CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın, Mersin’de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin "Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme" raporu hazırlayarak Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’na sunduğu, ancak raporun halktan gizlendiği iddialarını Meclis’e taşıdı.

CHP’li Atıcı, söz konusu raporla ilgili olarak Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’ın yazılı yanıtlaması istemiyle TBB Başkanlığına soru önergesi verdi. Atıcı önergesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın, Mersin’in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Mahallesi’nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santraline ilişkin "Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme" Misyon Raporu hazırlayarak, Şubat 2014’te Bakanlığa ilettiğini kaydetti. “Bu raporun halktan gizlenerek kamuoyu bilgisine sunulmadığı anlaşılmıştır” diyen Atıcı, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Birleşmiş Milletler bünyesinde faaliyet gösteren ve nükleer enerjide denetim yetkisine sahip bir organizasyon olduğunu belirtti. Ajansın böyle bir rapor hazırlamasının Türk halkı ve Mersin bölgesi için hayati değerde önemli olduğunu vurgulayan Atıcı, “Nükleer raporun halktan gizlenmesi ise yasal, ahlaki ve kutsal tüm değerlere aykırıdır. Yöneticiler işlerini yaparken halka karşı şeffaf olmakla yükümlüdürler. Bu yükümlülükler Anayasamız, yasalar ve imzaladığımız uluslararası anlaşmalarla sağlanmıştır. Enerji Bakanlığı’nın halkımızı ve yaşadığı çevreyi, doğayı yakıp yıkma, yok etme ihtimali olan bir enerji yatırımının değerlendirildiği bir raporu halktan gizlendiği iddiası vahimdir ve bu gizlilik, temel insan haklarına ve tüm değerlere aykırıdır” dedi.

Bakan Yıldız’a, Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme Raporu’nun, kamuoyundan gizlenerek, neden açıklanmadığını ve raporu bundan sonra açıklayıp açıklamayacağını, açıklayacaksa ne zaman açıklayacağını soran Atıcı, şu soruların da yanıtını istedi:

“Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın Mersin Akkuyu Nükleer Santrali için Ruslara verilen, yap-mülk edin-işlet modelinin sakıncaları konusunda 24 tavsiye 15 öneride bulunduğu doğru mudur? Bu tavsiye ve öneriler nelerdir? Yap-mülk edin-işlet modelinin, nükleer tehlikeler yönünden, Türkiye’nin denetim yetkisinde olmadığı doğru mudur? Anılan raporda bu konuda bir öneri, tavsiye veya uyarı var mıdır? Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı ‘Entegre Nükleer Altyapı Gözden Geçirme’ (INIR) misyon raporunu hangi tarihte Bakanlığınıza sunmuştur? Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı’nın tavsiye ve önerileri yerine getirilmediğinde ülkemizin karşılaşacağı yaptırımlar var mıdır?”