Ordu Ticaret Borsası Başkanı Ziver Kahraman beraberinde Gürgentepe Ziraat odası Başkanı İhsan Yılmaz, Perşembe Ziraat Odası Başkanı Arslan Soydan ve Çaybaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Saka ile birlikte AK Parti Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat’ı makamında ziyaret ettiler.

Ziyarette Ziraat odası başkanları, 1964 yılından bugüne devlet tarafından desteklenen fındık üreticisinin ilk defa desteksiz kalacağını, 2014 mahsulü fındık sezonunda don hasarına bağlı olarak büyük oranda ürün kaybı yaşandığını, fındık bahçelerinde ciddi oranlarda zarar gördüğünü ve fındık üreticisinin içinde bulunduğu sıkıntıları dile getirdiler.

“DESTEK SÜRMELİ”

Fındık üreticisinin desteklenmesinin sadece ekonomik bir gereklilik olmadığını aynı zamanda sosyokültürel bir gereklilik olduğunu, bölge insanının yaşamını fındıktan önce ve fındıktan sonra olmak üzere iki dilime ayırdığını, fındık hasat döneminden sonra bölge ekonomisine cansuyu yürüdüğünü belirten başkanlar Milletvekili Mustafa Hamarat’tan Alan Bazlı Gelir Desteği ödemelerine gelecek yıllarda da devam edilmesi için destek talebinde bulundular.

Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat da burada yaptığı açıklamada, fındık üreticisinin yanında olduklarını söyledi. Hamarat, “Fındık bölgemiz insanı için daldaki umut, harmandaki bereket, sofradaki afiyet, hanedeki huzurdur. Bunun farkında ve bilincindeyiz. Daha çok ihraç geliri elde edilsin diyerek 1964 yılında Fındık, ‘Taban Fiyat Garantili Destekleme’ alımı şeklinde klasik destekleme sistemiyle desteklenmeye başlanmış bugüne kadar da çeşitli şekillerde destekleme devam etmiş, ülkemiz fındıktan yaklaşık olarak 2 milyar dolar kazanç elde edebilir duruma gelmiştir. Bugün Türkiye ne kadar üretirse üretsin, kendi fındığını satabilecek ve iç piyasada tüketebilecek bir noktaya gelmiştir” dedi.

“ÜRETİCİNİN YANINDAYIZ”

Hamarat, “Bizler Ak Parti hükümetleri olarak 2002 yılından bugüne kadar fındık üreticisinin her zaman yanında olduk olmaya da devam edeceğiz. Fındık, ilimiz ve bölgemiz açısından çok önemlidir. Fındığın yerli fabrikalarda işlenmesi, son tüketiciye ulaşan ürünlerin çeşitliliğinin artırılması gerekiyor. Bunu, hem üreticinin, hem sanayimizin, hem ticaretimizin gelişmesi açısında çok önemli görüyorum” diye konuştu.

“FINDIK İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ KURMALIYIZ”

En büyük hayallerinin Ordu’da Fındık İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin kurulması olduğunu belirten Hamarat, “OSB’lerin özel teşvik ve hibeler aldığını da düşündüğümüzde zaten gelişmişlik endeksine göre 5. bölge olan ilimiz bu kapsamda da önemli teşvikler aldığından, Fındık İhtisas OSB’sini gerçekleştirmek hiç de zor olmayacaktır. İlimizde fındık kırma fabrikalarının, fındık işleme fabrikalarının, fındığı mamul maddeye dönüştüren tesislerin ve buradan şimdilik aklımıza gelmeyen fındığa dair her türlü üretim işlerinin yapıldığı bir OSB olduğunu düşünün. Ordu’muz, bunu başarırsa üretimde olduğu gibi, fındığın işlenmesi, hatta son tüketiciye pazarlanması konusunda da merkez olacaktır. Fındıktan oluşan katma değer ilimizde kalacaktır. Bu aynı zamanda istihdamı da artıracaktır” şeklinde konuştu.