeleri destekleyeceklerini sözlerine ekledi.

Toplantı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.