ANKARA (AA) - Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, "Dünyanın dört bir yanında birçok insani veya askeri operasyonda müttefiklerimizin yanında yer aldık ama konu PKK olunca, konu PYD olunca, Türkiye’nin başına musallat olan terör örgütleri olunca Türkiye yine yalnız bırakıldı. Bu, kabul edilebilir bir durum değildir. Burada PYD meselesi, bakın çok açık söylüyorum, 'Kurttan post, ayıdan dost olmaz', bunlar şimdi ayıyla aynı çuvala giriyorlar. Koskoca Amerikan devleti küçücük bir terör örgütünden medet umar hale geldi" dedi.

Başbakan Yardımcısı Akdoğan, Cemil Meriç Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen AK Parti İl Danışma Meclisi toplantısına katıldı.

Toplantıdaki konuşmasında, Türkiye’nin uzun yıllardır terörle mücadele ettiğini ancak temmuz ayından itibaren tüm terör örgütlerinin eş zamanlı olarak Türkiye’ye karşı harekete geçirildiğini dile getiren Akdoğan, "Bütün bunlara karşı biz de topyekun bir mücadele içerisindeyiz ama bakın iki olayda Türkiye yalnız bırakılıyor. Bir tanesi, bu terörle mücadeledir. İkincisi de Türkiye’nin 4 yıldır tek başına göğüslemeye çalıştığı büyük bir insani kriz var, milyonlarca insan Suriye’de evini barkını terk etti, kimi Ürdün’e doğru gitti, kimi Türkiye’ye doğru geldi. Milyonlarca insanı, 3 milyona yakın insanı Türkiye kabul etti, kucağını, gönlünü açtı ama bu insani krizde de Türkiye yalnız bırakıldı" dedi.

Suriye’de çatışmaların, siyasi kavgaların ve nüfuz mücadelelerinin bulunduğuna işaret eden Akdoğan, “Ama bir de insani tarafı var bu işin, insanlar ölüyor. 300-400 bin insan öldü. 20. yüzyılda dünya savaşlarında insanlar ölüyordu. Şimdi terör var, çatışmalar var, insanlar ölüyor. Milyonlarca insan perişan ama insani kriz kimsenin umurunda değil, insan unutulmuş durumda. Türkiye bu mücadelede de yalnız bırakıldı” diye konuştu.

"Ayıyla aynı çuvala giriyorlar"

Akdoğan, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin, dünyanın birçok yerinde, angajman kuralları gereğince kıtalar ötesinde birtakım müdahalelerde bulunduğunu söyledi.

Türkiye’nin terörle mücadelede küresel bir dayanışma olması gerektiğini ifade ederek “Sizi yalnız bırakmayacağız” dediğini anımsatan Akdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dünyanın dört bir yanında birçok insani veya askeri operasyonda müttefiklerimizin yanında yer aldık ama konu PKK olunca, konu PYD olunca, Türkiye’nin başına musallat olan terör örgütleri olunca Türkiye yine yalnız bırakıldı. Bu kabul edilebilir bir durum değildir. Burada PYD meselesi, bakın çok açık söylüyorum, 'Kurttan post, ayıdan dost olmaz', bunlar şimdi ayıyla aynı çuvala giriyorlar. Koskoca Amerikan devleti küçücük bir terör örgütünden medet umar hale geldi."

"Terörle mücadelede bütün dostlarımızı yanımızda görmek istiyoruz"

Akdoğan, "Necis suyla necaset temizlenmez" sözünü hatırlatarak, "Suriye niye bataklığa döndü, bir pisliği başka bir pislikle temizlemeye çalışıyorlar, yani yanlış araçlarla doğru hedeflere ulaşılamıyor, bundan dolayı da netice alınamıyor. Biz hem terörle mücadelede bütün dostlarımızı yanımızda görmek istiyoruz hem de o uğraştığımız tek başına göğüslemeye çalıştığımız insani krizler konusunda da müttefiklerimizi yanımızda görmek istiyoruz" diye konuştu.

Türkiye’nin mültecilere kucak açtığını ve 10 milyar dolara yakın para harcadığını anımsatan Akdoğan, "Peki nerede bu demokrat dünya, Avrupa’sı, Amerika’sı, nerede bu insanlar" dedi.

'Sen o koltuğa yapıştın'

Akdoğan, "Şimdi Sayın Kılıçdaroğlu, ikide bir ‘Niye kimse istifa etmiyor’ diyor. Arkadaş hangi Avrupa ülkesinde bir parti başkanı 6 tane seçimi üst üste kaybedip de o koltukta oturabilir. Bırakın koltukta oturmayı sokağa çıkamaz. Ama sen o koltuğa yapıştın ve utanmadan AK Parti’ye ikide bir istifa çağrısı yapıyorlar. Diğerlerinin ne kadar kaybettiğini söylemeyeyim, zaten onlar ortalıkta yok" dedi.

"Türkiye kendine yönelik tehditlere karşı kendi angajman kurallarıyla hareket eder"
Rusya ve İran generallerinin, tanklarının, askerlerinin Suriye'de bulunduğunu ancak kimsenin bu ülkeler için 'Savaşa girdi' demediğini söyleyen Akdoğan, şunları kaydetti:

"Suriye’de ne olacak, ateşkese uyacaklar mı? 'Terör örgütleri için geçerli değil' diyorlar, yine arka planda başka bir oyun var. Yani 'Biz yine yapacağımızı yapacağız ama birilerinin de elini kolunu bağlayacağız' anlamına geliyor. Bizim için de PYD terör örgütü, madem terör örgütleri için bu geçerli değil bizim için de o terör örgütü."