Arnavutluk’un Ankara Büyükelçisi Genci Muçaj, Arnavutluk bayraklarının yakılmasına sert tepki gösterdi.

UEFA’nın ’en kritik maç’ ilan ettiği Sırbistan-Arnavutluk karşılaşması, saha içinde çıkan olaylar nedeni ile tatil edilmiş, maçın 42. dakikasında stadyum dışından saha içine yollanan gökyüzü kamerasına asılı Arnavutluk bayrağı tribünlerin tepkisini çekmişti.

Sırbistan-Arnavutluk karşılaşması sırasında yaşanan olayların perde arkasına dikkat çeken Muçaj, Sırbistan-İtalya maçında olduğu gibi Sırp taraftarların Arnavutluk bayrağını yaktıklarını belirterek "Maç gününde Arnavutlara ve Arnavut bayrağına yapılanların dünyada bir benzeri daha görülmemiştir" dedi.

Yaşanan olayların tek taraflı lanse edildiğini ifade eden Büyükelçi Muçaj, sanılanın aksine olayların başlangıcında Sırp taraftarların baskı ve tahriklerle gerilimi tırmandırdığını söyledi. Dünya basınında oluşturulan algının gerçekle uyuşmadığının altını çizen Muçaj, maç öncesinde Arnavutlara yönelik ırkçı, aşağılayıcı ifadelerin kullanıldığını belirterek, maç esnasında da Sırp taraftarların "Öldür, öldür Arnavutları öldür" anlamına gelen “Ubij, Ubij Siptar” sloganını uzun süre sürdüklerini söyledi.

Sırbistan-İtalya maçında Arnavutluk bayrağını ateşe veren Sırp holigan Ivan Bogdanovic’in hapis yattığını hatırlatan Muçaj, "Bu adamın stada alınması tahrik edici bir unsurdur" dedi.

Yaşanan olaylarda Sırp taraftarların Arnavutluk bayrağı ile birlikte NATO bayraklarını da yaktığına dikkat çeken Muçaj şöyle konuştu: "Sırp taraftarlar, Arnavutluk milli marşını, yüksek sesle yuhaladı. Maçın büyük bir kısmında Arnavutluk oyuncularına yabancı maddeler atıldı. Hem maç öncesinde saha dışında hem de maç esnasında saha içerisinde tahrik edici eylemler aralıksız sürdü. Oyuncuların üzerine ateşli cisimler atıldı. Saha kenarındaki Arnavut gazeteciler de maç boyunca üzerilerine yabancı madde atıldığını ifade etti. Sırp taraftarlar tarafından maçın büyük bir kısmında "Öldür, öldür Arnavutları öldür" anlamına gelen “Ubij, Ubij Siptar” sloganları seslendirildi. Bu gergin atmosfere rağmen Arnavutluk oyuncuları son ana kadar konsantrasyonunu bozmadan saha içerisinde oyuna hakim olarak maçı sürdürdü."

Arnavutluk’ta yatırımları bulunan ve Kosova’nın bağımsızlığa kavuşması sürecine destek veren Arnavutluk Fahri Konsolosu Türk İşadamı Ekim Alptekin de yaptığı açıklamada, Sırbistan - Arnavutluk maçında yaşanan olayların dünya medyasına farklı yansıtıldığını söyledi. Maçın tatil edilmesinin ardından Belgrad sokaklarına dökülen Sırp taraftarların, Arnavutluk bayraklarını yaktıklarını belirten Alptekin, Sırp yetkililerin yeterli önlemleri almadığını savundu.